Social mobilisering & sociala rörelser

2016-04-04 till 2016-04-24

Social mobilisering kan beskrivas som en politisk metod för att sätta igång ett samhälleligt förändringsarbete inom ett mindre väl definierat område, en region, en stat eller ur ett globalt perspektiv. När vi studerar den sociala mobiliseringens syfte och innebörd stöter vi ofta på texter och berättelser som beskriver hur människor tillsammans organiserar sig i grupper, sociala rörelser, för att på det sättet åstadkomma en samhällelig förändring. I det här temat kommer vi att möta flera sådana berättelser men också vittnesmål om hur det kan bli när sådan mobilisering uteblir. Eller när mobilisering stöter på motstånd.

Följande upplägg och material använder vi i detta temablock:
A. Litteratur: Sammanhangen och Rörelser under ytan Reportage om USA:s nya folkrörelser
B. Exempel på Sociala rörelser. Visualiserade via film från både Latinamerika och Sverige.
C. Social medier som verktyg för social mobilisering. Exempel från den Arabiska våren, artikel och radioinslag.
D. Att läsa: Motståndets estetik. En radiopjäs av America Vera-Zavala
E. Uppgift till temat

protest-155927_640

A. Presentation av litteraturen

Sammanhangen: Om sociala rörelser i Brasilien, Kenya, USA och Sverige, av Lennart Kjörling, (2012), Heidruns förlag.

I sin bok Sammanhangen fortsätter Lennart Kjörling skildringen av Brasilien och landets sociala rörelser. Han tar oss också med till Kenya och USA för att möta liknande rörelser där, för att slutligen landa i Sverige.

Där, i Sverige, inleds boken och då med en mer personlig beskrivning där författarens egna utgångspunkter lyfts fram. Hur hänger det privata och det politiska samman?

Människor är människors glädje! Lucinha från MST formulerade ett credo som förtjänar att upprepas: ”Vi lär folk att bli människor igen, att tänka, drömma, tro att man är viktig i sitt eget liv och i landets historia. Vi kämpar för jord, skola, en värdig hälsovård och att odla. Men det viktigaste är att vi skapar vår egen betydelse, vår självkänsla Vi ger folk detta tillbaka, styrkan att drömma, tänka och planera och skapa sin egen historia. Du kan vara hela din egen historia!”

Sammanhangen
Klicka på bilden ovan för att läsa de 39 första sidorna i boken.

12608_10151169921957000_2033853225_n
Lennart Kjörling är journalist, aktivist och grym på saxofon. Här är han tillsammans med Annas äldsta dotter Nour i Brasilien i december 2012.

Rörelser under ytan Reportage om USA:s nya folkrörelser av Julia Lundberg & Christopher Holmbäck (2015) Re:Publik förlag

Tomatplockare i Florida reser sig mot slaveriet på fälten. Pensionärer i Arizona fyller vattendunkar för att migranter ska överleva resan över gränsen. Kolarbetardöttrar i Appalacherna strider för att
bergen och miljön inte ska förstöras.

I reportageboken Rörelser under ytan möter du amerikanerna som vill stänga fängelserna, skapa nya ekonomiska system och ta makten över sina liv. Följ med till USA:s nya folkrörelser.


Trailer till ”Rörelser under ytan” from Tidningen Re:public on Vimeo.

Läs ett utdrag ur boken här & titta gärna på denna recension i Amnesty Press.

juliacollage
Julia Lundberg sitter i redaktionen för Re:public & jobbar på Sveriges radio. Hon hörs i program som Konflikt, Godmorgon Världen! och det dokumentära samhällsmagasinet Verkligheten. Och så dansar hon disco.

chriscollage
Christopher Holmbäck sitter i redaktionen för Re:public & jobbar som frilansjournalist genom text och radio – ofta med fokus på vapenexport och militära frågor. Ibland extraknäcker han som trädgårdsanläggare

B. Exempel på sociala rörelser & social mobilisering

Beskrivning av sociala rörelser kännetecknas många gånger av solidaritet, en kollektiv identitet och att det finns en intention att motverka eller förändra en struktur som råder i samhället. En social rörelse som utför ett socialt mobiliseringsarbete försöker alltså på olika sätt få makt över en samhällelig fråga (eller struktur) som man önskar förändra.

Inte sällan handlar social mobilisering om en kritik av den nyliberala globaliseringen. Nyliberalismen som inom en rad samhälleliga områden upphöjts till ett dominerande eller låt säga hegemoniskt tänkande har ur ett svenskt perspektiv kommit att omfatta inte bara den politiska högern utan också arbetarrörelsen via socialdemokratin. Under 1980 och 90-talet har såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar bedrivit en politik som på många sätt efterliknar nyliberala idéer om privatiseringar, marknadsstyrning och betydelser av en flexibel arbetsmarknad. En politik som skapat spänningar, konflikt och social nedrustning i en mångfald länder runt om i världen.

Kamp mot hegemonin
Sociala rörelser är alltså många gånger delaktiga i vad som kan beskrivas som en kamp mot en hegemonisk ordning. Om denna kamp innefattar anspråk på statsmakten eller inflytande i civilsamhället är inte alltid tydligt. Gränsen mellan den statliga sfären och civilsamhällets sfär är inte heller självklar. Latinamerikagrupperna som gjort den korta filmen i nästa stycke är ett typexempel på en folkrörelseorganisation, som framförallt finansieras av statliga pengar via SIDAs budget och biståndspengar i EU.

Småbrukare & ursprungsfolksrörelsen
Latinamerikagrupperna  är en liten solidaritetsorganisation i Sverige som på ett systematiskt sätt jobbar med att stödja olika sociala rörelser i Latinamerika. En viktig del är att sprida dessa rörelsers kamp och vittnesmål i en europeisk kontext. Här har de tillsammans med organisationen  Comité de Unidad Campesina (CUC) i Guatemala gjort en kort film om hur de som försvarar sin mark och sina mänskliga och kollektiva rättigheter drabbas av hot, våld, mord, stigmatisering och kriminalisering. Daniel Pascual från Comité de Unidad Campesina (CUC) i Guatemala, en del av nätverken CLOC/La Vía Campesina och Waqib’ Kej , förklarar hur det går till och hur det drabbar de sociala rörelserna

 

De jordlösas rörelse i Brasilien MST
I Lennart Kjörlings bok Sammanhangen möter vi de jordlösas rörelse MST i Brasilien. MST är också en del i det globala nätverket Via Campesina och har spelat en otroligt viktig roll för för småbrukare och lantarbetare i Brasilien. Här kommer en kort introduktionsfilm till rörelsen och en längre dokumentär.

 

Amnesty international tillsammans med kvinnorörelsen i El Salvador
3_El Salvador_RGB

Teodora del Carmen Vásquez

Amnesty international startade som en kampanj för yttrandefrihet, där en liten grupp människor började skriva brev, för att frige det dom kallade samvetsfångar. Idag är Amnesty en globala människorättsorganisation, som samarbetar med olika sociala rörelser för att försvara människors mänskliga rättigheter. En kampanj som organisationen driver just nu heter Min kropp, mina rättigheter. Organisationen lyfter fall av människorättskränkningar kopplat till sexuella och reproduktiva rättigheter & samarbetar ofta med kvinnorörelsen (om den finns) i det landet där kränkningarna sker.

Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador väntade sitt andra barn och befann sig på sin arbetsplats när hon plötsligt fick svåra smärtor. Hon ringde till akuten och bad om en ambulans. Därefter gick vattnet. Teodora svimmade upprepade gånger och hennes kollegor hittade henne medvetslös utanför en toalett, där hennes barn låg dödfött. En av hennes kollegor tillkallade polisen och trots att Teodora var nyförlöst, kraftigt blödande och nätt och jämt vid medvetande, försågs hon med handfängsel och arresterades. För mord.I El Salvador är abort totalförbjudet, även i de fall när graviditeten utgör en fara för kvinnans liv eller är ett resultat av våldtäkt eller incest. Kvinnor som ändå gör abort kan straffas med fängelse, det är inte ovanligt att de döms för mord. Förbudet leder till att kvinnor som får missfall eller andra komplikationer under graviditeten konsekvent blir misstänkliggjorda för att ha försökt göra abort.

Teodora dömdes 2008 till 30 års fängelse för mord. Flera andra kvinnor har dömts till långa fängelsestraff efter att de fått komplikationer under graviditeten. Nästan alla kommer som Teodora från fattiga familjer, utan möjlighet att resa utomlands för att göra abort eller att betala för ett fullgott juridiskt försvar.

”Min advokat krävde mer pengar men mina föräldrar hade inte råd.” /Teodora del Carmen Vásquez

Amnesty International kräver:

  • Att Teodora del Carmen Vásquez friges.
  • Att alla andra kvinnor som fängslats på grund av graviditetsrelaterade komplikationer friges.Här får ni träffa Teodora del Carmens Vásques familj i El Salvador:

Vill du ta ställning för att få Teodora frigiven? Här kan du skriva på för hennes frigivning och längre ner i denna bloggtext får du fler tips på vad en kan göra.

Folkkampanjen för asylrätt!
logo-web-bigtext-2-1

Vi presenterade folkkampanjen för asylrätt under korttemat om Stängda gränser. Här är kampanjens krav igen:

Människor på flykt ska inte hindras att nå Sverige.
Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet.
Därför protesterar vi mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening! 

Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige.
Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro.
Därför protesterar vi mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten och som strider mot barnkonventionen! 

Kampanjen jobbar på för fullt och lanserade i förrgår en film under #vartärvipåväg2016. Filmen har redan setts 350 000 gånger och har delats över 5 000 gånger samt uppmärksammats i Aftonbladet. Sprid den gärna i dina nätverk & få alla du känner att skriva på kampanjens namninsamling!

 

Bostadskamp och Alby är inte till salu
Nätverket Alby inte till salu, drev under förra året en kampanj om att få till en folkomröstning mot det kommunala bolagets planer att sälja ut 1300 lägenheter. Denna gång lyckades inte kampanjen med att häva bolagets beslut genom folkomröstning. Men man lyckades engagera och organisera människor över generationer i ett stort grannskap i en av Stockholms allra sydligaste förorter.

Läs artikeln här nedan eller följ kampanjens arbete via Megafonens hemsida. Vi skickar också med två videoklipp. Ett där vi får möta fyra personer som bor i Alby, där de berättar om sin syn på sin förort och hur de tänker kring framtiden för Alby. Det andra klippet är en nyhetssändning från kampanjarbetet i Alby, där tjejerna som drog igång kampanjen berättar om sitt arbete.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/kampanjen-var-viktig-for-alby_8479042.svd

http://megafonen.com/alby-ar-inte-till-salu-2/

 

C. Sociala medier som verktyg för social mobilisering

Sociala mediers betydelse för social mobilisering runt om i världen är ett numer ständigt aktuellt ämne. Under protesterna på Tahrirtorget i Kairo 2011 diskuterades denna fråga särskilt flitigt. Här nedan följer några röster i radioinslaget om ”Sociala medier som verktyg för revolt” och vidare i artikeln ”Revolution i de sociala mediernas tid”där en mer kritisk hållning till teknologin presenteras.

Vad tycker du?

”Social medier som verktyg för revolt”

 

D. Att läsa: Motståndets estetik

En pjäs av America Vera-Zavala

Både i Sammanhangen & Rörelser under ytan som du nu kanske börjat läsa beskrivs situationer där organisering och mobilisering sker. Sammanhang där idéer och göranden syftar till en förbättrad eller i varje fall förändrad tillvaro. America Vera-Zavala har skrivit ett stark radiopjäs som sänts i Sveriges radio. I pjäsen beskrivs ett nutida och lika speciellt som möjligt sammanhang i en fiktiv förort någonstans i Sverige. Ett sammanhang där idéer gror och där människor önskar kunna göra skillnad. Tillsammans!

Citaten i föreställningen är tagna ur Peter Weiss’ roman Motståndets estetik i översättning av Ulrika Wallenström.

I rollerna: Adrienne – Mina Azarian, Alejandro – Michael Jonsson, Ibi – Tito Pencheff, Emma – Frida Beckman, Journalist Hans Hansson – Jörgen Thorsson, Förläggare Erik Flodh – Tomas Tjerneld, Ambulansförare – Petra Fransson, Lisa – Maria Sundbom, Dunya – Lisa Larsson m fl.

Musik: Gustav Bendt och Per Nordmark.
Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip.
Producent, dramaturg: Dmitri Plax.
Regi: Kajsa Isakson.

 

E. Uppgift:

1. Diskutera dina tankar i kommentarsfältet till detta inlägg. Som stöd i ditt tänkande kan du jobba med följande frågor:
a. Vilka sociala rörelser, organisationer, nätverk eller sammanslutningar finns i din närhet och som du anser har betydelse för samhällets funktion?
b. Vilken roll anser du att sociala rörelser och organisationer har/bör ha i vårt samhälle?
c. Vad tror du händer i ett samhälle där organisering och mobilisering uteblir?
Diskutera ovanstående frågor eller andra tankar utifrån materielet i temat i kommentarsfältet till detta inlägg.

Skriv minst ett eget första inlägg (senast den 20 april) och svara på minst tre andra kurskamraters inlägg (senast den 24 april)

Allt gott!
Anna & Emma

33 thoughts on “Social mobilisering & sociala rörelser

  1. Emmy Rommedahl

    Jag anser att sociala rörelser är en av de viktigaste företeelserna och rättigheterna i ett demokratiskt samhälle. Möjligheten för människor att påverka sin egen eller andras situation. Sociala rörelser är ett sätt att utmana och påverka det rådande system vi har, oberoende om det gäller ekonomi, miljö, vår välfärd etc. För mig handlar sociala rörelser mycket om, precis som Lennart Kjörling nämner många gånger, att känna att man har makt och möjlighet att påverka sin egen situation. Att känna att man kan påverka sin egen situation tycker jag är en av demokratins viktigaste egenskaper. Jag märkte också mycket det när jag levde i Swaziland, som är en absolut monarki, att många gånger när jag pratade med mina vänner om att rösta så uttryckte de att de inte var intelligenta nog att kunna ta det ansvaret, att kungen ändå visste vad som var bäst för landet så varför skulle en demokrati behövas? Jag tror att Swaziland verkligen skulle behöva en revolution mot monarkin, men i ett samhälle där man hela tiden fått lära sig att man inte har makt över sin egen situation och att någon annan vet bättre blir det så mycket svårare att få en social rörelse att växa och bli stark.

