Inför AGERA!

Hur kan vi bli aktörer för en bättre värld? Vad vill jag bidra med för att skapa den värld jag vill se? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vilka människor vill jag jobba tillsammans med?

Denna vecka startar det tvådelade temat AGERA! Vi bjuder in er att under den här veckan ta del av en personlig tankeprocess kring vår egen del i förändringsprocesser i samhället. Under vecka 17-18 fortsätter temat – då med fokus på att göra – agera.

Vi inspireras av Glokala folkhögskolans namn. Som handlar om att se det globala, helheter och sammanhang men agera lokalt där jag befinner mig.

 

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Margaret Mead

Ide-till-aktion

Häng med – vi bjuder in er att ta del av denna tankeprocess genom ett antal frågor som du kan reflektera kring, prata om, ställa till andra, vrida och vända på.

Några tips för upplägget:

  • Bär gärna med dig frågorna som en påminnelse och inspiration under dagen. Sätt dig sen för att koncentrerat ägna tid åt frågorna.
  • Du kan tex skriva, rita, gör ett kollage eller en mindmap som stöd när du tar dig an frågorna.
  • Ta gärna hjälp av en tanke- och peppkamrat (samtalspartner) som kan lyssna på dina resonemang och som kanske också vill svara på frågorna för egen del. Det kan vara någon som finns nära dig, eller varför inte en kurskamrat via telefon, chat eller mail. Du kan använda kursplattformen eller skicka ett mail till gruppen för att kolla intresset hos de andra.
  • Du kan såklart göra denna process under både längre och kortare tid, känn dig fri att göra som du vill. Men inbjudan är att verkligen låta frågorna sjunka in och landa i dig. Frågor fungerar ofta som kraftfulla frön som tar fart av sig själv om de får möjlighet att landa i god jord.

Dag 1-2:
Fråga dig själv:
Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

Dag 2-3:
Fråga dig själv:
Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

Dag 4:
Fråga dig själv:
Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.

Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

Vill du ordna en minimanifestation på torget i Borås? Vill du göra ett videoklipp som du kan sprida i sociala medier? Vill du skriva en text/insändare och försöka få den publicerad. Vill du ordna en samtalskväll tillsammans med dina vänner på ett specifikt tema? Vill du ordna en filmvisning i din kvarterslokal? Vill du sprida ett flygblad? Vill du göra en banderoll med ditt budskap och hänga på din balkong? Vill du ordna lite gerillaodling utanför ditt hyreshus? Vill du samla in namn till någon namninsamling som ligger dig nära? Vill du prova att under två veckor alltid säga ifrån då du upplever rasism/sexism/homofobi eller något annat strukturellt förtryck? Vill du ordna en gatuteaterföreställning? Vill du hjälpa till på frivillig svenskundervisning/läxhjälp på ditt bibliotek? Vill du hålla ett tal? Vill du spela in en låt? Vill du fota något? Måla en graffittimålning? Vill du ordna en studiecirkel i metoder för att agera? Göra lite stickgraffitti? Gatumålning med gatukritor? Vill du plantera tomater på din balkong? Vill du göra något helt annat? 

UPPGIFT I VECKAN
Dela med dig av din process under veckan. Lägg upp dina svar på frågorna, eller fota din mindmap du gjorde, eller skriv en reflektion kring hur det kändes att svara på dessa frågor.

Lägg upp senast på söndag 3 april. Kommentera gärna dina kurskamrers inlägg.

AGERA! Vecka 17 & 18
Fortsättningen på denna tankeprocess sker under vecka 17 & 18. Då verkställer du din aktion. Vi vill att det ska vara något konkret och görbart under denna tvåveckorsperiod. Vi vill att du på något sätt dokumenterar det du gör och varför du valt att göra detta, som kan läggas upp i kursens bloggflöde. Exempelvis: ett foto på din banderoll och varför du valt detta budskap eller filma när du genomför din minimanifestation. Har du skrivit en text, talar den troligtvis för sig själv.

Lycka till med er process!
Anna & Emma!

 

Make a movement – join the crowd!
Och här kommer en favorit i repris från första dagen på kursen som inspiration:

16 thoughts on “Inför AGERA!

