Basinkomst

Börjar med att be om ursäkt för ett sent inlägg, men förhoppningsvis bättre sänt än aldrig.

Idén om basinkomst eller medborgarlön är intressant ur flera aspekter.
Enligt ”Basinkomströrelsen i Sverige” innebär basinkomst att alla vuxna ska garanteras en regelbunden inkomst som går att leva på utan krav på motprestation.
Förespråkare finns både till vänster och höger på den politiska skalan.

Basinkomströrelsens argument för en basinkomst:
Det måste vara en rättighet att klara sig ekonomiskt utan att behöva utstå förnedring och kontroll.
En basinkomst skulle kunna vara en lösning på många av de problem som dagens system skapar.

Idag är vårt samhälle uppdelat i de som har arbete och är inne i arbetssamhället, och de som inte har arbete och därmed är utanför.
Klyftan mellan dessa kategorier har ökat påtagligt, inte minst sedan alliansen under sina år vid makten styrde landet med en stenhård arbetslinje som sin ledstjärna.
Det slog hårt mot alla som stod utanför och klyftorna växte markant mellan de som hade arbete och de som stod utanför.

Många blir beroende av olika bidragsformer, såsom a-kassa, socialhjälp, studiestöd, barnbidrag, försörjningsstöd, och andra former av stöd och bidrag.
Med en basinkomst eller medborgarlön för alla vuxna skulle nog en del av de värsta avigsidorna med utanförskapet kunna minska, särskilt den förödmjukelse som det innebär att gå på bidrag
och tvingas att prövas och bedömas. Många fler skulle få en grundtrygghet med en viss summa utbetald varje månad, och tillvaron skulle då bli tryggare, mindre osäker och pressande.

Naturligtvis finns det en mängd saker att ta ställning till och besluta vid ett eventuellt införande av en sådan basinkomst.
De viktigaste nötterna att knäcka är nog:

1) Är vi mogna? Går det att skapa en majoritet för att åtminstone införa det i begränsad omfattning på prov? Som t. ex. i  Finland.

2) Finansiering: Pengarna finns nog, men resurserna behöver omfördelas. Är vi beredda att stödja ett sådant beslut?
En stor del av kostnaden kan täckas av de bidrag och stöd som betalas ut idag, och administrations- kostnaderna för de bidragen.
Sedan måste det kläckas nya kloka idéer för finansieringen av en så stor reform.

”Kommer inte folk att sluta jobba då?”
Basinkomströrelsens svar:
1) Basinkomst innebär inte att någon måste sluta lönearbeta.

2) Basinkomst  baseras på värderingar om att människan är en aktiv varelse som vill bidra till samhället, oavsett om det är betalt eller ideellt arbete.

3) Men det är upp till varje individ att välja hur mycket den vill lönearbeta.

4) Idag tvingas de som saknar anställning till meningslösa och förnedrande åtgärder , samt tvingas söka lönearbeten som inte finns.

6) Basinkomst ger möjlighet att tacka nej till direkt skadliga arbeten.

Har det prövats någonstans?

Ja. I Alaska, Brasilien, , Iran, Kenya, Kanada och USA med positiva effekter.
Vårt grannland Finland har sedan årsskiftet 2016/17 haft det på prov, i begränsad omfattning.

Mina egna undringar och tveksamheter inför införandet av en basinkomst:

Är det realistiskt inom överskådlig framtid?

Det är en totalt genomgripande förändring av rådande värderingar och syn på vad som förväntas av en för att man ska erhålla kontinuerlig utbetalning av en viss månatlig summa pengar.

Skulle det öka risken för en närande och en tärande del?

Eller skulle det istället minska klyftorna och orättvisorna i samhället?

Kan det öka utsikterna för att fler mår bättre och kan bidra till bra och nyttiga saker, och att fler får möjlighet till att engagera sig i en demokratisk utveckling av samhället?

Kan det på sikt leda till att vi får ett varmare, och mera mänskligt samhälle?

Eller finns det en risk för att det istället kan medföra att ett stort antal personer ”åker snålskjuts” på ett allt mindre antal lönearbetare, som drar in skatt till staten?

Det är många saker att tänka på, men frågan är ändå om vi inte är mogna för en förändring åt det här hållet i flera länder inom en snar framtid?
Personligen tror jag att flera faktorer sammantaget kommer att framkalla ett behov av någon form av basinkomst/medborgarlön inom  en inte alltför avlägsen framtid.

Hej och välkommen till Glokala tankesmedjan 2017-2018!

Kloka och engagerade medborgare är vår viktigaste naturresurs. Glokala Tankesmedjan är ett forum för medborgare som vill väcka liv i våra drömmar och visioner om ett rättvist och hållbart samhälle, lokalt och globalt. De allra flesta av oss vill att alla människor ska få leva ett bra liv. Med mat på bordet och tak över huvudet. I glädje och gemenskap. De flesta av oss vill också ta ansvar för vår fantastiska planet. Därför är det lätt att bli frustrerad när man i stället upplever ojämlikhet, kortsiktighet, ansvarslöshet – och maktlöshet. Vi kan inte vänta på att någon annan ska fixa framtiden. Låt oss ta makten över våra liv och återuppfinna demokratin tillsammans.

Förändring börjar med en tanke. Att tänka tillsammans med andra ger oss mod och hopp.
Att göra något tillsammans är att skapa samhället.

Vi läser och reflekterar tillsammans för att försöka förstå vad som händer här i världen. Vi inspireras av lokala och globala medborgarinitiativ. Vi undersöker hållbara framtidsstrategier. Vi deltar i samhällsdebatten genom att skriva insändare och artiklar. Vi deltar i en dialog med politiker och ideella organisationer. Vi tar initiativ till tankeväckande aktioner och seminarier.