    Det som tilltalar mig mest med sociala rörelser är att de alltid måste komma underifrån. Man kan inte tvinga en social rörelse att blomma fram från en hierarkisk position, en social rörelse kan inte beordras. Den måste växa fram bland kollektivet. För mig är den viktigaste gemenskapen jag varit en del av varit Scoutrörelsen. Det har varit den enda gemenskapen jag har tagit del av där alla, verkligen alla, har varit välkomna, precis så som de är. Olika åldrar, klasser, möjligheter, bakrund, etnicitet osv, det har varit en härlig blandning av alla de sorter! I vår scoutpartrull hade vi till exempel en tjej som var utvecklingsstörd, en pojke som var väldigt överviktig och aldrig brukade få vara med fick istället en alldeles given plats tillsammans med resten va gruppen. Att dessutom vara ute i naturen var ju också en fantastiskt plus. Även fast vi som scoutgrupp inte förändrade så mycket för världen gjorde den mycket för vår syn på andra och vår omgivning. Jag har funderat en hel del på de frågor Lennart Kjörling tar upp i sin bok, om hur ett samhälle ser ut som ger plats för alla, och för mig tänker jag direkt då på vår scoutpatrull.

    En annan av de frågor Lennart Kjörling ställer i ”Sammanhangen” är just hur man bygger en rörelse för verklig förändring underifrån och när jag läst ”Rörelser under ytan” är det för mig tydligt att när ett kollektiv tillsammans får en förhöjd medvetenhet kan stora förändringar ske. Jag känner oerhört mycket hopp till framtiden när jag tänker på det. All makt ligger inte hos våra politiker eller etablissemang. När vi i ett kollektiv tillsammans reser oss kan stora förändringar ske, exemplen i Rörelser under ytan är bara några. Vi har sett det genom tiderna och ser det nu. Jag tänker idag framför allt på de volontärer, kyrkor och organisationer som engagerat sig i flyktingfrågan och frågan om de tiggande EU-migranterna i Sverige som jag anser är en väldigt viktig sak att engagera sig i. Sociala rörelser hjälper oss att skriva om vår historia.

    1. Profilbild på William PakarinenWilliam Pakarinen

      Kolla bara på det senaste kring Mehmet Kaplans avgång, i min mening ett beslut som togs av folket som kritiserade honom. Partiet hade fortsatt förtroende för honom (också helt sjukt) – men han påtvingades av yttre press att avgå.

      Vi kan påverka mer än vi tror, och särskilt nu när våra åsikter syns överallt på nätet. På tidningars kommentarsfält och på sociala medier mm.

      En sak som vi borde engagera oss mer i är SL:s nya regler för att få bort tiggare från deras utrymmen. De kan inte förbjuda fattigdom så de försöker att göra det på andra sätt:

      http://www.svd.se/forbjuder-storande-tiggeri-i-tunnelbanan

      1. annabokstrom

        Hej William
        jag håller inte riktigt med om att det var ”folket” som valde Kaplans avgång . Jag tycker snarare att det var media. Jag tycker att medias makt är obehaglig. Samma dag som vattenfall säljer sina kolgruvor väljer man att gå ut med Kaplans fadäser. Det verkar för bra för att vara sant. I vems intressen ligger det att skymma vattenfallsaffären. Plötsligt är klimatavtalet bortglömt.

        1. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark

          Det här med media och dess makt är väldigt intressant. Vi har ju varit inne på sådana ämnen tidigare.

          Frågan är om media kan skapa upprördhet där upprördhet inte finns. Hade det så att säga gått att få till ett sådant här drev om ”folk” inte kände saker i frågorna? Eller kan media rakt av skapa underliggande strömningar?

          Jag tror väldigt sällan på konspirationer. Jag tyckte också att det rapporterades om vattenfall och kolkraften, framför allt som en del kring debatten kring miljöpartiet. Hur kan de sitta i en regering som går med på det? Det är ändå en relevant fråga för partiet.

    2. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

      Hej Emmy,
      Jag delar allt det fina och positiva som du skriver gällande sociala rörelsers betydande och funktion för samhället i stort. Biten där du skriver om scoutrörande var direkt rörande och har läst den för min tolvårige dotter som är med i scouterna sen fyra år tillbaka. Den största scoutrörelsen i Italien är den katolska medan den sekulära branchen är ganska liten och finns bara i stora städer. Men jag känner verkligen igen biten att dem är öppna och välkomnar alla och anstränger sig något otroligt för att alla ska känna att de är med i ett sammanhang där alla och just ”du” är viktig, betyder mycket i det sammanhanget. De gör verkligen ett fantastiskt arbete och arbetar med många frågor som jag tycker skolan här inte alls gör. Integrationsfrågor, mångfald, solidarietet, personlig formation och mognad bara för att nämna några och det sker i ständig relation och kontakt med naturen!;) Du skriver att din scoutpatrull inte bidrog till att förändra mycket för världen men jag tycker att de har verkligen lyckats bidra med mycket till att förändra världen genom att formera ungdomar med din inspiration, engagemang, aktivism, välkomnande, tilltro och medmänsklighet som sprider hopp vart de än sen är i världen;) Verklig förändring börjar med att just personen/individen förändras, blir medveten om sin roll i världen och hur världen fungerar både i mikrokosmos perspektivetet som makrokosmos och där det du gör eller inte gör är av vikt för helheten. Vad bra att du understryker att det är genom delad förhöjd medvetenhet som ett kollektiv eller rörelse kan bidra till reell förändring, det är grundstenen som förändringsprocessen står på och lämnar spår i samhället.

      1. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

        Tack Tanja! Jag håller helt med dig om vad du säger att vi faktiskt förändrar världen vis våra ungdomar. Jaghar inte varit en del av min scoutpatrull på länge eftersom jag inte bor i Sverige men jag tänker fortfarande mycket på min grupp och vad den betytt för mig.

    3. Profilbild på Evelin GyllenramEvelin Gyllenram

      Hej Emmy! Tyckte också det var fint att du tog upp exemplet med scoutgrupper. Jag var också med i kyrkans scoutgrupper när jag var liten och känner igen mig i känslan av att verkligen vara välkommen som den man är. Det är fint att de vill förmedla en känsla av att var och en är värdefull och viktig. Självkänsla är verkligen så viktigt att ha för att våga gå sin egen väg i livet och för att våga stå upp för det man tycker är viktigt på riktigt. Jag önskar de också kunde hjälpa barn mer med självkänsla och självkärlek i skolan!

  2. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

    Utifrån det varierande materialet som kursmomentet har erbjudit och särskilt efter att ha läst Lennart Kjörlings bok: “Sammanhangen: Om sociala rörelser i Brasilien, Kenya, USA och Sverige” och de erfarenheter som jag har från att bo i ett traditionellt litet samhälle i Italien har jag följande reflektioner gällande sociala rörelser som har stärkts. Varje social rörelse har en specifik historia, kultur och kontext som måste beaktas för att bättre förstå till varför och hur de uppkommer och förutsättningar som finns eller saknas för sociala rörelsers tillkomst och existens och har en inre dynamik som är viktig att känna till gällande deltagarnas engagemang/självförverkligande inom rörelsen, hitta lösningar på behov, problem och konflikter samt formande av en självförståelse som leder till en högre delad medvetenhet. Sociala rörelser fyller ett viktigt behov i många samhällen av idag genom att bidra med en vardaglig omsorg, gemenskap och sammanhang för att använda mig av Lennart Kjörlings ord till varför dessa rörelser är viktiga och vilken funktion jag tycker att de kan fylla i dagens samhälle. De kan vara den plats där man skapar aktiva demokratiska rum som verkar för att dels hitta lösningar och lindring för ”här” och ”nu” samtidigt som man arbetar för breda och politiska lösningar och dels genom att bidra till en kultur av en växande och delad känsla och nivå av empati, medkännande och mänsklighet genom att använda sig av icke våldsliga metoder och mer involverande direkta metoder. Där det inte finns mobilisering och organisering vill jag nästan påstå att det är omöjligt att skapa en social rörelse som verkar för en reell förändring.

    Vi ser oftast sociala rörelser som något positivt som vill förändra en situation/tillstånd och jag får en tankeställare av den svenska nationalencyklopedins definition som följande ”…social rörelse, organiserad kollektiv handling i syfte att förändra eller bevara ett samhälleligt tillstånd: ” ( källa: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/social-r%C3%B6relse)
    Jag fastnar för ”eller bevara ett samhälleligt tillstånd”. I det starkt präglade katolska Italien är det sociala rörelser med stark förankring eller anknytning till den katolska kyrkan och den katolska sfären som är oftast störst och på första plats för att driva viktiga samhällsfrågor som staten är väldigt dålig på om intet nästan obefinnande. Här tänker jag dels på familje och sexualitets sfären och med de konsekvenser som de har i det dagliga livet mer konkret gällande abortfrågan då jag blev väldigt rörd av Teodora del Carmen Vásquez liv i El Salvador och situationen där allmänt fick mig att tänka på de ökade svårigheter i Italien att få abort trots rätten till det för de första nittio dagarna av graviditeten. Av över 10000 tillfrågade läkare var det enbart 1200 som var villiga att utföra aborter, resten vägrade av personliga eller religiösa skäl.( http://www.nytimes.com/2016/01/17/world/europe/on-paper-italy-allows-abortions-but-few-doctors-will-perform-them.html?_r=0 ) Eller varför sexualundervisning saknas i de flesta italienska skolorna och ungdomar lämnas till att söka information mellan youporn och vad det ryktas om på ”piazzan”. Det har ibland väldigt ödesdigra och tragiska konsekvenser. Samtidigt blir jag djupt tagen av prästen don Maurizio Patriciello’s arbete mot både ekomaffian som Roberto Saviano skriver om i sin bok ”Gomorra” och staten som är återigen nästan obefintlig i den levande kyrkogård där hundratusentals människor bor. Don Maurizio Patriciello har blivit en ledande och outtröttlig frontfigur för den breda social rörelse som har mobiliserats i det triangelliknande området som på italienska är känt som ”la terra dei fuochi” eller på engelskans ”the land of posion”. http://phys.org/news/2016-01-italy-higher-cancer-death-mob.html
    Igen tänker jag på Kjörlings beskrivning över hur inom varje rörelse finns det både motsättningar och motstridiga krafter som är igång samtidigt och därmed väl beskriver många sociala rörelsers bräcklighet och potential på både gott och ont. I mitt personliga engagemang tänker jag bli aktiv medlem så fort föreningen ”comunicazione empatica” bestämmer sig för hur den vill verka bland sina hundratalet medlemmar, för att bidra till mer fredligare kommunikationsmetoder och agerande både lokalt, nationellt och globalt. Det är en väldigt viktig personlig fråga för mig som jag känner starkt för.

      1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

        Väldigt dålig tycker jag. Dels på grund av att en stor del av vänstern var/är kopplad till katolsk aktivism dels har den sekulära/ateistiska delen av vänstern upplösts totalt. Det underlättas inte av att t ex miljörörelsen i sig inte har en aktiv miljöpolitik som kan förstås av en större allmänhet, Budskapet som når allmänheten i denna frågan är att alla alternativ är antingen dåliga eller farliga av flera skäl men även av estetiska skäl vilket gäller solpaneler och vindkraft utöver att det är sant att sophantering och alternativa energiföretag kan vara maffiainfiltrerade!!! Denna problematik gäller i alla viktiga frågor till varför det är svårt för olika rörelse att göra sig hörda och sedda i media generellt. De är för splittrade och upptagna med att bråka internt om vad som är viktigt. Därmed är de lättare att ignorera och bli förbisedda i media.

    1. Profilbild på Evelin GyllenramEvelin Gyllenram

      Hej Tanja! Vad intressant att få höra dina erfarenheter av de katolska organisationerna i Italien. Intressant också att du tar upp perspektivet om att sociala rörelser också finns till för att behålla strukturer. Jag förstår också att det måste vara svårt för icke katolska organisationer att få ngn genomslagskraft? Vilken jobbig situation för kvinnorna. Finns det någon rörelse i Italien som försöker stärka aborträtten? / hindra läkare från att vägra? Blev också så berörd av inlägget om Teodora del Carmen… Tragiskt och hemskt. Hoppas namninsamlingen kan hjälpa.

      1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

        Hej Evelin, det finns grupper som aktivt jobbar med att agera och värna kring abortfrågan och det är lättare för dem att agera i stora städer än i små. Men det är en väldigt infekterad fråga då även ”sekulära” och alternativa grupper/rörelser har motstridiga tankar och åsikter kring det hela vilket inte underlättas av det är så personligt moralbeläggt i Italien. Är man mot dödstraffet är det lika med att man är emot aborter annars anklagas man för dubbelmoral, hyckleri utöver att vara ”mördare”, så tycker folk generellt i debatten. De som jobbar med frågan säger att de inte vill ändra läkares åsikter men ifall de vägrar så går kvinnor någon annanstans och utsätter även sig själv i fara. Katolska rörelser lever och frodas i det ekonomiskt krisdrabbade Italien . Sen finns det faktiskt religiösa katoliker även bland präster och nunnor som är väldigt liberala i sina uppfattningar kring många infekterade frågor som homosexuellas rätt till adoption av barn, aborter, osv. Det finns annorlunda strömmar i havet utöver att jag beundrar starkt flera religiösa personers aktivism på flera fronter där många är ovanligt frånvarande och tysta i lag. Jag hoppas också att namnundersamlinger hjälper Teodora…!

    2. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

      Tack Tanja! Mycket intressant! Berörs mycket av din text. Tänker också mycket på det här med abortfrågan.. Har det alltid varit så inom katolska kyrkan även när lagen att få göra abort i Italien antogs? Känns som att det varit en våg det senaste där många länder gått tillbaka så mycket på sina åsikter kring abort.. Nu senast kanske framförallt Polen. Är i USA just nu och där har ju och är abortfrågan ganska känslig. Det finns många pro-life rörelser utanför abortkliniker som protesterar så till den grad att det finns många volontärrörelser som jobbar utanför abortkliniker som ”livvakter” för de kvinnor som behöver komma in till klinikerna.. Känns skrämmande att så många kvinnor inte har rätt att ta beslut över sin egen kropp 2016..

