Introvecka för nya kursdeltagare

20190114-20190120

Varmt välkomna till Glokala Tankesmedjans gemensamma mötesplats under våren 2019! Den här introduktionssidan är till för er som börjar kursen i januari 2019. Ni ansluter er alltså till ett gäng tankesmeder som studerat tillsammans sedan september 2018. Kursens hemsida kommer att vara navet vi möts kring när vi inte ses på kursträffen. Här kommer alla kursens teman och uppgifter att publiceras. Vi kommer att ha flera diskussioner under våren kring aktuella teman, med hjälp av böcker och annat material. Vill ni ta del av tidigare teman, som vi studerat under höstterminen, kan du klicka här. Där finns teman om allt från feminism, rasism och social mobilisering till klimat och medborgarjournalistik. Under hösten har vi också haft två kursträffar, en i Malmö och en på Mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm.

Under den här första veckan på vårterminen ser vi fram emot att lära känna varandra bättre!

Under introduktionsveckan ska vi:

  1. Sätta oss in i hur kursplattformen fungerar
  2. Presentera oss för varandra (senast söndag 20/1) samt läsa varandras presentationer
  3. Skriva en reflektion kring samtalston (senast söndag 20/1) samt läsa varandras reflektioner
  4. Titta på avsnittet Meningen i serien Aktivismens tid

Har du några frågor eller funderingar så är det bara att höra av dig. Ingen fråga är dum, för liten eller för stor.

Vi hörs snart igen!
Emma & Lone

Emma
kursansvarig
emma@glokala.org
(finns ej tillgänglig via telefon fram till 1 mars)

Lone
kursledare
lone@glokala.org
0
731-52 53 09

Den digitala kursplattformen, några första steg:

  1. Att logga in:startsidan finns det ett fält för att logga in med de uppgifter vi har skickat till din email. Om du inte hittar eller kommer ihåg ditt lösenord kan du få ett nytt här.
    Som inloggad får du ett fält i toppen av sidan med rubriker, längst till höger i fältet finns ”Hej, [ditt namn]”. Under den rubriken finns flera alternativ för din profil på kursplattformen.
  2. Du får gärna byta ditt lösenord till ett som du själv bestämmer. Du gör detta genom att gå in på: Inställningar → Allmänt.
  3. För att ladda upp en bild till din profil går du in på Profil → Byt profilbild.
    Integritet: Profilbilden blir publikt synlig, även för den som inte är inloggad på kursplattformen.
  4. Titta gärna runt på kursplattformen för att bekanta dig med vad som finns under de olika menyerna.

Presentationer

Vi presenterar oss för varandra i –> kursforumet (inloggning krävs).

Ha gärna följande frågor som stöd i era presentationer:

  • Vem är du och vad har du gjort tidigare?
  • Varför har du valt att delta i Glokala Tankesmedjan?
  • Vad har du för förväntningar och förhoppningar?
  • Har du några speciella intresseområden, något du brinner för? Saker du vill fördjupa dig i under våren eller projekt du vill genomföra?

–> Till söndag den 20/1 vill vi att du skriver något om dig själv och varför du deltar i kursen. När du är klar med din presentation så kopierar du texten och klistrar in din text i den här tråden i kursforumet (du behöver vara inloggad för att komma in i kursforumet).

Hur vill vi samtala med varandra här på kursen?

Tänk på någon gång du hade ett samtal eller en diskussion som du verkligen uppskattade som givande. Ibland uppstår ett särskilt ’flow’ i ett samtal eller så känns kontakten med den eller de du pratar med extra härlig. Kanske lärde du dig något nytt om dig själv, världen eller din samtalspartner? Kanske fick du en aha-upplevelse, en insikt, ”polletten trillade ner” eller du kunde äntligen hitta ord för vad du tidigare bara anat. Kanske kände du genuin nyfikenhet från den andra?

Här i Glokala tankesmedjan kommer vi under året att föra samtal och diskussioner med varandra om ett antal teman. Det kommer, antagligen, inte att vara samtal om vädret, drömresan eller hunden utan om teman som berör såväl våra livsval, vardag och framtid som skeenden i världspolitiken, lokalsamhället och miljön.

”Att gå på besök i andras föreställningsvärldar är ett hot mot det egna vanetänkandet. Om människor därför till varje pris vakar över den egna säkerhet som ligger i det man redan kan, hindras både lärande och bildning.”

Citatet ovan kommer från Berit Larsson och är hämtat ur hennes bok Ett delat rum. Agonistisk feminism och folklig mobilisering. Exemplet Kvinnofolkhögskolan (s. 187). Larsson, forskare vid Göteborgs Universitet och folkbildningstänkare, menar att vi i samtalet kan ”gå på besök i andras föreställningsvärldar” och därmed utmana och utvidga våra egna uppfattningar om världen. Vi på Glokala tankesmedjan vill använda oss av just samtalet som medel för folkbildning och meningsutbyte. Och nu vill vi be er reflektera över hur vi bäst, i samtalet, förhåller oss till varandra.

Vi hoppas och tror att vi får många givande samtal genom kursen som kan vara lärande, berörande, ögonöppnande, perspektivskiftande och hjälpa oss att hitta till våra tankar och åsikter. Vår förhoppning är att Glokala tankesmedjan ska vara en plats där vi nyfiket får testa nya tankar och åsikter och att det är ok att byta perspektiv och åsikt.

Vi kommer att agera för att Glokala tankesmedjan ska vara en plats där diskriminering och kränkningar inte förekommer.

–> Uppgift nr 2 dessa veckor blir att reflektera över hur du vill att vi samtalar i kursen och på plattformen. Svara på frågorna nedan, eller reflektera fritt kring ämnet.

–> Lägg in din reflektion i denna tråd i kursforumet. senast söndag 20/1. Vill du får du såklart gärna kommentera de andras inlägg.

När blir ett samtal givande tycker du? Och när blir det inte givande?
Vad finns det för utmaningar med att samtala på nätet?
Vad är viktigt för att du ska känna tillit i ett samtal?
Vad kan du göra för att bidra till att en konstruktiv och givande samtalston uppstår i vår kurs?

Aktivismens tid: MENINGEN

Vi tittar på första delen i serien Aktivismens tid: Meningen.

”Kan aktivism vara ett sätt att hitta mening i livet? Den 18-åriga studenten Julieta Cederlöf startade protester mot nazistiskt klotter på sin gymnasieskola. Hon upptäckte att kampen mot rasism fick henne att må bra. Vi möter även Pnina Feiler som är 91 år och sjuksköterska. Hon ser ingen mening med att leva om hon inte kan hjälpa andra, och hon gör därför allt för att känna sig aktiv.”

Tips!

Här har vi sammanställt några tips om studieteknik och personlig arbetsmiljö.

Vi vill även tipsa om företeelsen Hoffice – kanske hittar du ett sammanhang att plugga i med andra eller inspireras av hoffice-metoden för ditt eget pluggande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.