Avslutning och tack!

2019-05-27 till 2019-06-05

TACK alla tankesmeder på kursen som jobbat er igenom så många teman, delat med er av en massa tankar och inte minst – agerat! Vi har lärt oss massor av att ta del av era reflektioner, kommentarer och frågeställningar. Och vi antar att ni också fått med er många insikter och kunskaper, genom att läsa litteraturen och interagera med andra deltagare på kursen. Det ni ägnat er åt är viktigt. Ur ett folkbildningsperspektiv är det ni gjort mycket betydelsefullt. Bildning skulle man också kunna säga, är demokratins och medborgarskapets viktiga redskap.

Vi hoppas att ni kommer att fortsätta tänka, diskutera och formulera er kring frågor som rör rättvisa, det politiska, det solidariska och annat som är av betydelse för organisering av vårt moderna samhälle. Eller varför inte säga omställning av samhället så att det passar människorna som bor där.

Att vara påläst, formulera tankar kring de ämnen som vi på tankesmedjan berört och dela dem med andra är att ta ett politiskt och demokratiskt ansvar. Genom att nu ta steget ut ur kursen och texterna, i riktning mot grupper, organisationer eller partier med nya kunskaper, insikter och inte minst visioner är att ta ansvar för förändring. Låt oss ses i framtiden i verksamheter och rörelser, låt oss ta ett gemensamt ansvar!

Uppgifter för avslutningsveckanGLOKALA_LOGO_GREEN2

-> fyll i den anonyma utvärderingen för kursen som du fått skickad till dig via mail. Det är väldigt viktigt och värdefullt för oss att få input på hur du upplevt kursen så att vi kan utveckla och göra kursen bättre i framtiden.

-> svara på dessa frågor i ett inlägg på denna sida:
– Vilka erfarenheter tar du med dig från kursen?
– Hur tänker du om ditt fortsatta engagemang i samhällsfrågor?

Låt världen ta del av dig!

Vi hoppas att ni har fått med er många användbara insikter, reflektioner och verktyg från kursen. Många är sätten att göra sin röst hörd och påverka sin omgivning. Ett av de mest kraftfulla verktygen bär vi alla med oss – förmågan att se och känna för andra. Amnestys video visar kraften i detta.

Stort varmt tack för detta år!
Lone och Emma

12 thoughts on “Avslutning och tack!

 1. Ezra W

  Jag har under kursen vid flera tilllfällen gånger yttrat tankegångar som inte går i linje med bakgrundsmaterialet. Dels är detta pågrund av att jag ofta har andra föreställningar själv, och dels är det på grund av att jag sett det som nödvändigt att nyansera vad jag uppfattat som en från kursens sida ibland ganska ensidig bild av sakernas tillstånd. Offentliga meningsskiljaktigheter kan vara såväl givande som påfrestande, och jag tycker mig ha lärt mig både av att formulera mina tankar och av att få ibland negativ respons på dessa.

  Mitt fortsatta engagemang i samhällsfrågor… Svår fråga. Jag är i nuläget väldigt absorberad av mina studier och min forskning. Min förhoppning är att jag genom att studera hjärnan i någon utsträckning kommer att kunna påverka vår kunskap om oss själva. Detta i förlängningen bör också ha följder på samhällsklimatet i stort. I mitt vardagliga liv försöker jag också att i möjligaste mån ge uttryck för vad jag faktiskt tror snarare än vad man förväntas till. Alla gynnas av en fri, vild, spretig diskussion utan tabubelagda områden.

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Ezra!
   Och fortsätt bidra till de där fria spretiga samtalen som inte nödvändigtvis följer vad som förväntas. ☺
   Lycka till framöver med dina studier och forskning!

 2. Julia S

  Vilka erfarenheter tar du med dig från kursen?
  Jag tar med mig vidgade perspektiv och nya intressen för frågor som jag tidigare inte varit så insatt i. Jag har också med mig mina kursdeltagares tankar och olika perspektiv. Jag tar också med mig erfarenheten av att läsa på folkhögskola och folkbildningsperspektivet. Det har verkligen varit en ny erfarenhet som jag uppskattat.

  Hur tänker du om ditt fortsatta engagemang i samhällsfrågor?
  Jag har privilegiet att jobba med frågor som jag brinner för, för tillfället. Jag får alltså betalt för mitt samhällsengagemang, vilket känns för bra för att vara sant. Jag ska också fortsätta utbilda mig i frågor som jag tycker är viktiga för att ha möjligheten att påverka ännu mer. Men just nu fokuserar jag på mitt nya jobb och att försöka göra det så bra som möjligt, det kommer vara mitt främsta samhällsengagemang ett tag framöver. Men jag tycker och har fått ännu mer inspiration genom denna kursen att ständigt hitta nya sätt att engagera mig på och att tänka nytt samt att föröka hitta nya kreativa lösningar, stora som små till samhällsproblem.

  Tack Emma och Lone för denna kurs! Det har varit en fin och givande kurs. Stort tack för ert arbete, tålamod och engagemang! Önskar er och alla andra en fin sommar!