  1. Profilbild på William PakarinenWilliam Pakarinen

    Dag 1-2:
    Fråga dig själv:
    Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

    Det som är viktigt för mig är att vi fortsätter att ha en demokratisk process här hemma i Sverige, men även i andra länder. Endast då kan vi se vad folket vill, och kämpa för att få till en så bra omvärld som möjligt. I ett drömsamhälle så hade jag velat se demokrati som inte påverkas av antidemokratiska krafter, men hur det skulle se ut vet jag inte – det är ju kruxet med demokratin, att alla är välkomna om folket vill att de ska representera dem.

    I Sverige har vi kommit långt med demokrati, men i flera andra länder så finns det inte. Vissa länder har diktaturer eller enpartistater och det vill jag definitivt få bort. Jag tror dock att med globaliseringen och moderniseringen att det försvinner mer och mer. Drömsamhället hade nog ändå varit att alla länder hade en liknande demokratisk process som vi har här hemma.

    Dag 2-3:
    Fråga dig själv:
    Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

    Mycket behöver förändras, framförallt en stor del av krigen i världen måste stoppas om det någonsin ska bli till en civiliserad demokrati i de länder där krigen härjar för fullt. Ett stort problem är diktatorer som styr och ställer till egen vinning. Mycket av förändringen mot demokrati handlar också om lokalbefolkningen och deras kamp för mer rättigheter. Jag själv kan bidra genom att aktivt visa missnöje eller bojkotta varor från länder som inte respekterar demokrati eller mänskliga rättigheter, men den stora förändringen måste ske i det land där problemet finns.

    Dag 4:
    Fråga dig själv:
    Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
    Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.
    Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

    Under kursens gång har jag märkt mer och mer att jag gjorde rätt val att bli Vänsterpartist. Deras värderingar ligger mig väldigt nära och de har över lag en väldigt human syn på omvärlden. Jag tycker också att mycket av det som de förespråkar är vettiga, enkla grejjer. Vård ska inte vara vinstdrivande, och privata bolag ska inte kunna fiffla bort skatter i andra länder.

    Feminism ska vara en självklarhet på alla arbetsplatser och skolor, och jämställdhet är en viktig grundpelare i vårt samhälle. Framförallt ska girighet inte vara det som präglar samhället i stort, utan medmänsklighet.

    Jag har själv arbetat på vinstdrivande HVB hem och jag tycker inte att det fungerar. Så fort man börjar se människor som vinstdrivande objekt så tappar man lite av medmänskligheten. Man blir också beroende av vinsten och ser enkelt förbi enskilda individer. Man kanske sparar in på saker man inte hade gjort med människor som man hade en personlig relation till, och så vidare
    .
    Hade jag kunnat göra något så skulle det vara att bli aktiv i lokalpolitiken här hemma i Borås där jag befinner mig för tillfället. Uppgiften som jag ser det nu är att ta kontakt med en lokalpolitiker och se om det finns möjligheter till det.

    1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

      Hej William, du ringar in kärnan på dilemmat/frågan: demokratiska samhällen som inte påverkas av antidemokratiska krafter!:) Ett sätt är säkert att vara engagerad i vad som händer politiskt och känna av termometern i samhället man bor i både i det lilla och det stora. Vad bra att du känner för att det är viktigt att stödja demokratiska processer och att man kan göra det dels genom ett personligt engagemang genom att visa aktivt missnöje och bojkotta varor från länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och demokrati och dels genom att engarera sig aktivt i politiken. Politiken behöver verkligen människor som drivs av medmänsklighet och medkännande, lycka till med att ta första stegen in till lokalpolitiken;)

  2. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

    Dag 1-2: Jag drömmer om ett mer jämlikt samhälle där allas mänskliga rättigheter värderas och tas till vara. Ett samhälle där folk lever i fred och med samma möjligheter till ett värdigt liv. Önskar jag kunde se mer empati i världen och engagemang. En värld där allas lika värde inte bara är något man säger utan något alla tillsammans jobbar för.

    Dag 2-3: Vi kan alla vara medmänniskor. Självklart krävs det en mer rättvis fördelning av jordens resurser och den processen kan vi alla vara med att bidra till genom att modifiera vår egen livstil och vilka tillgånger vi lever av. Det behövs även en förändring på en mer strukturell nivå där rikare länder tar ansvar för de resurser de lever av och har levt av. Framförallt att omfördela hur resurserna används och se till att de delas lika på vår jord.

