Prata om menskoppen!

Reaktionerna när menskoppen kommer på tal är tudelade. Antingen hörs det entusiastiska ”Jag älskar den!” eller så rynkas näsan i kombination med ett ”Usch, vad äckligt!”.

Menskopp är ett mensskydd som fabrikstillverkats, i USA, sedan slutet av 1930-talet men som har slått igenom först de senaste åren. Den är idag oftast tillverkad av medicinsk silikon, kan återanvändas i upp till fem år samt kostar runt 300 kr. Menskoppen fungerar med hjälp av att det bildas en tätning mot slidväggarna och samlar upp blodet istället för att suga åt sig det (som en tampong gör). Att tömma menskoppen är enkelt och smidigt och behövs inte göras förrän koppen är full. I många fall räcker det alltså att tömma morgon och kväll, rengöra den och sedan bara stoppa in den igen!

Det finns många argument för att gå över till menskopp:

 • Ekonomiskt (i längden)
 • Miljövänligt
 • Bra för slemhinnorna som slipper torkas ut som av tampongens uppsugande förmåga.
 • Rymmer mycket! (behöver inte tömma så ofta)
 • Bad och träning fungerar fint med menskopp
 • Lär känna din kropp. Hur mycket blöder du? Hur fungerar dina slidmuskler? Hur långt ut/in sitter din livmodertapp?

Men självklart finns det också olika anledningar till att inte vilja eller inte kunna använda menskopp. Exempel är känslighet för blod, problem med att använda tampong, återkommande svampinfektion och framfall. Vid framfall kan det vara svårt att placera menskoppen eftersom att musklerna i bäckenbotten är försvagade och gör att organ som livmodern, urinblåsan och ändtarmen kan sjunka ner.

Att rynka näsan och tycka att det är äckligt att använda menskopp är däremot inte en anledning till att inte använda eller åtminstone prova den. Att rynka näsan och vräka ur sig att det är äckligt bidrar till den redan utbredda uppfattningen att mens är något motbjudande, ohygieniskt och onormalt. Att rynka näsan och vräka ur sig att det är äckligt kan innebära att både menskoppen och den som är beredd att prova eller redan använder den skambeläggs. Dessutom bygger en sådan reaktion på uppfattningen om mensen som tabu samt okunskap. Och just därför bör man prata om menskoppen. Genom att prata om menskoppen och genom att förklara hur den ska sitta så skapas även en förståelse för hur snippan, fittan, vaginan eller fidderittan ser ut och fungerar. Begrepp som livmodertapp, slidmuskler, mensvolym, slemhinnor, krystning, knipövning, blygdläppar och mödomshinna/slidkrans kan bidra till ökad kunskap samt en normalisering av ämnet.

Så prata om menskoppen. Prata om mens. Köp en och prova. Kan du inte själv använda menskopp (t.ex. om du är man eller av annan anledning inte har mens)? Köp en till någon som har användning för en! Eller köp en menskoppskopp att dricka morgonkaffet ur!

http://menskoppkoppen.se

http://menskoppkoppen.se

Källor och lästips:

http://menskoppen.se

http://www.umo.se

http://elingrelsson.se/category/menskopp/

http://tanterpatur.com/2016/01/18/menskopp-is-da-shit/

http://blogg.veckorevyn.com/claraslife/2015/08/26/jag-vill-inte-anvanda-menskopp/

http://www.expressen.se/halsoliv/sex–relationer/6-bra-saker-att-veta-om-menskoppen/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/menskoppen-tar-mark-i-sverige/

http://ng.se/blogg/hanapee/taggar/menskopp

http://www.metro.se/nyheter/mens-kan-vara-dodlig-i-uganda-menskopp-kan-radda-liv/EVHocg!QNqlXnhrU21y6/

http://www.rfsu.se

http://www.menskopp.se 

 

 

10 thoughts on “Prata om menskoppen!

 1. Profilbild på Julia PaloJulia Palo

  Bra att du skriver om menskoppen! Allt som handlar om mens har verkligen blivit tabu, men de sista åren har ju en stor förändring skett genom serieböcker, teater och mens och ökad medvetenhet om just tabun, skammen och att mens anses som äckligt. Det är glädjande, och jag hoppas att vi som har mens fortsätter uppmuntra varandra att prata om det som den naturliga grej det faktiskt är, snarare än att försöka dölja det och kalla det för tjejgrej och lingonvecka. Menskopp är förresten toppen, jag är jättenöjd att jag skaffat en!

 2. Profilbild på Emma IEmma I

  Yeah! Jag har använt menskopp i över 7 år och blir lika nöjd varje månad över det smidiga, bekväma, fräscha, praktiska och miljövänliga med den. Och ja – låt oss prata mer om mens.

  För några år sen såg jag en dokumentär om mens, pms, historia mm, som jag verkligen gillade och rekommenderar alla, med eller utan mens, att se: ”The moon inside you”. (Trailer: https://youtu.be/HkCYdRAYdzQ. Hela filmen finns även att hitta på youtube).

  Jättekul att DN tar in din insändare, suveränt! Vet du när? Glöm inte att lägga en länk här också så kan vi följa om det blir någon debatt.

  1. Profilbild på Nikki NilssonNikki Nilsson Författare

   Har precis börjat använda menskopp själv och är så klart, precis som du, supernöjd med alla fördelar. Har tänkt skaffa en i flera år och till sist undrade en vän till mig vad jag väntade på egentligen, haha.
   Tack för tipset på ”The moon inside you”, ska definitivt se den.
   Det är superkul! Tror att det blir nästa vecka:) Fick ett mejl från sydsvenskan också om att de preliminärt hade bestämt att publicera den. Vilken respons!

 3. Lisa Perby

  Hej!
  Härlig artikel, bra skrivet! Du har helt rätt i att vi behöver prata om det och ta bort ”skammen” kring mens. Det är inget vi kan kontrollera och absolut ingenting vi borde hymla med eller skämmas för.
  Du hänvisar till lika olika källor bland annat lite artiklar som handlar om oss (”Menskoppen tar mark i Sverige” samt ”Mens kan vara dödlig i Uganda…”), därför skriver jag till vår hemsida också:
  http://www.menskopp.se
  MVH
  Lisa Perby

Kommentera