Inför AGERA!

2019-03-25 till 2019-03-31


Hur kan vi bli aktörer för en bättre värld? Vad vill jag bidra med för att skapa den värld jag vill se? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vilka människor vill jag jobba tillsammans med?

Denna vecka startar det tvådelade temat AGERA! Vi bjuder in er att under den här veckan ta del av en personlig tankeprocess kring vår egen del i förändringsprocesser i samhället. Under vecka 17-18 fortsätter temat – då med fokus på att göra – agera.

Vi inspireras av Glokala folkhögskolans namn, som handlar om att se det globala, helheter och sammanhang men agera lokalt där jag befinner mig.

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Margaret Mead

Ide-till-aktion

Tankeprocess – din del i att skapa förändring

Häng med – vi bjuder in er att ta del av denna tankeprocess genom ett antal frågor som du kan reflektera kring, prata om, ställa till andra, vrida och vända på.

Några tips för upplägget:

  • Bär gärna med dig frågorna som en påminnelse och inspiration under dagen. Sätt dig sen för att koncentrerat ägna tid åt frågorna.
  • Du kan tex skriva, rita, gör ett kollage eller en mindmap som stöd när du tar dig an frågorna.
  • Ta gärna hjälp av en tanke- och peppkamrat (samtalspartner) som kan lyssna på dina resonemang och som kanske också vill svara på frågorna för egen del. Det kan vara någon som finns nära dig, eller varför inte en kurskamrat via telefon, chat eller mail. Du kan använda kursplattformen för att få kontakt med de andra deltagarna eller säga till oss pedagoger så kan vi se till att ett mail kommer ut till alla med din förfrågan.
  • Du kan såklart göra denna process under både längre och kortare tid, känn dig fri att göra som du vill. Men inbjudan är att verkligen låta frågorna sjunka in och landa i dig. Frågor fungerar ofta som kraftfulla frön som tar fart av sig själv om de får möjlighet att landa i god jord.

Dag 1-2:
Fråga dig själv:
Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

Dag 2-3:
Fråga dig själv:
Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle?
Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Var har jag möjlighet att påverka? Vad har jag ”makt” över? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

Dag 4:
Fråga dig själv:
Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.

Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

Vill du ordna en minimanifestation på torget i Borås? Vill du göra ett videoklipp som du kan sprida i sociala medier? Vill du skriva en text/insändare och försöka få den publicerad. Vill du ordna en samtalskväll tillsammans med dina vänner på ett specifikt tema? Vill du ordna en filmvisning i din kvarterslokal? Vill du sprida ett flygblad? Vill du göra en banderoll med ditt budskap att hänga på din balkong? Vill du ordna lite gerillaodling utanför ditt hyreshus? Vill du samla in namn till någon namninsamling som ligger dig nära om hjärtat? Vill du prova att under två veckor alltid säga ifrån då du upplever rasism/sexism/homofobi eller något annat strukturellt förtryck? Vill du ordna en gatuteaterföreställning? Vill du hjälpa till på frivillig svenskundervisning/läxhjälp på ditt bibliotek? Vill du hålla ett tal? Vill du spela in en låt? Vill du fota något? Måla en graffittimålning? Vill du ordna en studiecirkel i metoder för att agera? Göra stickgrafitti? Gatumålning med gatukritor? Vill du plantera tomater på din balkong? Vill du göra något helt annat? 


UPPGIFT för veckan

–> Dela med dig av din process under veckan. Lägg upp dina svar på frågorna, eller fota mindmapen du gjorde, eller skriv en reflektion kring hur det kändes att svara på dessa frågor.

–> Lägg upp ditt inlägg senast på söndag 31 mars.

–> Om du vill får du gärna kommentera dina kurskamraters inlägg. Kanske har du tankar om idén, tips på andra som gjort liknande handlingar eller har nåt peppande ord kring vad din kurskamrat planerar att göra.