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Julia!
   Ja sån lyx att få jobba med frågor du brinner för. Av egen erfarenhet vill jag skicka med ett litet råd också – försök hitta ett hållbart engagemang, så din eld kan fortsätta brinna länge. ☺
   Trevlig sommar!

 3. Magdalena

  Hej Emma och Lone, stor tack att jag fick vara med i kursen. Jag kom ju in lite sent, men det kändes ändå bra och jag kände mig välkommen.
  Vad jag lärde mig?
  Att tänka i andra banor än jag är van vid, se saker på ett helt nytt perspektiv. Många som var med i kursen har antagligen en helt annan politisk inställning än jag, men det är givande och inte negativt.
  Sedan naturligtvis också att yttra sig i rätt så komplicerade frågor, inte alltid så lätt att skriva ner vad man tänker.
  Fortsätt engagemang?
  Jag ska fortsätta utbilda mig i hållbarhetsfrågor på universitetet. Sedan pratar vidare om olika aspekter med mina barn och vänner. Tänka på hur jag pratar med mina barn, hur jag bedömer människor i allmänhet.
  Tack för denna gång, trevlig sommar,
  Magdalena

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Magdalena!
   Kul att höra att du upplevt kursens samtal som givande, även om samtalspartnerna haft andra politiska inställningar. Det är ju tack vare er kursdeltagare som det samtalsklimatet varit möjligt. ☺
   Lycka till med vidare studier!

 4. Joakim J

  Erfarenheter jag tar med mig från kursen:
  Framförallt har det varit roligt att formulera sina tankar till sammanhängande åsikter. Något av det svåraste med frågor rörande etik och moral, områden som nästan varje tema tangerat, är att ens åsikter är så situationsbetingade samt beroende av egna upplevelser och fenotypiska läggning. Jag har läst en del sen jag började kursen så jag tycker även det ska bli väldigt roligt att gå tillbaka och läsa gamla inlägg för att se hur mycket jag håller med mig själv ett år senare(förhoppningsvis har jag ändrat mig i mycket, ett gott tecken på utveckling i min mening). Det har även varit kul att försvara mina åsikter eller förtydliga dem. Det är lätt att fastna i fällan att andra förstår ens inre motivation på ett sätt som ens vänner och släktingar gör – vissa saker behöver därför förtydligas, speciellt åsikter som går emot normen i den givna gruppen.

  Om mitt fortsatta engagemang i samhällsfrågor:
  Jag har under kursens gång uppmärksammat bekymren med att uttrycka sig i frågor man inte vet mycket om. Jag har säkerligen gjort felaktiga analyser, inte av illvilja utan av dumhet. En brist på information och starka åsikter är livsfarliga, därför kommer jag vara försiktig med vilka ämnen jag väljer att beröra i framtiden.

  Tack för en rolig kurs

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Joakim!
   Kul idé att gå tillbaka och titta på tidigare egna inlägg. Att ta tid för reflektion är ju verkligen en fin källa till utveckling. Jag blir inspirerad att göra detsamma. ☺
   Lycka till framöver!

 5. Olof N

  Det jag tar med mig från den här kursen är den inspiration och positiva känsla som jag tycker har genomsyrat kursen. Nya och annorlunda perspektiv på samhällsfrågor och vardagslivet. Intressanta teman och superkul att få ta del av era tankar 🙂

  Kring mitt framtida engagemang tänker jag att jag får försöka göra det jag kan för att se till att min omvärld är så bra som möjligt, både genom mitt yrkesliv och i det privata.

  Tack för en bra kurs och trevliga diskussioner! 🙂

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Olof!
   Kul att du gillat kursen och fått syn på nya perspektiv och tankar. Tack själv för de intressanta infallsvinklar du bidragit med.
   Lycka till framöver!

 6. Karolina H

  Det har varit en givande kurs på flera sätt för mig. Det som i huvudsak varit bäst har varit att få ta del av ny kunskap och andra perspektiv, samt den stora ynnesten att ha utrymme att lägga så mycket tid och fokus på detta spännande ämne. Det har också varit inspirerande att se hur samhällsengagemang kan ta sig så många olika uttryck.

  Mitt framtida engagemang har utkristalliserats av att vistas i detta forum. Dels att miljöfrågan är min absoluta hjärtefråga som jag kommer att fortsätta ta mig an genom att leva som jag lär och förhoppningsvis inspirera min omgivning. Dessutom har jag planer på att kombinera mitt intresse för samhällsengagemang och terapi. Kan bli banbrytande! 🙂

  Stort tack till er kursledare som verkat med engagemang och varsamhet och intresse. Och tack till alla er andra, för att jag fått ta del av er tankevärld, berikande bekantskaper.

  En skön sommar till er alla!

  1. Emma I Författare

   Stort tack för ditt deltagande Karolina!
   Kul med dina planer på att kombinera samhällsengagemang och terapi. Låter ju mycket spännande och jag hoppas jag får möjlighet att höra mer om det framöver. ☺
   En skön sommar önskar jag dig också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.