Kursträff – Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping 9-10 november

Nu är det dags för kursträff med Glokala Tankesmedjan och vi går på Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping tillsammans! Upplägget kommer att vara att du själv väljer vilka av MR-dagarnas programpunkter du vill gå på så ses vi i pauserna och på lunchen för att reflektera tillsammans och utbyta lärdomar.

MR-dagarna håller till på konferenscentret Elmia som ligger på Elmiavägen 15 i Jönköping. Alltså i en bit ifrån centralstationen.
Här är en karta.
Här hittar du information om hur du tar dig till Elmia. Tex om hur du tar buss nr 1 från centralstationen till Elmia.

Kommunicera med Emma under dagarna (för att hitta gruppen, om ditt tåg är försenat, meddela om du vill med på lunchen osv) – 0765-42 47 03.

Här hittar du MR-dagarnas program! 

Det är många programpunkter – så se till att bläddra i programmet innan och ringa in vad du vill gå på för att vara lite beredd!
Utöver programpunkterna finns ett stort utställartorg med möjlighet till information och samtal med en mängd olika organisationer som på olika sätt sysslar med Mänskliga Rättigheter.

Program för kursträffen

Torsdag 9 november

8.30 Registreringen för MR-dagarna öppnar. Du som anmält dig och därmed fått en biljett kan själv gå till registreringen med din biljett och få hjälp att registrera dig.

9.20 kommer kursledarna till Elmia (om tåget från Malmö kommit fram i tid!) och du kan möta upp dem för att gå på MR-dagarnas öppningscermoni tillsammans.

9.30-10.30 Vi går på MR-dagarnas öppningsceremoni.

11.00-12.00 Dagens programpunkter startar – du väljer själv vad du vill gå på, vi ses i pauserna.

12.00-13.00 Vi ses på lunch på nån av Elmias restauranger*

13.00-14.00 Valbara programpunkter

14.30 Vi ses i pausen*

15.00-16.00 Valbara programpunkter

16.00 Vi ses i pausen*

16.30-17.30 Valbara programpunkter


Fredag 10 nov

8.45 Vi ses en kort stund innan dagens program startar.

9.00-10.00 Dagens programpunkter startar – du väljer själv vad du vill gå på, vi ses i pauserna.

10.00 Vi ses i pausen*

10.30-12.00 Valbara programpunkter

12.00 Vi ses på lunch*

13.00-14.00 Valbara programpunkter

14.00 Vi ses i pausen*

14.30-16.00 Valbara programpunkter

16.00 Vi ses i pausen + kort gemensam avslutning av kursträffen*

16.30-17.30 Valbara programpunkter

*mötesplatser meddelas senare till de som deltar i kursträffen.

MR-dagarna fortsätter på lördagen och har då ett gratis program (föranmäl dig till MR-dagarna senast fre 10 nov, annars kostar det 50 kr i inträde) så om du vill kan du stanna och delta på alla MR-dagar.

Praktisk information

Anmäl dig!
Meddela oss din medverkan så snart som möjligt men senast söndagen den 15 oktober till emma@glokala.org. Måndagen den 16 oktober köper vi biljetterna. Uppge ditt namn, din postadress och telefonnummer i anmälan till Emma. Skriv också om du har några särskilda matbehov utöver vegetariskt.

Reseersättning
Du bokar din egen resa, och kan få reseersättning på max 750 sek, mot att du skickar in dina biljetter till skolan i efterhand.

Biljett till MR-dagarna och lunch
Glokala folkhögskolan bjuder på biljetten till MR-dagarna och lunch båda dagarna (för de som följer med på den gemensamma lunchen).

Boende
Boende står du själv för.
Vi har bokat ett rum med 4 platser på en camping i Jönköping natten mellan 9 och 10 nov. I närheten av Elmia. Vi delar gärna med oss av dessa platser men du betalar själv kostnaden (250 kr, frukost inkluderad). Meddela emma@glokala.org om du vill ha en av platserna. OBS! först till kvarn!

Årets tema 2017

De mänskliga rättigheternas framtid

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. I dag, när respekten för rättigheterna minskar och det demokratiska utrymmet krymper på många håll i världen, har det blivit mer angeläget än någonsin att samlas och påminnas om att de mänskliga rättigheterna inte kan tas för givna utan är något vi ständigt måste försvara.

Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping den 9-11 november kommer att blicka framåt för att ge en bild av de mänskliga rättigheternas framtid, men det blir också diskussioner om de mänskliga rättigheternas samtid och historia. Utmaningarna vi står inför lägger ett ansvar på oss alla. Det är viktigt att lära mer, att säga ifrån, att organisera sig för att genomföra förändringar och förbättringar och kräva att respekten för mänskliga rättigheter ska genomsyra samhället.