      1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

        Jag håller verkligen med att det är skrämmande att kvinnors rätt att självständigt bestämma över sin kropp sätts i diskussion även i länder där rätten finns år 2016! När abortlagen antogs i Italien blev abort en av de anledningar till varför man kan nekas nattvarden i katolska kyrkan utöver att man är skild och öppen aktiv homo/bisexuell. Det är först nu med nuvarande påven Francesco som innan julen 2015 uttalade sig om att kyrkan borde vara mer förlåtande och öppen gentemot kvinnor som har aborterat. Frågan är hur mycket den katolska kyrkan klarar av den nuvarande påvens aktivism, tolerans, acceptans och krav på förändring och anpassning till människan i samtiden!!! Usa är ett annat otroligt bra exempel för hur religiös aktivism ligger bakom pro-life rörelser och aktivt och öppet påverkar politiken. Vad spännande att du är där och känner samtidigt av trump effekten på plats!;) Jag hoppas att du berättar mer om dina intryck från Usa:)

    3. annabokstrom

      Tack Tanja! Vad du är insatt i den italienska samhällsstrukturen. Det är så olika förutsättningar och religionen är verkligen farlig för människor när den kommer till uttryck såhär. Tack för ett väldigt intressant och inspirerande inlägg!

      1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

        Hej Anna:) vad mitt boende i Italien har lärt mig mest, är hur viktigt det är att samhällen har gemensamma delade värderingar och normer kring viktiga samhällsfrågor oavsett politisk och religiös tillhörighet. Delar man inte normer och värderingar kan det lätt skapas allvarliga schismer och konflikter av en problematisk karaktär som blir långvarig.

  3. Profilbild på William PakarinenWilliam Pakarinen

    a. Vilka sociala rörelser, organisationer, nätverk eller sammanslutningar finns i din närhet och som du anser har betydelse för samhällets funktion?

    En rörelse som har varit aktiv i flera år är min Facebook grupp för politiska diskussioner där medlemmar har anslutit från hela Sverige och diskuterar samhällsproblem och nyheter. Det är allt från höger till vänster, men de hetaste debatterna sker givetvis med SD medlemmar.

    Jag kan tycka att det har en relativt stor betydelse för samhällets funktion då flera människor kan mötas och diskutera saker även om man har helt olika ståndpunkter. Det har inte varit några större gräl utan diskussionerna har hållt en hyfsat bra nivå. Om man vill uppnå en samhällsförändring så måste det ske via samtal och med respekt för varandra – och det tycker jag att vi har lyckats med.

    Om vi ser på sociala medier som social rörelse så finns det otroligt mycket att hämta. Jag är även medlem i en politisk debattgrupp med över 7000 medlemmar. Det är självklart mycket rörigare men även där kan man få till väldigt bra diskussioner och debatter om allt möjligt i vårt samhälle. Jag tror att det viktigaste är att människor får komma till tals, och det får man oavsett vilket parti man företräder.

    b. Vilken roll anser du att sociala rörelser och organisationer har/bör ha i vårt samhälle?

    Jag skulle se de som ett komplement för bildning, en slags folkbildning. Problemet är att det ofta beror helt på vem som är administratör för gruppen, alltså vilken nivå som tolereras i debatterna. Kränkningar och hot är vardagsmat på internet så jag kan tycka att det är ett väldigt hätskt klimat som råder om man inte är van vid att diskutera på internet.

    Många har väldigt lätt att häva ur sig påståenden eller elaka kommentarer på nätet, men när de konfronteras i det verkliga livet så kommer bortförklaringarna. Ett lysande exempel är ”Trolljägarna” på tv som tar upp detta fenomen.

    Andra sociala rörelser som exempelvis Alby är inte till salu är bra exempel på hur man kan påverka bostadspolitiken i Stockholm. Hade man fått med några hundra till så kanske man hade kunnat stoppa utförsäljningen av bostäder.

    c. Vad tror du händer i ett samhälle där organisering och mobilisering uteblir?

    Samhället fortsätter i så fall att styras helt enligt beslutsfattarna utan yttre påverkan, och med tanke på att samhället konstant förändras så vore det väldigt tråkigt.

    Människor sluter ihop när de märker att något är så fel att det inte finns något annat val än att mobilisera för förändring. Exempelvis den arabiska våren var ett utmärkt exempel på detta:

    http://www.globalis.se/Konflikter/Den-arabiska-vaaren

    Jag tror också att det krävs väldigt mycket för att gemene man hakar på tåget för att få till en förändring. I Sverige har vi en lång tradition av protester och kampanjer, och det som är så bra med vårt land är att alla har rätten att uttrycka sin åsikt offentligt.

    Det problematiska blir när nynazister och fascister mobliserar och marscherar i våra städer, eller andra antidemokratiska krafter. Detta är också exempel på social mobilisering fast i ett negativt avseende. Det är både bra och dåligt med mobilisering.

    Några exempel på detta:

    http://aktuelltfokus.se/isis-anhangare-attackerade-kurdisk-demonstrationl-i_malmo/

    http://www.unt.se/uppland/uppsala/soldiers-of-odin-vandrade-i-uppsala-4179396.aspx

    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stor-polisinsats-vantas-kring-norrmalmstorg-idag

    1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

      Hej William,
      Vad bra att du är så aktiv och engagerad i frågor som du brinner för;) Det är otroligt viktigt som du säger att kan man diskutera och debattera i samtalsform och med respekt i rum/forum där man är i öppen kommunikation med varandra så bidrar man till att förstärka det demokratiska samhället med alla de rättigheter och åtagande som demokrati innebär. Vad viktigt att du poängterar att social mobilisering kan även vara negativt då när man själv står för värderingar som mänskliga rättigheter, demokrati, solidarietet osv glömmer man lätt bort att det finns krafter/rörelser i samhället som i dessa värderingar ser även faror och hot och mobiliseras på andra motiveringar än de ”positiva” rörelserna.

  4. annabokstrom

    Hej förlåt att jag blev sen med mitt inlägg och tack för era inspirerande och lärorika inlägg.

    Vilka sociala rörelser, organisationer, nätverk eller sammanslutningar finns i din närhet och som du anser har betydelse för samhällets funktion?

    Ett av första nätverket jag kom i närkontakt med är Alanon som är en anhörighetsgruppnätverk i samverkan med Anonyma alkoholister.

    Som barn till en alkoholist betydde det jättemycket att kunna gå på möten och delta i tolvstegsprogrammet. AAs undergrupper Alanon, NA och de andra 12-stegsgrupperna bygger på de 12 stegen och 12 traditioner. Eftersom vem som helst kan skapa en AA-grupp varsomhelst i världen är det jätteviktigt med de 12 traditionerna som talar om hur AA ska fungera.

    Jag har varit med i självhjälpsgrupper som spårat ur men inte på Alanon eftersom traditionerna är så tydliga och fasta.

    Ett nätverk som vi har i Malmö är Kontrapunkt som är ett kulturhus och socialt center i Malmö och har sedan förra året varit ett akutboende för flyktingar. När regeringen införde gränskontroller kom det färre flyktingar men då Malmö stad vräkte EU-migranterna från Sorgenfrilägret och hundratals utsatta blev hemlösa erbjöd Kontrapunkt tak över huvudet, kläder och ledsagning till vård . Detta har inte kostat kommunen en krona men i mars hotade kommunen kontrapunkt med ett vite på 500 000 kr och byggnadsaktionsavgift på 100 000 kr och även Johanneskyrkan som haft akutboende för EU-migranter hotades med vite för brott mot plan- och byggnadsnämnden.Nu bor eumigranterna på gatan igen och frågan är om det är en säkrare plats medan Kontrapunkt kämpar för att det ska utformas ett bygglov för akut övernattningsplats för krissituationer.

