Inför AGERA!

180312-180318

Hur kan vi bli aktörer för en bättre värld? Vad vill jag bidra med för att skapa den värld jag vill se? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vilka människor vill jag jobba tillsammans med?

Denna vecka startar det tvådelade temat AGERA! Vi bjuder in er att under den här veckan ta del av en personlig tankeprocess kring vår egen del i förändringsprocesser i samhället. Under vecka 17-18 fortsätter temat – då med fokus på att göra – agera.

Vi inspireras av Glokala folkhögskolans namn. Som handlar om att se det globala, helheter och sammanhang men agera lokalt där jag befinner mig.

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Margaret Mead

Ide-till-aktion

Häng med – vi bjuder in er att ta del av denna tankeprocess genom ett antal frågor som du kan reflektera kring, prata om, ställa till andra, vrida och vända på.

Några tips för upplägget:

  • Bär gärna med dig frågorna som en påminnelse och inspiration under dagen. Sätt dig sen för att koncentrerat ägna tid åt frågorna.
  • Du kan tex skriva, rita, gör ett kollage eller en mindmap som stöd när du tar dig an frågorna.
  • Ta gärna hjälp av en tanke- och peppkamrat (samtalspartner) som kan lyssna på dina resonemang och som kanske också vill svara på frågorna för egen del. Det kan vara någon som finns nära dig, eller varför inte en kurskamrat via telefon, chat eller mail. Du kan använda kursplattformen eller skicka ett mail till gruppen för att kolla intresset hos de andra.
  • Du kan såklart göra denna process under både längre och kortare tid, känn dig fri att göra som du vill. Men inbjudan är att verkligen låta frågorna sjunka in och landa i dig. Frågor fungerar ofta som kraftfulla frön som tar fart av sig själv om de får möjlighet att landa i god jord.

Dag 1-2:
Fråga dig själv:
Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

Dag 2-3:
Fråga dig själv:
Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

Dag 4:
Fråga dig själv:
Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.

Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

Vill du ordna en minimanifestation på torget i Borås? Vill du göra ett videoklipp som du kan sprida i sociala medier? Vill du skriva en text/insändare och försöka få den publicerad. Vill du ordna en samtalskväll tillsammans med dina vänner på ett specifikt tema? Vill du ordna en filmvisning i din kvarterslokal? Vill du sprida ett flygblad? Vill du göra en banderoll med ditt budskap och hänga på din balkong? Vill du ordna lite gerillaodling utanför ditt hyreshus? Vill du samla in namn till någon namninsamling som ligger dig nära? Vill du prova att under två veckor alltid säga ifrån då du upplever rasism/sexism/homofobi eller något annat strukturellt förtryck? Vill du ordna en gatuteaterföreställning? Vill du hjälpa till på frivillig svenskundervisning/läxhjälp på ditt bibliotek? Vill du hålla ett tal? Vill du spela in en låt? Vill du fota något? Måla en graffittimålning? Vill du ordna en studiecirkel i metoder för att agera? Göra lite stickgraffitti? Gatumålning med gatukritor? Vill du plantera tomater på din balkong? Vill du göra något helt annat? 

UPPGIFT I VECKAN
Dela med dig av din process under veckan. Lägg upp dina svar på frågorna, eller fota din mindmap du gjorde, eller skriv en reflektion kring hur det kändes att svara på dessa frågor.

Lägg upp senast på söndag 18 mars. Ge feedback på dina kurskamraters idéer i konstruktiv anda. Här kommer några hjälpfrågor för att kunna ge feedback: Vad tycker du om idéen? Tror du den är görbar under två veckor på halvtid? Kommer agerandet påverka på det sättet som din kurskamrat troligtvis vill, eller tror du att idén/agerandet kan få andra effekter? Får du andra idéer eller vill ge annan input? Kommentera minst fyra, men gärna fler.

AGERA! Vecka 18 & 19
Fortsättningen på denna tankeprocess sker under vecka 18 & 19. Då verkställer du din aktion. Vi vill att det ska vara något konkret och görbart under denna tvåveckorsperiod. Vi vill att du på något sätt dokumenterar det du gör och varför du valt att göra detta, som kan läggas upp i kursens bloggflöde. Exempelvis: ett foto på din banderoll och varför du valt detta budskap eller filma när du genomför din minimanifestation. Har du skrivit en text, talar den troligtvis för sig själv.

Lycka till med din process!
Anna

Make a movement – join the crowd!
Och här kommer en kort film som inspiration: