Medborgarjournalistik

160118-160207

Medborgarjournalistik, eller gräsrotsjournalistik, är när personer utan journalistutbildning bidrar till insamling, Citizen_Journalismrapportering, analysering och spridning av nyheter. På engelska brukar man kalla fenomenet ”Citizen Journalism” eller ”Grassroot Journalism” och det är ett omdebatterat ämne.

Glokala folkhögskolan har under flera år tillsammans med Fria Tidningar utvecklat en kurs i medborgarjournalistik. Under detta tema i kursen tar vi del av några delar av den kursen via journalisten Abigail Sykes videoföreläsningar och medborgarjournalistik-wikin som utvecklats under Folkbildningsnätets pedagogiska resurssidor.

Vi har valt ut fem delar av medborgarjournalistikkursen: Vad är medborgarjournalistik? Att skriva journalistiskt, Konsten att intervjua, Problem med media och Att skriva insändare. Filmerna presenteras nedan.

Idag finns det en otrolig maktkoncentration kring nyhetsföretag. Dels via vilka som äger media, men också vilka människor som finns representerade och anställda inom mediaföretagen, vilka röster som blir hörda och på vilket sätt vi väljer att rapportera kring olika samhällsfenomen. Kanske kan medborgarjournalistiken vara ett sätt att väga upp och utmana denna maktkoncentration? Vad tror ni?

Kanske har någon känt igen sig i detta då en läser dagstidningen?

mediakritik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organisationen The Uptake är en oberoende, ideell online-nyhetsorganisation som började sitt arbete under 2007 med några enkla idéer: Att media ska finna och berätta sanningen utan rädsla eller förmån, att medborgarna ska ha verktyg för att rapportera och förklara händelser utan att behöva förlita sig på nyheter som kontrolleras av stora företag, och att det är en plikt för medborgarna att hålla makten till svars. Här presenteras deras introduktionsfilm ”Secrets To Starting A Citizen Journalism Organization”.

Uppgifter till avsnittet:

Till detta avsnitt blir uppgiften att producera en egen medborgarjournalistisk text, film eller podcast. Det kan vara en insändare eller en nyhet kring ett tema du brinner för. Kort eller långt, det väljer du själv. Det behöver inte vara hög kvalité. Tänk istället på de tips Abigail Sykes ger i medborgarjournalistkursen nedan – ”det behöver inte bli bra första gången, bara skriv!” Att testa är ett sätt att lära sig.

Publicera era alster i bloggen senast den 4 februari och kommentera minst tre av de andras arbeten.

Här nedan är ett gäng inspirationsfrågor att ha med sig när ni tar er an temat. Du får gärna posta reflektioner på frågorna och temat som kommentarsinlägg på denna sida.

  1. Hur upplever du mainstreammedia?
  2. På vilket sätt påverkar massmedia dig och ditt liv – hur påverkar de vårt samhälle?
  3. Vilka frågor skulle du ville läsa/höra om, som inte uppmärksammas?
  4. Varför tror du inte att de frågorna synliggörs?
  5. Vad tror/tycker du om medborgarjournalistik som metod? Fördelar/nackdelar?
  6. Kan det få genomslag i större kretsar/sammanhang?
  7. Skulle du själv kunna tänka dig att agera som medborgarjournalist på något sätt? Vilka frågor skulle du vilja ta upp?
  8. Annat som du vill ta upp!

Lycka till!
Anna & Emma

we-are-citizen-journalism

Vad är medborgarjournalistik?

Att skriva journalistiskt

Konsten att intervjua

Problemen med media del 1, 2 & 3

Att skriva insändare

We_can_blog_it

11 thoughts on “Medborgarjournalistik

  1. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

    Väldigt intressant ämne! Tycker att medborgarjournalistisk är väldigt intressant! Tänker att på samma sätt som med all media är det viktigt att vara källkritisk. Komma ihåg att egentligen ingen media är helt opartisk. Tror många gånger att folk mer är källkritiska när de läser exempelvis en blogg men glömmer att även våra stora nyhetstidningar har en politisk agenda vilket kan vara väldigt bra att ha i bakhuvudet eftersom allt ändå blir vinklat. Tror att ju mer olika synvinklar vi får ta del av desto lättare är det att bilda sig en egen uppfattning. Problemet blir när vi läser någonting och tolkar det som den enda sanningen eftersom det alltid finns mer en en sida till alla händelser.

  2. Profilbild på Nicolas PetterssonNicolas Pettersson

    Det är viktigt att inse hur mycket media skapar behovet av att vi tror att vi behöver allt som globaliseringen vill sälja till oss allt från saker till ideer och tankar. För om vi förstår detta, förstår vi att det inte behövs, internationell styrning eller kontroll. Vi behöver inte stora makter eller stora ledare. Vi behöver lita och tro på oss själva!

    Det också varit svårt för mig att leva i mediasamhället under 28 år. Men nu känns det bättre 4 år senare när jag inte längre behöver vara en del av det längre, jag har lämnat det. Jag följer inte eller tittar på massmedia alls och har inte gjort det sen dess. Jag och min fästmö har vårt eget mediabolag som gör filmer o böcker själva. Vi hittar egna nya källor o personer från ställen, forskningsinstitut, odlingar o allt vad det handlar om. Ex handlar det om om ekologisk odling och mat, olika vägar till hälsa, vegansk forskning och vetenskap och om människans själ. 

    1. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr Författare

      Så himla radikalt! Blir impad. Jag har ibland tänkt tanken, men är det som att jag trots allt vill vara med i ett samtal, som det känns som att mainstreammedia ger mig.