Litteratur & inspiration

132 tips för sätt att förändra världen

Under temat AGERA! lyfter vi fram Stina Oscarsons bok Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? som inspiration. Stina Oscarson är dramatiker, författare och samhällsdebattör som engagerat sig för kultur, fred och demokratifrågor. Till boken har Oscarson inspirerats av Gene Sharps idéer om icke- våld som medel för samhällsförändring. Boken kastar sig mellan teorier om demokrati och samhällsförändring samt ger konkreta exempel på lyckad aktivism. Här är en kort artikel om Stina och boken som får fungera som en liten presentation. 

Greta – inspirera andra med dina handlingar

För 8 månader sen, i aug 2018 skolkade Greta Thunberg från skolan och gick och satte sig med en skylt utanför Sveriges Riksdag i Stockholm, fast besluten att sitta där tills klimatfrågan fick den uppmärksamhet som den förtjänar.

Ibland är det lätt att känna sig maktlös, liten och utan möjlighet att påverka. Vi kan låta Gretas handling ge oss hopp och inspiration. Att skolka från skolan (i ett land med skolplikt) och sitta med en skylt utanför maktens centrum skapade uppmärksamhet i media. Men kanske det viktigaste av allt – fler följde hennes exempel – hon satte igång en rörelse.

Vad har du för områden i ditt liv som du har möjlighet att påverka genom? Vad har du ”makt” över – dvs vilka resurser har du tillgängliga som du kan använda för att påverka ditt och andras liv? I vilka roller kan du agera?

Make a movement – join the crowd!

Här kommer en kort film om att våga följa, alla behöver inte gå först…

 

…fortsättningen följer – vecka 17 & 18: AGERA!

Fortsättningen på denna tankeprocess sker under vecka 17 & 18 (dvs vi kommer att ha ett annat treveckorstema däremellan). Då verkställer du din aktion. Vi vill att det ska vara något konkret och görbart under den tvåveckorsperioden. Vi vill att du på något sätt dokumenterar det du gör och varför du valt att göra detta, som kan läggas upp på temasidan. Exempelvis: ett foto på din banderoll och en kort text om varför du valt detta budskap eller filma när du genomför din minimanifestation. Har du skrivit en text, talar den troligtvis för sig själv. I början av vecka 17 kommer mer information och inspiration kring AGERA!-temats andra del.

Lycka till med din process!
Emma & Lone

23 thoughts on “Inför AGERA!

  1. Karolina H

    Hej!

    Först en önskan: Jag skulle önska att inlämningsdatum var på vardagar om möjligt. Det blir ofta att en gör klart saker i sista stund, tror jag delar detta med flera, och på helgen är mitt barn hemma från förskolan. Sen tycker jag det är viktigt att hålla helg också:)

    Jag kom till nåt slags insikt förrförra veckan och delade med mig av detta i föregående tema. Det känns som att jag skrev ett manifest för mig själv och mitt ställningstagande. Jag har grunnat på frågorna och ser att de redan besvarades i detta manifest. Mitt mål är att gå före som gott exempel och minimera mitt avtryck på Moder Jord till ett minimum. Men jag har fastnat lite. Min tanke då var att lägga upp mina olika steg och utveckling på FB, men insåg sen att jag faktiskt inte vill vara på FB så mycket. Det är som en drog som suger in mig i att hålla på och surfa och kolla på en massa saker som inte riktigt tillför mig något. Jag värderar min tid dyrbart. Så jag tar gärna emot förslag på hur jag istället ska dela med mig av det jag gör. På vilket sätt kan jag nå ut? Jag är inte en sån som tycker om att stå i centrum, så jag kommer inte att måla plakat eller ordna demonstrationer. Kanske Youtube, men vem kommer att kolla det? Vill inte lägga så mycket tid på det heller. Har nån ide om att använda biet som mitt signum, men vill inte trycka upp t-shirtar av miljöhänsyn. Kanske får jag verka i det lilla, men jag är nyfiken på utbudet av kanaler. Tacksam för input!

    Har förresten fått nys om att det mest miljövänliga sätte att bo är en skånelänga. Byggd av materialet tillgängligt på platsen där den uppfördes, utan gifter. Låter intressant!

    1. Julia S

      Hej!

