Personliga tankar kring omställning

Omställning för mig är ett begrepp som täcker den omvälvande förändring på alla plan och från alla perspektiv som vi måste genomgå för att kunna ha en framtid att drömma om, att projicera om. Det låter dramatiskt och hotfullt, men jag ser framför allt möjligheter till att utvecklas och växa som människor, skapa nya relationer både till naturen och mellan oss människor. En möjlighet att bli både mer empatiska och deltagande i vår kommunikation och agerande. Jag är övertygad om det personliga ansvaret som var och en av oss har för att kunna göra något själv och bidra till omställningen på ett positivt och enkelt sätt dagligen genom små steg som inte behöver bli ett stress moment till i vår vardag. Samtidigt måste enkla och lokala initiativ möjliggöras på en global nivå för att vi ska prata om en verklig omställning som ser till att omfatta alla. En växande och inkluderande process. Ansvaret börjar på det personliga planet som sträcker sig till att engarera från det lokala till det globala. Jag har två personliga ”mantran” som jag mediterar tyst kring flertalet gånger dagligen som beskriver träffande för hur jag känner var vi som mänsklighet befinner oss nu och var det är inom oss själva vi måste börja med en förändring för att bidra till en omställning som skapar fredfulla lösningar till alla istället för att bidra till att stärka redan existerande konflikter och skapa nya.

“Humanity is now faced with a stark choise: Evolve or die…If the structures of the human mind remain unchanged, we will always end up re-creating the same world, the same evils, the same dysfunction.”
Eckhart Tolle

“For the first time man has truly realized that he is an inhabitant of the planet, and perhaps he should think and act from a new aspect, not only an individual, family, genre, State or group of States aspect, but also a planetary aspect. ”
Vernadski

Det är nu ca två och halvt år som jag började att studera “non violent communication” enligt Marshal Rosenberg metoden som rent kort kan definieras som följande:
Det är ett förhållningsätt till livet. Det handlar om att tillgodo göra sig mentala och intellektiva instrument för hur hantera både interna och externa konflikter och därmed aktivt agera för en mer klarare och effektivare kommunikation.Samt bidra till att skapa en social fredskultur i gemenskap. Förra veckan deltog jag i den andra sessionen i kursen att bli medlare i nvc metoden. Det är en överväldigande positiv och hoppgivande känsla att befinna sig med andra 57 personer från halva världen från ålder 22 till 75 och är så varierad i vad vi gör, arbetar med och hur vi lever. Där vi ser till att dela både på det personliga planet och som grupp på våra farhågor, orosmoln och förhoppningar inför framtiden. Jag känner att vi kan göra mycket för att möjliggöra en fredfull omställning särskilt genom insikten om att omställningen börjar inom en själv i relation till andra och därmed blir kommunikation och sociala relationer/processer de verktyg, medel som kan vara avgörande för utgången av omställning som redan är i gång.

Kommentera