    Malmö stad har inte behövt betala en enda krona för de enorma insatser som Kontrapunkt utfört. Det är skamligt att de inte försöker hitta ett sätt som kontrapunkt kan bedriva sin verksamhet och att de istället aktivt motarbetar dem. Troligtvis beror det på att de inte vill ha några EU-migranter i Malmö och att de inte är intresserade av en lösning.

    De nätverk och organisationer jag är involverad i är inom är miljörörelsen. Det finns en massa organisationer och nätverk men de har gemensamt att trycka på politiker att fatta beslut som gynnar miljö och klimat.

    Jag är aktiv i Föräldravrålet som är ett nätverk som vill få föräldrar att engagera sig i klimatfrågan och trycka på politiker att föra en ansvarsfull klimatpolitik. Vi är ett antal individer bosatta på olika ställen i Sverige.
    och vi kommunicerar med varandra via skype en gång varanan vecka. Jag är med och sköter deras Facebooksida. Aktivt åker vi till Almedalen, på politiska konferenser mm och har förenat oss med andra föräldraklimatgrupper i världen och bildat koalitionen Our kid´s climate. Jag är också aktiv i ”divestera Malmö” som vill få Malmö stad att divestera sina stiftelseser för att urholka de fossila bränslenas ekonomi. Den 28 april kommer vi göra en aktion utanför stadshuset i Malmö för att få kommunalråden att rösta för vänsterpartisten Anders Skans förslag att divestera stiftelserna.

    Jag är också med i nätverket Stoppa TTIP som jag var med och startade tillsammans med min dåvarande inneboende. Till en början hade vi aktionen Tipi mot TTIP på Gustav Adolfs torg och på Triangeln. Då var vi väldigt få som visste vad TTIP var. Idag har rörelsen vuxit och för en månad sedan bjöd gruppen in politiker på en paneldebatt i en fullsatt biograf Panora . Det kändes mäktigt.

    Alldeles nyligen startade jag tillsammans med några andra Café Planet Malmö (Café planet finns redan i Skåne men detta blir en utökning.vi håller på att starta upp en rörlig mötesplats som vill involvera och engagera fler genom att ha regelbundna träffar runt om i hela staden. Varje månad framöver kommer vi ha träffar på olika teman så som cykling, divestering, bank/pension/försäkringar, Post Paris och massa mer. Vi vill vara visions och lösningsfokuserade, överbyggande mellan människor och organisationer i hela Malmöområdet. Vårt mål är att bredda miljörörelsen i Malmö och kommer därför vara i olika områden i olika typer av lokaler, biblioteket, parken, biografen. Vi vill också att de olika miljöorganisationerna ska kunna samlas under ett gemensamt minsta gemensamma nämnare-mål samt nå ut till grupper som ännu inte närmat sig klimatrörelsen.

    Det svåraste med att driva nätverk är organisation och att orka hålla samman gruppen och ha kontinuitet. Människor som kan organisation är ofta en bristvara i nätverk som vill något och det är ett problem. När man brinner för en fråga är det också lätt att bränna ut sig och arbeta för mycket, särskilt då man oftast jobbar ideellt och har ett annat arbete som försörjning. Därför är det viktigt att man organiserar arbetet effektivt.

    Sammanhangen av Lennart Kjörling var intressant. Jag tyckte om den personliga och generösa tonen. Det var också jättespännade att se och läsa om de jordlösa i Brasilien. Tala om att kämpa! Jag blir förvånad över hur lite jag vet.

    b. Sociala rörelser och nätverk är viktiga men i dessa tider av nyliberal hegemoni är de livsviktiga som motpunkt till de rådande värderingarna som kommuniceras i media. När Vattenfall ska sälja sin brunkolsverksamhet som är en klimatkatastrof väljer löpsedlarna att fokusera på drevet mot Kaplan. När många upplever att den världsbild som de lever med aldrig bekräftas av media skapas vrede och frustration. Förhoppningsvis kan människor transformera sin frustration till positiv handling. En stor fara är att frustrationen skapar vrede som riktar sig mot de mest utsatta i samhället som nyanlända och EU-migranter. Helst av allt skulle jag slippa engagera mig så mycket som jag gör. Jag känner att jag arbetar i motvind och känner en besvikelse och ibland bitterhet gentemot det politiska systemet som är det marknadsliberala. Att det som är självklart inte anses vara självklart som att vi måste förvalta jorden och ta hand om varandra. GRRR.
    Å andra sidan är jag glad över alla fantastiska människor jag träffar nu när jag blivit aktivist och vilken lycka det ger. Om vi levde i en värld där makten värnade om sina medborgare och naturen så hade vi kunnat ägna oss åt annat, men jag tvivlar på att det någonsin kommer att finnas ett konfliktfritt samhälle. Skulle vi leva i min idealvärld skulle det finnas massa grupper som protesterade mot det också antar jag.

    c. Vad tror du händer i ett samhälle där organisering och mobilisering uteblir?
    Jag tror att det är jättefarligt. Då kommer någon att ta makten och köra över allt vi kämpat för.
    Makten över våra liv och vår frihet måste alltid försvaras. Jag tänker på hur EU försökt smyga in TTIP som är ett jätteproblem för demokratin och hoppats att vi inte ska lägga märke till det men jag har iallafall förstått att det verkligen gäller att vara vaksam och att gräsrotsrörelserna växer. Hur långt hade vi kommit i klimatfrågan utan gräsrötternas press? Företagsledarna vill i stort sett bara tjäna pengar och kan inte tänka långsiktigt så vi måste bevaka dem ständigt. Ibland kan det kännas som att man lever i en värld utan motstånd, men så träffar man likasinnade och inse att man inte är ensam.

    1. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

      Hej Anna! Wow, vilket engagemang du har i olika sociala rörelser! Tråkigt att höra att ni haft så mycket problem med komunnen.. Jag kan verkligen förstå att det ibland kan kännas motigt, frsmförallt när man jobbar mot de stora strukturerna, så mycket att kämpa emot. Samtidigt som vi får energi från alla de som är med oss i kampen. Det är nog det som inspirerar mig mest med sociala rörelser, alla dessa eldsjälar som kämpar för en bättre värld. Tack för ditt engagemang, det ger inspiration.

    2. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark

      Jag håller med alla som skrivit att ditt engagemang är imponerande. Jag blir otroligt inspirerad att vilja vara med och kämpa.

      Det är otroligt sorgligt att Malmö stad inte söker samarbete med, eller åtminstone vägar att stötta så viktiga organisationer som Kontrapunkt. Jag förstår att det är svårt för det offentliga att agera snabbt och bygga upp verksamheter och därför är det så viktigt med sociala organisationer, men däremot borde det offentliga självklart alltid stödja de goda initiativ som finns. Upprörande att Malmö verkar försöka sätta käppar i hjulet snarare än hjälpa och stödja!