    Dag 4: En hjärtefråga för mig är mina vänner nere i Swaziland som jag mötte när jag var där och volontärarbetade. Swaziland är ett av världens fattigaste länder, 65 % av dem befolkningen lever i extrem fattigdom. Landet har den högsta andelen HIV-smittade, en av världens lägsta medellivslängd och stort andel föräldralösa barn per capita. För mig är den en hjärtefråga att få försöka hjälpa till att få vara en del av deras liv kan bli lite bättre. Just nu har det dessutom varit extrem torka så många människor svälter. Jag har en liten NGO där vi just nu ser till att 650 barn får frukost varje dag på den skolan där jag volonterade. Det har varit helt fantastiskt att få vara med i det här projektet. Att få ge barnen frukost var rektorns högsta dröm eftersom många av barnen lever i hem utan en vuxen var skollunchen ofta det enda målet som de fick. Detta fick till följd att barnen var extremt hungriga, hade svårt att koncentrera sig i skolan och få en bra utbildning. Dessutom kunde de inte ta sin HIV-medicin eftersom den inte går att ta på fastande mage. Vi har framför allt sålt armbarn med vår logo på och även haft ett samband med ett tyskt märke som heter Paprcuts och gjort plånböcker.

    Jag tänker att det jag skulle kunna göra nu för att bidra mer med min hjärtefråga är att arbeta lite mer aktivt med min NGO. Ha på mig armbandet varje dag så människor kan se det och ställa frågor. Jag håller på att göra en promo-video tillsammans med Paprcuts. Men också att skriva brev till barnen och rektorn på skolan. Försöka få in barnen och min NGO mer aktivt i mitt liv. Det hade jag verkligen velat göra. Min pojkvän har ett hostel här i Lissabon och jag skulle gärna vilja se om jag kan göra något i samband med dem. Exempelvis när man checkar in så betalar man 5 euro för en nyckel som man får tillbaka när man checkar ut, om man istället skulle donera de 5 euro till Yebo när man checkar ut skulle det ge ett barn frukost i en hel termin. Likaså har de gratis pannkaksfrukost varje dag. Skulle gärna vilja göra en poster om att eftersom de ger får gratis frukost på sin semester kanske de skulle kunna bidra till att någon annan får frukost osv.. Något sådant till exempel! 🙂

    1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

      Hej Emmy, ditt inlägg får mig att känna så mycket hopp för världen och framtiden;) Vilket oerhört viktigt NGO projekt du har!) Din idée låter jättebra och jag blir själv intresserad av att stödja det, väntar på mer info:)

  3. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

    Dag 1-2:
    För mig är det viktigt att leva positivt, generöst, kreativt, öppet, kommunikativt och livsbejakande i relation till min familj, vänner, samhälle och världen. Jag vill se både en mer empatiskt, kommunicerande, involverande, rättvisare, jämnlikare, medkännande, eko, fredligare och samarbetande samhälle och värld.

    Dag 2-3:
    För mig känns det angeläget att vara med om att sprida om den nya medvetenhet, agerande och tänkande som gör sig allt mer gällande på flera håll i världen än “det traditionella konservativa” som är väldigt djupt inbäddat där jag bor. Jag försöker att “informera” om möjliga samarbetsformer och frivilliginsatser som kan vara mer involverande, cirkulära och sociokratiska än vad det är nu i den lokala kontexten jag bor i och de lokala initiativen, föreningar, projekten jag är med i. Alla vill ha en förändring, men få inser att förändring sker genom att man förändras själv, därav är det viktigt för mig att jobba dagligen på mitt “ego” och “eko”.

    Dag 4:
    Mina hjärtefrågor är väldigt många så hjärtefrågan är nog att skapa “connection” – “broar” för allt jag brinner för där sättet, tänkandet och agerandet bakom är lika viktigt som det man förmedlar om. Rent praktiskt innebär det att jag vill skapa ett “litet” publikt socialt rum där människor möts för att bli stimulerade, informerade, involverande, möter varandra. byter idéer, elaborerar, skapar, socialiserar och agerar. Ett rum både för den som bor här och den förbipasserande. Ett “glokalt” mötesrum. Jag har äntligen fått tillgång till platsen och kan efter en otroligt lång väntan ansöka om lov att göra de förändring som behövs för att anpassa lokalen till de aktiviteter/events som ska göras där. Det ska drivas i föreningsform och jag tänker organisera ett öppet hus möte på plats där jag bjuder in personer som kan vara intresserade och vara intressanta för mig att kunna samarbeta med när “rummet” väl öppnar.

    1. Profilbild på Nicolas PetterssonNicolas Pettersson

      Det var en intressant formulering att jobba på sitt ego och eko. Kanske försvagas egot inom oss mer om vi fokuserar mest på ekot? Har en känsla av att ekot bygger på sanningen och egot på påhitt…???