      En ide skulle kunna vara att du startar ett nytt socialamedier-konto på typ twitter eller instagram där du endast fokuserar på att lägga ut saker på temat du vill nå ut med och endast följer personer som också talar om klimatet eller som du vill nå ut till. Jag gillar både instagram och twitter just för att de är plattformar där det är lätt att samtala och bli inspirerad av andra och jag tycker det är enklare att styra vilka en följer än Facebook. Bara nåt jag kom att tänka på 🙂

    2. Emma I Författare

      Tack för dina önskemål Karolina! Jag är helt enig i att det är viktigt att låta helgen vara ledig. Det vill vi verkligen uppmana er att vara! Och jag förstår att det skulle vara en hjälp om sista dag för kommentar skulle vara en fredag istället för söndag. Jag vet allt om att göra saker i sista stund! ☺

      Anledningen till att vi har valt att ha sista dag för kommentar av andras inlägg på söndagar är för att deltagare (tidigare år i kursen) önskat det. Framförallt de deltagare som jobbar och pluggar på vardagar och bara har möjlighet att läsa kursen på kvällar och helger (när de är lediga från annat). Det är en hjälp för dem. MEN möjligheten finns ju att sätta sin egen deadline och både lämna in eget inlägg och kommentarer av de andras inlägg tidigare, innan helgen. Nästa kursomgång planerar vi att ha flera längre teman (4 veckor) just för att avsätta mer tid för inlägg och kommentarer och på så vis hoppas vi främja samtalet och diskussionen. Då kan vi även ha sista dag på fredagar istället för söndag.

      Kom gärna med önskemål och feedback om detta (och annat) ni andra också så har vi med oss det till nästa kursomgång!

    3. Emma I Författare

      Jag har läst ditt inlägg i tema Migration. Inspirerande att du bestämt dig för att ställa om din vardag och göra allt du kan för att försöka påverka riktningen på utvecklingen.

      Du kommer helt säkert att påverka andra i din närhet oavsett om du är på sociala medier eller inte. Vem vet – kanske ger det dig mer energi till ditt projekt att ställa om, om du slutar med sociala medier? Kanske kan det vara en del i din omställning att testa minska/sluta med sociala medier och se vad som händer med dig och din tid? Och det säger jag alltså utifrån att du uttrycker att det suger energi från dig.

      Ett annat tips jag vill ge är att joina en rörelse som tror på samma sak. Min bild är att det kan ge oväntad energi, nya vänner och gratis draghjälp att känna att ”jag är inte ensam”. ☺ Känner du till Extinction rebellion? https://xr-sweden.org/ Eller gå en av omställningsrörelsens kurser av samma anledning.

  2. Joakim J

    Hej!
    Jag ser gärna en värld som är fokuserat på att minska lidande och öka välfärd snarare än att följa gamla dogmer i form av ideologi, religion eller tradition. Jag vill således ge ökad rätt till individen att utforska och uppleva det de anser viktigt, ej tillbakahållna eller drivna av patologiska strukturer i samhället. Vi har kommit långt i västvärlden idag, i ett idealsamhälle skulle vi våga ge oss själva ryggdunkningar och sprida den moraliska grunden till vårat öppna samhälle över världen.

    För att nå ett sådant mål måste den kultur av okunskap och projicering av egna åsikter och känslor eradikeras. Vi vill inte ha ett samhälle där andra individer säger till dig hur du bör känna eller vad du bör vara intresserad av. För att nå ett sådant vackert samhälle, där människor kan leva i så stor frihet som möjligt krävs hård retorik mot alla dumma och farliga idéer där gruppens eller framtidens människors välbefinnande står över de nu levande individernas. Vi ser en sådan retorik i allt från marxistiska rörelser till röster i den nya miljörörelsen som förordar diktatorer och autokratier som begränsar människors frihet att spendera sina tillgångar som de vill.