  5. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

    Hej Anna,
    Tack för att du delar med dig av så viktiga och personliga erfarenheter i ditt liv!) Det känns väldigt inspirerande att ha läst ditt bidrag särskilt gällande koalitionen med andra föräldrargrupper i världen kring miljöfrågor och aktivism;) Jag ska ta och kolla upp det nu i sommaren när jag har mer tid över då det är intressant att se om man kan vara med genom det ”sociala” rum som jag vill öppna i Orvieto. Sen känner jag igen mycket när du skriver att man träffar verkligen fantastiska människor när man är engagerad och aktiv. Och om risken för att man kan dels bränna ut sig och dels hur lätt initiativ/grupper kan spåra ur ifall det saknas delade solida former och strukturer i det man gör tillsammans. Det är viktiga frågor att ha i bakhuvudet när man engagerer sig aktivt och frivilligt. Jag hoppas verkligen att jag kan få komma och hälsa på Café Planet Malmö när jag kommer hem till sommaren då jag tycker att det är ett fantastiskt initiativ som är viktigt och behövs!:):):)

  6. Profilbild på Nicolas PetterssonNicolas Pettersson

    Om jag bara hade en månad på mig att leva och starta en rörelse skulle den involvera ekologi och veganism och låta den omfatta iden om hur man lever och verkar på. Dessa två ord innefattar både sättet vi skapar allt vi använder i våra liv och sättet vi värdesätter allt annat liv än vårt eget. Därför tycker jag att utan just dessa två befintliga och ständigt expansiva rörelser att vi kunnat stå stilla eller förstöra allt miljön och allt levande på så kort tid. Tack vare dessa rörelser har vi överlevt och har kvar medkänslan och naturen.

    Ekologin som rörelse har alltid varit självklar om man frågat vem som helst om de vill ha kvar miljön el förstöra den, men enda sättet att få folk att gå emot naturen har ju varit att få dem att köpa och konsumera omedvetet så till vida att exploateringen av varor och människor hålls i skymundan. Nu vet folk mer så utsikterna för ekologisk framgång är stor…

    Veganismen som rörelse anser jag egentligen är den samma som ekologin. I alla fall borde den ha det då allt som ingår i naturen är ekologi, speciellt djuren. Skillnaden är bara att kunskapen både ur djurpsykologiskt, hälsa och miljö perspektiv varit så otroligt liten. Detta har skapat stor likgiltighet för djur och även  massjukdomar över hela världen. Den är verkligen på gång kommer inom kort att hjälpa till att återställa människans förlorade värde och vänskap till djuren och hjälpa människor återfå sin hälsa igen.

    1. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

      Spännande, hur tänker du att du skulle gå tillväga för att få dn sådan social förelse få framgång? Jag är just nu i USA och just här blir det så oerhört tydligt hur långt konsumismen har gått.. Hur tänker du att du skulle få folk att tönka om kring ekologi och veganism? Jag känner många gånger att vi vet mycket väl nu hur mycket vi förstör jorden, ändå så fortsätter vi leva så farligt för vår jord..

    2. annabokstrom

      Hej Nicolas,

      jag håller med dig om att vi behandlar djur på ett avskyvärt sätt och att vi konsumerar alldele för mycket och alldeles galet. Jag skulle önska att man bara stoppade all produktion av kläder imorgon. Vi hade klarat oss på det som finns väldigt länge. Kläder har jag tex för ca tre liv. Jag köper nästan aldrig kläder men ärvt av mormor, farmor och mamma.
      Att konsumera har blivit ett sätt att leva. När vi bor i städer där bilarna tagit över blir en utflykt till en galleria söndagsnöjet. Vi blir mer och mer alienerade från livet i sig. Ibland önskar jag att kapitalismen krashade så att vi kunde bryta mönstret men det är också skrämmande eftersom det skulle drabba de mest utsatta i samhället.

      1. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

        Hej Nikolas, Ekologi och ekologiskt tänkande är säkert en av de viktigaste frågor och rörelse för ifall vi som människa vill ha en morgondag! Håller verkligen med dig att det är av absolut vikt och nödvändighet att likställa djuren känslomässigt med och till människans känslosfär!! Jag tror absolut att det är av vikt att minska drastiskt köttkonsumtionen och införa gradvis en mer vegetarisk kost generellt. Veganism är något som kommer att ta längre tid av flera skäl att implementera fullt ut. Det är viktigt att dessa val väljs med insikt och medvetenhet än att kännas som ”påtvingade”.

  7. Profilbild på Evelin GyllenramEvelin Gyllenram

    Hej gruppen! Vilka intressanta tankar och kommentarer. Ursäkta min försening. Här kommer några tankar.
    a. Vilka sociala rörelser, organisationer, nätverk eller sammanslutningar finns i din närhet och som du anser har betydelse för samhällets funktion? Jag reser väldigt mycket och är just nu i Taiwan. Här blir det tydligt hur mycket de Buddhistiska organisationerna och rörelserna gör och betyder för människor och även för naturen. Under vår resa i Taiwan har vi besökt en del av dem. Eftersom en av grundpelarna inom Buddhismen är ”compassion for all beings” så genomsyras känslan på de Buddhistiska organisationerna också av omtanke och vänlighet. Det blir också en naturlig plats för människor att mötas och diskutera hur de kan hjälpa andra och naturen. Det finns exempelvis en organisation som heter Tzu Chi (http://tw.tzuchi.org/en/) som började med bara några få medlemmar men som nu vuxit till en enorm miljonrörelse som hjälper katastrofdrabbade, fattiga eller utsatta människor över hela världen, oavsett land eller religion. De lägger också stor vikt på miljön där sopsortering samt den vegetariska kosten är viktig, de har också ett organiskt nätverk över hela Taiwan som hjälper traditionella odlare att övergå till organisk odling. http://toaf.org.tw/en/abt_intro.asp De ordnar trädplantering, hjälper ungdomar att lära sig om organisk odling osv. Detta gör det lätt för bönder att konvertera till ekologisk odling då de alltid har stöd, och då nätverket har egna ekologiska butiker som det blir naturligt att sälja till. Människor är också mer villiga att stötta ekologiska odlingar eftersom de vet att dem för mindre skada på människor, jorden och djuren. Den märks verkligen på människorna här hur bra de mår av att vara med i dessa organisationer. de samlas för att göra något gott för andra, oavsett om det är att laga mat för att ge till fattiga, sortera sopor eller ge familjer stöd i svåra situationer. De äldre medborgarna som är pensionärer får också naturliga mötesplatser och de känner mening med tillvaron. Tillsammans ser medlemmarna resultatet av sina insatser. Allt Tzu chi gör möjliggörs av medlemmars frivilliga donationer och det ger människor en känsla av hopp och sammanhållning. Det spelar ingen roll tycker jag vilken utgångspunkt människor har, om det är religiöst eller från vilken religion. Det viktiga är att dessa organisationer finns!
    b. Vilken roll anser du att sociala rörelser och organisationer har/bör ha i vårt samhälle? De har en jätte viktig roll i samhället! Jag håller verkligen med om att det är så ett samhälle förändras, underifrån. Från vanliga människor som insett hur mycket skillnad de kan göra om de gör det tillsammans. Lite som exemplet i boken i Brasilien, likaså exemplet med tomatodlarna i Florida, det ger människor en känsla av värdighet. Och även om man inte lyckas skapa förändring direkt så ger det människorna som är medlemmar en känsla av tillhörighet och gemenskap. En plats att känna sig hemma. En varm krets, som vi pratade om i förra temat. Därifrån den grunden kan mycket positivt ske!

    c. Vad tror du händer i ett samhälle där organisering och mobilisering uteblir?
    Inte mycket, tyvärr. Människor känner sig maktlösa, instängda, deprimerade. Men jag tror också det är närmast omöjligt för ett sådant samhälle att existera. Även i diktaturer finns undergroundrörelser och mobiliseringar, även om de är väl dolda. Det finns alltid de som vågar tänka nytt och skapa förändring. Sen är det en fråga om hur många som vågar bryta sig loss ur den förväntade mallen och följa med.