Programmet läggs huvudsakligen i följande underteman:

1. Mänskliga rättigheter i Sverige – från ord till handling
Var står de mänskliga rättigheterna i Sverige i dag och hur ser deras framtida ställning ut? Rasism, populism och extremism utgör växande hot. Samtidigt får vi nya och bättre system för att implementera de mänskliga rättigheterna och kunskapen om rättigheterna blir allt större både bland skyldighetsbärare och rättighetsbärare. Vilka är de stora MR-utmaningarna i Sverige? Hur tacklar vi dem? För dig som arbetar med rättigheter ställs många nya krav: barnkonventionen är på väg att bli lag, en ny strategi för mänskliga rättigheter är på plats sedan 2016 – vad betyder det? Vad innebär det kommunala självstyret i relation till mänskliga rättigheter? Var går gränsen mellan statens ansvar och ansvaret i en kommun, i ett landsting eller en region? Hur hänger mänskliga rättigheter ihop med begrepp som social hållbarhet och mångfald? Lever regeringen upp till sina åtaganden i policys kring hållbart företagande och att främja mänskliga rättigheter? Det här programspåret vänder sig särskilt till dig som är skyldighetsbärare, till dig som arbetar med att respektera, skydda och tillgodose den enskildes rättigheter.

2. Mänskliga rättigheter i världen
Under 2017 kommer vi att se genomförandet av Brexit och Donald Trumps första tid vid makten. Nya val där utgången i högsta grad kommer att påverka omvärlden väntar i Frankrike, Nederländerna, Indien, Iran och Tyskland. Rasism, nationalism och populism frodas och flera blodiga konflikter pågår där folkrätten förbises. Vi ser hur klimatkrisens effekter på rättigheter blir allt tydligare, hur kvinnors och hbtq-personers rättigheter inskränks och hur det åtstramade demokratiska utrymmet drabbar civilsamhällets aktörer. Men allt är långt ifrån mörker. Det finns stora förhoppningar kring Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling, och runt om i världen organiserar sig människor i motstånd och politisk aktivism. I detta spår diskuterar vi samtida och framtida utmaningar för mänskliga rättigheter, FN:s roll i arbetet för mänskliga rättigheter och lär av MR-försvarare från andra delar av världen.

3. Vad är mänskliga rättigheter?
För att förstå de mänskliga rättigheternas framtid behöver vi göra en djupdykning i själva idén om de mänskliga rättigheterna. Var och hur uppkom idén om mänskliga rättigheter? Hur har tankarna utvecklats genom åren? Finns det olika skolor och tankeriktningar? Vad händer när rättigheter krockar och vad innebär det? Hur byggs ett samhälle som respekterar de mänskliga rättigheterna – lokalt och globalt? Här finns utrymme för både avancerade filosofiska diskussioner och grundkurser i rättigheter.

4. Religion, livsåskådning och mänskliga rättigheter
Under det sena 1900-talet trodde många i Sverige att religionen spelat ut sin roll i samtiden. Den dominerande uppfattningen var länge att religionen är en privatsak eller överflödig. Hur fel hade de inte! Andelen troende i världen ser tvärt om ut att öka under de kommande decennierna. Religionsfrihet och religionens roll i samhället diskuteras i dag mer än på mycket länge. I artikel 18 i allmänna förklaringen står det att var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Vad innebär det i praktiken? Vilka är utmaningarna? Och vilken roll – positiv som negativ – kan religionen spela i relation till andra rättigheter?

5. Lika rättigheter för alla. Att arbeta mot diskriminering
Diskrimineringsförbudet och principen om likabehandling är grundläggande för de mänskliga rättigheterna – respekteras de inte så undermineras hela idén om rättigheterna. Vad innebär diskriminering, var sker diskriminering i dag och hur går det att motverka? Ta del av fakta kring diskriminering när det gäller rätten till hälsa, bostad, arbete och utbildning samt exempel på framgångsrikt antidiskrimineringsarbete. Vilka framtida utmaningar finns det i Sverige och globalt? Vilka grupper riskerar i högre grad än andra att få sina rättigheter kränkta?

 

Vad är MR-dagarna?

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, har funnits sedan år 2000 och är Nordens viktigaste samlade mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.

Konferensen äger rum årligen i olika städer för att bidra till utvecklingen av mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Konferensen drivs helt utan vinstintresse och är ett samarbetsprojekt mellan tio organisationer. Tillsammans lyfter vi de mest aktuella frågorna, utmaningarna och möjligheterna. Vi hittar också nya vägar till samarbeten och engagemang. Någon motsvarighet till Mänskliga Rättighetsdagarna när det gäller antalet deltagare finns inte i Norden och årligen samlar Mänskliga Rättighetsdagarna cirka 3 000 – 4 000 besökare, 70 utställare, 150 programarrangörer och 100 volontärer.

År 2016 står tio organisationer gemensamt som arrangörer av MR-dagarna – åtta frivilligorganisationer – DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Föreningen Ordfront, Ibn Rushd studieförbund, Sensus studieförbund, Svenska kyrkan, Sveriges Kvinnolobby – samt två akademiska institutioner – Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet samt Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Kika på en kort film om MR-dagarna. Den är några år gammal men ger en bild av vad MR-dagarna är:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.