    Jag vill påverka genom att tänka snäppet längre, ha vettigare argument och våga kritisera romantiska utopier. All form av aktion utan kunskap är farlig. Ingen människa är så lättmanipulerad som en människa redo att gå till attack. Mina timmars ”aktivism” läggs därför på ett ändlöst läsande av tjocka fackböcker om allt från ekologi, ekonomi till fysik och gruppsykologi. Påverkan sker sekundärt när jag i vardagliga samtal enkelt genomskådar en upprepning av de trendiga argumenten just nu och får de som håller de åsikterna att tänka till en extra gång. Det krävs ingenting för att tänka som alla andra men det tar hemskt lång tid att lära sig att tänka själv.

    1. Emma I Författare

      Fint att du hittat det sätt du vill agera i världen för att påverka i den riktning du vill se. Jag tror också på samtalet som en stark möjlighet till möten där nytt lärande kan uppstå.

      Jag blir nyfiken – vilka resurser har en individ rätt till och på vilka grunder? Tolkar jag dig rätt att en individ har moralisk rätt att spendera resurser oavsett hur det påverkar andra individers (nu levande eller framtida) möjlighet och välfärd? Misstolkar jag dig?

      1. Joakim J

        Välfärd och resursförbrukning går hand i hand. Likaväl som individers välfärd och valmöjligheter går hand i hand. Att inskränka individers välfärd för en möjlig vinning i en oklar framtid är således orationellt. Vi lever i en värld där tillgångar ökar exponentiellt och där världens resurser är under ständig tillväxt precis som den ökade välfärden, troligtvis genom kausalitet. Vi står inför teknologiska landvinningar som kan ändra hela vår syn på de klimatförändringarna som föreligger. Malthussianska domedagsargument har alltid funnits och kommer troligtvis projiceras på något annat bekymmer när klimatproblemen är lösta. Finns det en möjlighet att jag har fel och konsumtionen kommer leda till ödesdigra konsekvenser inom 100 år? Kanske, men statistisk sett har inte apokalyptiska argument haft någon bäring. Teknologin har alltid övervunnit de hinder som mänskligheten mött. Det är så klart ingen säkerhet för att vi klarar denna, osannolika saker händer. Men jag skulle alltså inte våga riskera vårt liberala samhälle, ett samhälle där man får konsumera, där man får lov att vara klimatsmart, mot en miljöfascistiskt autokrati som förespråkats av deltagare under denna kurs.
        Det är således inte att jag förespråkar huvudlös konsumtion eller anser att det är moraliskt rätt, men alternativet som består i en ”målen helgar medlen-retorik” och efterföljande inskränkningar på individens rättigheter har historiskt sett alltid lett till fruktansvärda konsekvenser. Även Stalins lakejer ansåg att de gjorde framtidens värld en tjänst. Fram till att de inte trodde på det längre.

  3. Magdalena

    Dag 1:
    Viktigt för mig: familj och hälsa
    Drömsamhället: tid och stöd för familjer (föräldrar kan jobba mindre undre småbarnsåren)
    Ser mer av i världen: Samhället med fokus på samhället, inga individsamhället längre. Digitalisering i lagom nivå.

    Dag 2-3:
    Fråga dig själv:
    Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle?
    Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Var har jag möjlighet att påverka? Vad har jag “makt” över? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

    Dag 2-3:
    Politiska beslut: Ändring på föräldraförsäkring: föräldrar kan vara hemma med barnen tills barnen är 2,5 år och mogna att gå till förskolan
    Jag har makt att leva mitt liv så som jag vill ha det. Jag kan påverka hur mina barn växer upp.

    Dag 4:

    Hjärtefrågor: Digitalisering i förskola och skola; Mitt budskap: Spendera mer tid med barnen när de är små, det löner sig i längden. Använd inte datorer som barnvakt. Använd digitala verktyg med omsorg.

    Har tagit kontakt med skolan föräldraråd och ska vara aktiv där. Skolan delar min åsikt om en lagom digitalisering, från klass 5, men inte tidigare. Inga smartphones får användas i skolan. Men många föräldrar struntar i det och är dåliga förebilder. Jag ska vara delaktig i föräldraråd och ska ordna en projektdag om temat, inte för barnen utan för föräldrarna.