      Hur har det gått? Känner du skillnad i hur du relaterad till världen?

    2. Profilbild på Emma IEmma I

      Ah, jag kan förstå ditt val som ett sätt att hantera detta ständiga flöde av nyheter och ickenyheter, låter skönt! Även om jag själv är noga med att lyssna på p1 varje dag för att få koll på vad dom väljer att rapportera om där.

      Inom medieforskning används nu allt oftare begreppet ”nyhetsundvikare”. Den gruppen beskrivs som unga men även ointresserade av politik, vilken kanske inte passar in på dig precis. ☺

      Jag föreställer mig att vissa undviker nyheter av rent ointresse, vissa som ett medvetet val utifrån hälsoaspekter och andra för att få ro att medvetet välja sina egna källor, som du beskriver att ni gör.

      Jag blir också nyfiken precis som Anna på hur du upplever skillnaden. 🙂

  3. Profilbild på Evelin GyllenramEvelin Gyllenram

    Vilket intressant tema!
    Det har verkligen skett stora förändringar i vad nyheter kan vara! Verkligen positivt att icke- vinstdrivna opartiska media plattformer så som The Uptake har startats och att det går så bra för dem! Det behövs verkligen mer av det! Det är häftigt att människor i Sverige i dag kan välja vilka nyheter de vill ta del av och hur de vill göra det. Kanske börjar det bli så att människor (istället för nyhetsredaktioner) själva skapar sina egna verklighetsuppfattningar varje dag beroende på vad de väljer att se och att läsa?
    Samtidigt är det absolut viktigt att vara källkritisk. Vilket ofta glöms bort idag då nyhetsutbudet är så enormt stort och många väljer att istället för tidningar läsa bloggar.
    Då är det ju superbra med sådana smarta metoder så som live-streaming direkt på plats, vilket visades i filmen. Ett foto är lättare att manipulera än en film. Därför är videofilmer också mer trovärdiga bevis.
    Visst är det många ämnen som inte skrivs om i de stora tidningarna idag för att det inte tjänas pengar på dem. Men det är då upp till mig att hitta alternativa tidningar eller bloggar som gör det. Och idag, oavsett vilket ämne det är, tror jag att det finns!
    Samtidigt skulle det väl vara fint med mer öppenhet i de stora tidningarna? Eller kanske är de stora tidningarna på väg bort? Kanske håller media klimatet på att förändras helt och hållet? Kanske ser det helt annorlunda ut i framtiden? På ett positivt sätt. Det blir spännande att se!

    1. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark

      ”Samtidigt skulle det väl vara fint med mer öppenhet i de stora tidningarna? Eller kanske är de stora tidningarna på väg bort? Kanske håller media klimatet på att förändras helt och hållet? Kanske ser det helt annorlunda ut i framtiden? På ett positivt sätt. Det blir spännande att se!”

      Just den här förändringen vi är inne är otroligt spännande. Just tidningskrisen hör man ju ofta talas om och den verkar väldigt påtaglig. I min egen bekantskapskrets vet jag ingen som prenumererar på en dagstidning.

      Jag vågar inte riktigt uttala mig om hur det kommer bli, men jag är lite oroad. Mycket av det som vi kommit att förvänta oss av media, som granskande reportage, blir svårare och svårare att få pengar till på stora redaktioner som mest av allt behöver klick för att pengarna inte ska fly någon annanstans.

      Kanske är det medborgarjournalistiken som kan fylla det här tomrummet om det uppstår?

    2. Profilbild på Emma IEmma I

      Ja visst är the UpTake ett häftigt initiativ Evelin! Hoppas vi får se fler liknande initiativ även i Sverige.

      Ett tecken på att medborgarjournalistik vinner mark är kanske att tex DN, Metro och Sydsvenskan ganska synligt lyfter fram läsarnas åsikter nu i satsningar likt DN’s ”åsikt”. Ett försök av de etablerade tidningarna att inte förlora läsare? Det är i alla fall en positiv utveckling tycker jag.

      Jag kan också känna mig orolig, som du Tomas, att medieklimatet blir alltmer till ytliga försök till klick och gilla-tummar. Och jag hoppas att framtidens medieklimat även kommer ha plats för granskande reportage och fördjupning.

      Källkritik och medborgarjournalistik som ett nytt ämne i skolorna kanske?

  4. Linda_J

    Hej!
    Min uppfattning av mainstreammedia är kluven. Å ena sidan kan jag tycka att exempelvis Aftonbladet eller Expressen är enkla sätt att tillförskaffa sig relevanta nyheter. Samtidigt måste man också vara medveten om att dessa nyheter är skrivna utifrån en viss slags glasögon med en viss kunskapssyn och förförståelse. Vilka politiska ståndpunkter som står bakom vilka nyhetssidor tror jag har stor betydelse för hur media förmedlas. Exempelvis skulle jag inte tro på nyheter från sidor som Avpixlat utan snarare gå in på Aftonbladet eftersom jag sympatiserar mer med denna sidas politiska utgångspunkter och därmed ser det som mer ”objektivt”.
    Vissa saker verkligen avskyr jag, och det är lockande rubriker som sedermera inte alls innehålla det de lockar med. Jag är rädd för att det numera är rubriker som människor bygger sina åsikter på, att man inte läser texter utan snarare bara skummar och sedan är det ens världsförståelse. Jag medverkar själv till detta genom att dela länkar på facebook som sedan visar sig vara något helt annat än vad jag tänkt mig.

Kommentera