    2. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr

      Tanja, det låter ju fantastiskt att få till en fysisk plats för att göra allt det du vill och för att skapa den sortens kontakt och möte du pratar om. Blir väldigt inspirerad och önskar dig all lycka till!

  4. Profilbild på Evelin GyllenramEvelin Gyllenram

    Hej! Här kommer lite tankar runt förra veckans frågor som jag tyckte var jätte bra och viktiga. . Alla borde ställa sig dem vid upprepade tillfällen i livet…

    Vad är viktigt för mig?
    Jag tycket det är viktigt att ta hand om och respektera allt liv. Varandra, djuren, jorden. Ett samhälle där vi lever med naturen istället för mot naturen. En värld där allt liv får plats.
    Hur ser mitt drömsamhälle ut?
    Människor lever i självförsörjande samhällen, odlar organiskt, äter växtbaserad mat, använder förnybar energi, bygger med naturliga material, var och en har sin egen trädgård, eget space, men ändå stor gemenskap. Människor kan vara kreativa och skapande på sina egna unika sätt, men pengar är inte det som driver människor. Pengar är inte nödvändigt. Ingen behöver vara någon annans slav… för alla får det dom behöver varje dag från den egna trädgården eller de gemensamma odlingarna. Mat, värme, osv. Vissa större odlingar tas kanske hand om tillsammans, men det finns ingen massproduktion. Mer tid kan ägnas åt det som var och en tycker är viktigt och brinner för. Det är ett jämlikt samhälle där varje människa får vara sig själv fullt ut.
    Det finns nya typer av skolor för barnen. Som fokuserar på omtanke, jämlikhet, kreativitet, att lära sig ta hand om och leva med naturen, och där barnen får lära sig samt få redskap till att vara i kontakt med sitt inre och sitt hjärta. Det finns redan sådana skolor på vissa ställen i världen. De har ingen lärare. Barnen lär sig av varandra.
    Det går fortfarande att resa. Men resor görs på miljövänliga sätt. Det uppstår nya sätt att färdas och med nya bränslen som inte skadar naturen.
    Människor har insett att ingen kan äga jorden.
    Alla är välkomna. Alla får plats.
    Kanske är en dröm om dessa typer av samhällen lättare att genomföra i tropiska varma länder, där man kan odla hela året. Men det finns många samhällen som dessa redan i Ryssland och exempelvis Skottland. Som ekosamhället i Findhorn.
    De har gemensamma odlingar. Gemensamt kök där de äter tillsammans. Gemensam skola. Osv. Människor jobbar en vecka på odlingarna, nästa vecka i köket, nästa vecka på skolan, nästa vecka med att bygga nya hus, nästa vecka med att kompostera, städa, osv, och så roterar det så hela tiden. Grupperna bryts upp och förändras så att alla arbetar med alla. Tror det är ett bra sätt att skapa gemenskap på. De börjar och slutar varje dag med att verkligen se varandra, fråga hur de mår, lyssna till varandra, innan de börjar göra dagens sysslor. Tror vissa i byn har fasta uppgifter. Exempelvis byns konstnär som målar, byns yogalärare, byns expert på naturligt byggande osv. Men alla arbetar för byn, för varandra, tillsammans. Och de delar måltider ihop. Alla får det de behöver. På kvällarna har de samlingar med sång, poesi, dans, teater, osv…
    Familjer bor i egna miljövänligt byggda hus med egna gårdar, men marken och de gemensamma husen tar alla som sagt hand om tillsammans.
    Vad vill jag se mer av i världen?
    Ekosamhällen som dessa… Mer medvetenhet. Omtanke för allt liv. Respekt för varandra. Jämlikhet.
    Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?
    Som sagt börjar samhällen som dessa redan poppa upp här och där i världen. och vissa har redan funnits länge. Jag tror inte världen måste förändras för att det ska kunna bli fler av dem, eller att de ska bli normen. Det behöver bara ske en förändring i var och ens medvetande. Sedan behöver människor hitta varandra, de likasinnade som vill likadant och bara göra det.
    Jag försöker göra det jag kan varje dag med de medel jag har. Gör dokumentärfilm och spelfilm med min fästman om dessa ämnen och teman, skriver en fiktiv bok som tar upp dessa teman och vill inspirera, även dikter. Kanske kan jag börja skriva artiklar också. Och försöka leva medvetet varje dag.
    Jag skulle vilja göra något mer aktivt praktiskt med händerna då och då också. Ska fundera tills vecka 16-17 på vad!