    1. Emma I Författare

      Fint att du tagit vidare dina tankar kring digitalisering i förskolan och ska vara aktiv inom föräldrarådet. Och va kul att skolan sagt ja till att du kan ordna en projektdag om temat för föräldrarna. Då har du möjlighet att inspirera andra med din kunskap och synsätt. Jag ser fram emot att höra mer om det om några veckor!

  4. Julia S

    Kort och gott är mitt drömsamhälle: jämlikt, jämställt, miljövänligt med frånvaro av våld, hat och misär.

    Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle?
    SÅ mycket. Att det är svårt att hålla modet uppe. Men precis som ni säger ger ju Greta verkligen kraft, hopp och glädje. Jag tror att vi måste börja att fördela pengar och inse att vi måste göra det för att något ska ske. 1% av de rikaste i världen kan inte äga mer än hälften av världens resurser. Det är bara helt orimligt. Sen måste vi också lyssna på Greta och klimatforskare och förändra våra utsläpp.

    Vad kan jag bidra med i utvecklingen till ett jämlikt, jämställt, miljövänligt samhälle med frånvaro av våld, hat och misär?

    Jag kan göra mitt bästa med att bidra till en mer jämlik och jämställd värld. Jag ska börja jobba med integration i maj och det ser jag som ett steg i rätt riktning och att jag där kan vara med och bidra till ett mer jämlikt samhälle. Jag är en feminist som ständigt pratar om kvinnors rättigheter och det kommer jag fortsätta med. Miljövänlig, det jag kan göra är att försöka vara så miljövänlig som möjlig, jag är inte perfekt och försöker hela tiden bli bättre. Jag ska utmana mig själv att äta så miljövänligt som möjligt samt att ha flyguppehåll. Jag tror dock att det är lätt att se miljövalen endast på en individnivå när det egentligen är på samhäll/global nivå som saker måste förändras – så jag kan delta i påverkansarbete i en högre grad än jag gör idag. Jag kan även fortsätta försöka vara en en person som visar att ickevåld-lösningar är möjliga samt säga ifrån när jag ser hat. Och jag kan dela med mig av det jag har till de som inte har lika mycket.

    1. Emma I Författare

      Kul att läsa din text Julia – det är mycket du vill förändra i världen! Fint att du ser att du som individ kan göra många val för att påverka, samtidigt som du också ser att mycket behöver ske på en samhällelig nivå. Det låter som en bra balans för en energifylld väg framåt tycker jag.

  5. Arne H

    Tankeprocess

    Under dag 1-2 vandrade mina tankar kring ett framtida samhälle. Tankarna flög omkring kring begrepp och abstraktioner som jämlikhet, jämställdhet, frihet från förtryck, antirasism, solidaritet, revolution och socialism. Tankarna fortsatte om mitt eget liv och kom då att kretsa kring ett fint liv, meningsfullt, utan negativ stress där jag känner en trygghet och tillförsikt i att mitt barn och de jag håller kära ska få leva det liv de vill.

    I tider av klimatförändringar fanns i mina tankar orosmoln för hur mitt drömsamhälle och framtid på mer konkret nivå kan förverkligas. Jag har sett bilder från hela världen med elever som strejkat för klimatet, fått förbi tonåringar på Gustaf Adolfs Torg i Göteborg som skolkade från skolan och det har säkerligen vävts in i mina tankar.

    Dag 2-3 flöt vidare förbi. Jag märkte att jag fokuserade på frågor som rörde klimatförändringarna. Hur ligger det till på en faktiskt nivå? Om utsläppen fortsätter i denna utveckling, var befinner sig världen och 20-50 år? Vad kan ändras? Vad behöver förändras? Vad kan jag agera för lokalt i Göteborg där jag bor? Finns det konkreta saker som kommunen och politiker kan göra, där jag kan bidra med att trycka på för förändring? Vad kan jag själv göra? Jag, som tidigare varit motståndare mot konsumentmakt (eftersom det var en liberal hållning som inte ändra faktiska politiska och ekonomiska förhållanden), började se över mina möjligheter till att bidra: tänka bort semester via flyg, titta på boendeformer som är bäst för klimatet, välja bort kött och så vidare. Panik, uppgivenhet och samtidigt en stark känsla av behovet för förändring växte fram.

    Dag 4
    Jag har verkligen upptäckt att klimatet är en fråga jag känner starkt för. Förutom att engagera sig en rörelse som vill se bortom tillväxten och företagens makt över planeten och samhället, vill jag även engagera mig på ett sätt som trycker på förändring, på lokal nivå. Jag tänker mig både via etablerade institutioner så som partier (jag är aktiv i Vänsterpartiet sedan tidigare) men även opinionsbildning och påtryckning via utomparlamentariska rörelser. Det vore särskilt roligt att få lokalt tryck i frågan, peka ut klimatbovar, sätta politiker tillsvars, se till möjliga aktioner mot lokala saker som händer och kan förändras i Göteborg där jag bor.

    Det vore kul att driva något på ett sätt som har chans att verkligen påverka på riktigt. Och på ett sätt som möjliggör och underlättar för personer att bli aktiva på ett sätt som har låga trösklar.

    1. Emma I Författare

      Fint att följa din process Arne!

      Intressant att du gjort en viss förflyttning från motstånd mot konsumentmakt till att tänka kring individuella val som sätt att påverka/bidra. Tror du att det beror det på den känsla av panik kring läget du beskriver? Att det är lättare att stå ut med uppgivenheten, och känna hopp, när du agerar i vardagen enligt dina värderingar/lösningar du ser?

      Jag ser fram emot att följa din process och vad du väljer att göra!

      1. Arne H

        Tack för fina ord Emma!
        Ja, jag tror att du har rätt i att det handlar om en känsla av panik och att jag vill bidra med allt jag överhuvudtaget kan göra. Det gör det lättare att så ut med uppgivenheten. Och som du säger så finns det något med att agera i vardagen enligt mina värderingar, att vara genuin i mitt tänkande och agerande, som jag har upplevt en ökad strävan mot i mitt liv i takt med att jag utbildat mig till lärare, blivit äldre och blivit förälder. Att vara en äkta förebild för andra och inte minst sig själv. Inte minst genom empati, för att knyta an till NVC.

  6. Olof N

    Hej och ursäkta min extremt sena inlämning.

    Jag skulle vilja se ett samhälle där människor lever med respekt för varandra och i samklang med naturen. Ekonomiskt jämlikt och utan förtryck eller miljöförstörelse. För att ett sådant samhälle ska bli möjligt måste vi, tror jag, ta oss ur det kapitalistiska samhället och sätta upp mål för samhället som baseras på hur vi ska få människor att må bra istället för hur vi ska skapa så hög tillväxt som möjligt. Jag ser inte hur jag personligen skulle kunna bidra till en sådan utveckling mer än att själv försöka visa respekt för mina medmänniskor, inte konsumera i onödan och försöka sprida mina idéer i samtal med andra människor. Detta är ju inte direkt någon världsomvälvande strategi och jag känner mig i ärlighetens namn rätt så maktlös. I nuläget känns det mer som att det enda att göra är att försöka jobba ihop tillräckligt med pengar så att man kan bygga sig en bunker innan samhället kollapsar. Emellertid är jag för fattig för att ha råd med att bygga en bunker så jag kan inte ens göra det i nuläget.

    De frågor jag tänker mest på just nu är att behandla andra människor på ett respektfullt sätt och hur jag kan göra det lokala samhället så robust och självförsörjande som möjligt. Jag skulle ju kunna preppa upp med mängder av förnödenheter hemma så att jag i fall av en katastrof kan leva på gröt eller något en månad, men det känns ju inte direkt som något inspirerande projekt. Jag antar att mitt största problem med det här temat är att jag inte mår tillräckligt bra psykiskt för att orka göra något som kräver extrovert agerande, men jag kanske skulle kunna skriva en insändare till någon tidning om hur samhället är på väg utför och att vi måste börja odla rovor på våra balkonger. Eller testa att odla tomater i lägenheten, men det hade jag tänkt göra i vilket fall.