    1. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr

      Så inspirerande att läsa om ditt drömsamhälle Evelin och spännande att höra om hur de praktiskt organiserar sig i Findhorn, att förändringen (så klart, men det är lätt att glömma) på många sätt redan är här. Just Findhorn är en ekoby som nämnts för mig i olika sammanhang, men som jag egentligen inte vetat något om alls. Tack för det!

      Att göra något med händerna inför vecka 17-18 låter som ett görbart projekt 🙂 Ser fram emot att höra mer.

  5. Profilbild på Nicolas PetterssonNicolas Pettersson

    Viktigt för mig är omtanke och kärlek som från grundtanke till praktik omfamnas i vardagsliv och konsumtion.

    Det är drömsamhället. Denna omtanke omfattar även naturen och allt liv som finns där i. 

    Jag vill se mer av självständiga, självförsörjande ekosamhällen som helt ser, vet var maten, vattnet, kläderna ja allt kommer ifrån. Från deras lokala område. Där de vet att ingen som odlade, gjorde maten, materialet skadades av kemikalier eller skadade jorden, luften eller djuren. Att de bara använt sådant från naturen och jorden på ett sådant sätt som istället gynnar den. Att odla, kompostera, sätta frön och skapa sitt eget drömsamhälle där naturen står för underhållningen, målet och lyckan i sig. Just sättet människorna ser på varandra, livet och djuren är a och o. Tanken räknas verkligen för i detta sätt att leva blir människan mer intuitiv och kommunicerar med växterna och djuren. När människan har en energi av kärlek inom sig, växer jorden bättre( för växterna och jorden är energimassa) och djuren och människorna hamnar i meningsfull relationssymbios. Bara genom såna relationer till både människor och djur kan vi släppa och gå vidare från de artificiella behoven av maskiner, strålning och teknik. För egentligen behövs det inte… tänk efter. Snarare har det sänkt den generella folkhälsan o bidragit till mer stress och sjukdomar. Men genom en daglig kontakt och kärlek med människor och djur i det bästa utrymmet naturen- där uppfylls människans ursprungliga sätt att leva.

    Det som behövs för att mitt drömsamhälle ska bli sant är väldigt enkelt. Samhället i sig består bara av den egna gården och eller ekobyn så så fort den är skapad är ju hela samhället för dessa inom det en verklighet. Det behövs två eller fler omtänksamma och villiga personer med kreativitet. Sedan bygger man enkla hus och odlar upp det man vill till våren. På sommaren o hösten har man ett fullstaplat förråd som räcker fram till nästa år. Antingen bor man nära en sjö, havet eller så kan man dra ledningar till en manuell pump. Samarbetet och gemenskapen grannar och byar och ekosamhällena mellan försäkrar att all kunskap förs vidare och att mat, byggmaterial och praktiska lösningar fungerar.

    Det bästa jag själv kan göra är att leva omtänksamt och medvetet både i min konsumtion och samröre med alla andra människor och djur vilket jag tycker jag gör genom kemikaliefri o vegansk mat och bor i naturen. Jag gör för övrigt film o skriver böcker om det. Det finns en trailer till dokumentärfilmen Joy of Living på youtube som jag och min fästmö jobbar på. https://m.facebook.com/joyoflivingfilm/

    1. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr

      Nicolas, jag hittade inte er trailer på facebook sidan, men här: https://www.youtube.com/watch?v=oWO17hw8ED8. Otroligt starka och läskiga bilder, speciellt de från slakteriet. Men också så himla hoppfullt med bilderna från de olika goda exemplen i slutet. ser verkligen fram emot att se mer av det i er film.

      Tänker också på det du skrev om konsumtionen och att det för mig är så värdefullt att bli påmind om att konsumtionen verkligen inte kommer att göra oss lyckliga. Inte för att jag någonsin trott det. Utan för att jag, trots vetskapen om konsumsionens skador, så lätt hamnar i konsumistiska mönster. Tack för den påminnelsen!

  6. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark

    Nu har jag tänkt på det här temat i nästan tre veckor. Av någon anledning blir jag lite blockerad. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är.