  7. Emma I Författare

    Fint att ta del av dina tankar Olof!
    Det du skriver om att behandla andra människor på ett respektfullt sätt tycker jag låter som en verkligt viktig aktivitet och som jag tänker verkligen kan ge ringar på vattnet.

    Naturligtvis behöver du inte, iom detta tema, göra något extrovert om du inte vill det. (Tack för du skriver det – påminner mig om att vi till nästa år ska ha med fler exempel på saker en kan göra som inte kräver den typen av publikt agerande).

    Att samtala, att delta i andras aktiviteter, att gå med i en rörelse, att skriva, att testa att få in en ny vana eller göra förändringar i vardagen tror vi kan ha nog så god effekt. Tanken är alltså att ni ska fundera över hur ni kan agera (i ett litet steg) i enlighet med era visioner, och att på nåt sätt dela med er av det till oss andra (v17-18) så att vi får inspireras. Tex berätta hur era tankar gått kring ett särskilt handlande, situation eller tankeprocess. Eller varför inte genom ett foto på dina tomatplantor! 🙂

  8. Mikael

    Hej och ursäkta för en ännu mer försenad inlägg.

    I min drömvärld skulle alla dra ner på tempot och inte hetsa runt för mycket, i jakt på pengar, statusprylar, likes, eller kunskap för att imponera på andra för den delen. JAg kan tycka att dagens samhälle snurrar på aldeles för fort, vilket också märks på mänga människor idag, framförallt unga som har födds in i en värld som lider av alltför mycket stress. Alltför lite tid ägnas åt stilla funderingar, småprat och fikastunder med nära och kära, och varför inte rena främlingar. Social medier idag tyckerj ag är ett dåligt substitut för att umgås, och det bidrar bara till stressen. Ett av de mest avkopplade stunderna jag upplevt, och som jag fortfarande minns i något rosa skimmer, var när en vän hälsade på mig där jag bodde, ute på landet. Det var en lördag under vinter, kanske runt december eller januari, och under eftermiddagen drog ett väldsamt snöoväder in. Snön värkte ner och det dröjde inte länge förräns den låg meterhög runt huset då det även blåste. Efter någon timme gick strömmen. Som tur var hade vi vedkamin och gasspis, så vi varken frös eller led brist på varm mat eller kaffe. Eftersom strömmen till telemasten även den la av,fungeradeinte telefon eller internet. Snön låg så tjock att det inte gick att ta sig ut med bilen, huset låg flera kilometer från plogade vägar. Hade vi tur kanske grannen kom med sin traktor dan därpå. Men den kvällen var väldigt rogivande, vi kokade soppa och drack kaffe, och tittade in i elden, pratade och diskuterade. Lite det livet skulle jag vilja ha mer av i mitt liv.

  9. Emma I Författare

    Vilken fantastisk lördag det låter som tycker jag, inspirerande! jag tar med mig det som en metafor för nåt viktigt jag vill komma ihåg. Hur kan jag skapa fler välkomnade snöoväder i min vardag? Stunder när jag väljer att samtala med nära och kära, titta in i elden eller ta del av naturen… snarare än att slentrianmässigt plocka upp datorn eller mobilen, som så ofta händer vardagskvällar annars.

  10. Mats P

    Väldigt sen med detta. Det sätt jag har bestämt mig att agera på tar kanske inte sin utgångspunkt så mycket i hur mitt drömsamhälle ser ut utan handlar mer om en fråga spm ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer att agera på olika sätt kring frågor som berör Burma/Myanmar. Då min fru kommer från Burma har jag ett stort intresse för landet. Jag har länge funderat på att skriva någon form av debattartikel kring Burma och tänkte nu göra slag i saken. Jag kommer också hjälpa min svåger med enorganisation han vill starta. Han samlar in pengar spm han skänker till projekt i delar där den etniska gruppen karener lever. Han stöttar bland annat skolor och vattenprojekt. Det hela är väldigt småskaligt men han vill bilda en förening. Jag kommer stötta bland annat i att ta fram förslag på stadgar. Förhoppningsvis kommer föreningen bildas nu i påskhelgen med ett konstitutionerande möte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.