    Kanske är det redan i frågan från första dagen jag börjar fundera för mycket. Det är så många saker i mig som krockar. Jag vill se ett samhälle med mer social närhet och solidaritet. Såklart vill jag också att miljön ska prioriteras och att vi bör se över det här med konsumtionen.
    Samtidigt tittar jag ner på min telefon av ett berömt märke som verkligen kännetecknas av ”du är det du köper”-mentalitet, och tänker att jag verkligen gillar den… Dessutom beställde jag nyligen en flygbiljett till en plats långt härifrån – utsläppen!

    Jag fastnar hela tiden där. Mellan ideal och verklighet. Hyckleriet om jag ska vara hård.
    Så när jag försöker fokusera så tänker jag på det här med arbetstid. Jag tycker ju att vi ska jobba mindre för att kunna fokusera på viktiga saker som familj, vänner och intressen. Men, ”sex timmars arbetsdag” låter inte som receptet på ett drömsamhälle.

    Vad är det då jag kan förändra? Jag vet ju inte ens vart jag vill. 

    Förutom då det där med sex timmars arbetsdag. Runtomkring mig ser jag massor med vänner som aldrig verkar vara lediga, aldrig har tid och nästan alltid är trötta. Jag har aldrig levt så, mer pusslat och fixat med olika jobb och så men aldrig på heltid året runt. Jag vill inte. Det känns bara som en så osexig fråga att försöka göra någon snygg aktion kring.

    Kan man åka snålskjuts? Kan ens aktion vara att försöka bygga upp ett långsiktigt engagemang? Jag har på senare tid mer och mer börjat fundera på att engagera mig politiskt igen. Att gå med i det där partiet som tycker som jag (i nästan allt). Är det ett agerande?

    1. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr

      Hej Tomas! Jag tycker verkligen att ett agerande kan vara att bygga ett långsiktigt engagemang. Gå med i en organisation eller parti och på olika sätt engagera sig där. Berätta då gärna under vecka 17-18 om den processen. Jag tänker också att då kan det vara bra att delta i någon aktivitet som organisationen genomför, ett möte, en flygbladsutdelning, en studecirkel eller något annat under veckorna. Eller iallafall en plan för vad det är du vill göra i organisationen och hur du ska ta dina första steg in. Alltså inte bara att betala in medlemsavgiften 🙂

  7. Linda_J

    Jämlikhet, jämställdhet, mänskliga rättigheter är viktiga grundstenar för mig. I mitt drömsamhälle ska alla ha möjlighet att skaffa sig en bostad, inte bara de bättre medlade. Man är antingen tvungen att bosätta sig i en mindre ort eller skaffa sig dyra andrahandskontrakt. Det skapar ett osäkert samhälle där vissa människor behandlas bättre än andra. Ojämlikheten är ett faktum.
    Jag ser det som en mänsklighet att få bo, att känna sig trygg. Att ha en toalett. Att ha en säng att sova i, väggar omkring sig. Jag hörde om att någon uppfunnit en slags mobil toalett som människor i indien eller andra utsatta områden med dåliga toalettmöjligheter kunde ha en slags påse under kläderna som gick att byta ut och tömma. Att lösa det på så sätt tror jag skulle medföra en annan frihetskänsla för dessa människor. Även om det inte går att jämföra så vet jag hur stressad jag blir om jag inte vet var närmsta toalett finns.
    Jag skulle gärna se mer av solidaritet, medmänsklighet, skatt, välfärd i världen. Jämställdhet. Ett samhälle där individualism istället blir ett grupptänkande, hur man kan hjälpa varandra.

    Jag tror att jag kan bidra med den kunskap jag har, att försöka nyansera samtal eller debatter där jag märker att en viss åsikt premieras. Men det gäller också att känna sig bekväm i detta, att ta en plats och ge sig in i diskussionen. Jag är inte alltid bekväm. Men det kan vara bra med olika forum, som att brottas med nättroll på facebook istället. Men där är det också klurigt för där är människor mer anonyma och kränkningar och verbal misshandel kan lätt överskuggas på ett annat sätt. Alltså människor vågar mer på gott och ont.

    Jag tror att det är jätteviktigt att många nås av nyheter att enorma mängder pengar göms undan för att undslippa skatt. Jag skulle vilja att man flyttade fokus och såg på det istället för att exempelvis gnälla på att det kommer invandrare och ”tar pengar”.

    Det här inlägget skriver jag efter att jag gjort mitt ”agerande”, men jag tänker ändå att det funkar likväl. Det är härifrån min grundläggande ståndpunkt som jag bestämde mig för att engagera mig politiskt igen.

Kommentera