    1. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

      Tack Evelin! Vad intressant med Tzu Chi! Fantastiskt med alla socisla rörelser runt om i världen, finns så många som vi inte vet någonting om. Tack för att du tog upp Tzu Chi, hade aldrig hört om den rörelsen. Håller också helt med dig om att där människor finns kommer det alltid växa socisla rörelser, även i de mest strikt hållna diktaturer reser sig människor och går ihop för att kömpa för en bättre framtid.

    2. annabokstrom

      Tack Evelin för ditt sena inlägg det passar mig för jag är själv sen.
      Intressant med Tzu Chi-rörelsen. Tycker om den buddhistiska traditionen. Jag vet att den inte alltid lever upp till vad den ska vara men grundinställningen att man ska ha medkänsla föralla levande varelser är så bra och jag tycker det är positivt att den sprider sg som en folkrörelse och ett sätt att leva. Roligt att göra reflektioner från olika delar av världen.

  8. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli

    Hej och tack Evelin för ett väldigt stimulerande och inspirerande inlägg!;) Jag instämmer både med Emmy och Anna att det var så spännande att läsa om Tzu Chi rörelsen och hur konkret det buddiskta tänkandet kan manifestera sitt miljötänkande. Vilken spännande, viktig och givande erfarenhet du lever just nu i Taiwan:) Sen har du en viktig poäng när du skriver att även i det dolda finns det människor som tänker och agerar så gott det går på annorlunda sätt och väntar på rätt tillfälle att visa sig!)

  9. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark

    När jag satte mig ner och googlade och undersökte lite om vad jag egentligen har för sociala sammanslutningar i närheten upptäckte jag att jag bor på en plats fylld av olika rörelser som strävar i både stort och smått efter att påverka till det bättre. I min absoluta närhet vet jag att nätverket Linje 17 är aktiva, i huset jag bor i finns en aktiv Hyresgästförening, jag ser ofta olika partipolitiska aktiviteter, Röda korset bedriver läxhjälp på biblioteket utanför min dörr, Svenska kyrkan har olika verksamheter och mer därtill. Det här är bara det som finns i direkt anslutning till min tunnelbanestation.

    Rollen för sociala rörelser i ett samhälle är lika mångfacetterad som det finns rörelser. Det kan handla om det stora och samhällsomvälvande som den Arabiska våren till det lilla lokala där några möts på ett bibliotek för att hjälpa ungdomar med läxor. Jag tror båda sorternas rörelser är viktiga i samhället, men de interagerar ju på väldigt olika sätt med institutioner och individer. De kan dels göra viktiga sociala insatser i form av stöd och hjälp, men de kan också helt enkelt bygga gemenskap – ett korplag, en spelförening eller ett spelmanslag är väl i någon mån en social rörelse?

    I Sverige har vi ofta ett fokus på staten och ibland låter det som att vi ser det som ett misslyckande när en lokal organisation rycker in och organiserar boenden eller hjälp istället för det offentliga. Jag förstår den här synvinkeln och sympatiserar starkt med den, vi har skapat en stark stat och gett den uppgiften att hjälpa fattiga och utsätta så självklart blir det frustrerande när den misslyckas. Det är dock inte riktigt så enkelt heller, det är ju en fantastisk styrka att viljan att hjälpa går utöver det vår offentliga verksamhet just nu klarar av. Vi verkar ha lyckats bygga upp ett samhälle utanför staten där solidaritet är viktigt. Flexibiliteten och snabbheten hos föreningar kan inte lika lätt byggas in i en offentlig verksamhet (av nödvändighet) bunden av lagar på ett annat sätt.

    Där kommer ju också de riktigt stora rörelsernas roll in. De kan mobilisera en folkvilja och göra helt andra typer av aktioner som inte går i mindre sammanhang. Den arabiska våren är kanske inte den arketypiska bilden av en sådan rörelse, den föddes mer eller mindre spontant över flera länder och utan någon struktur. I någon mån kanske det var mer av en sinnesrörelse än det vi typiskt tänker på när vi funderar i organisationer. Lite närmre tänker jag på den svenska arbetarrörelsen som organiserat sig politiskt, fackligt, i bildningsförbund och på massor olika vis.

    Utan sociala rörelser tror jag samhällen har svårt att klara sig, de är helt nödvändiga framför allt om vi vill sträva mot frihet och möjlighet till att påverka samhället. I (så gott som) alla diktaturer, kanske som tydligast i öststaterna, försökte makten alltid undertrycka sociala rörelser, föreningar och liknande. Endast det som organiserades genom staten accepterades. Det finns en kraft i sociala sammanslutningar som antagligen skrämmer de som vill kontrollera och utöva makt ohämmat.

  10. Linda_J

    Jag kommenterar alldeles för sent, ledsen för detta. Parallellt med allt annat i mitt liv som vardag, extrajobb etcetera håller jag på att genomgå en neuropsykiatrisk undersökning inom psykiatrin. Även om psykisk ohälsa är mindre stigmatiserat än tidigare tycker jag fortfarande att det är svårt att prata om. Jag berättar bara om det här för vissa i min omgivning och anledningen till att jag berättar det för er är för att jag kan vara anonym i detta forum och inte minst för de sociala rörelser som har skapats för att lyfta fram frågor om psykisk ohälsa som vilken sjukdom som helst snarare än något som individen ska skämmas för. ”Det är väl bara att rycka upp dig” är en kommentar som inte sällan hörs. En person i min närhet menar att man enbart skapar ett problem när man pratar om det. När jag nämnt att jag gått hos psykolog eller börjat medicinera har han blivit extremt provocerad.
    Det har kommit en del poddar på sistone som jag tycker är intressanta. De som gör podden har själva psykisk ohälsa och pratar öppet om det tillsammans med gäster, såsom kända personer och läkare eller forskare. Jag tycker att det kan ses som en, om än liten, social rörelse som verkar för att uppmärksamma något som skuffats undan. Jag brukar ibland titta på topplistor för poddar för att därigenom få en inblick i vad människor finner intressant. Poddar om psykisk ohälsa ligger ofta bland topp 10 vilket jag ser som positivt. Både att människor intresserar sig för det men också att många fler är drabbade av det än vad man kanske tror.
    Om sociala rörelser som dessa inte skulle finnas skulle jag bli rädd. För mig är det en del av en demokrati, att ha rätten att opponera sig gentemot saker man finner problematiska eller kanske bra men som man vill verka för att det blir ännu bättre.
    Ibland är det svårt att själv medverka i sociala rörelser, i alla fall för mig. Jag kan vara alltför insyltat, exempelvis i frågor om psykisk ohälsa. Därför är jag glad att det finns andra modiga och energiska människor som går vid min sida och för kamp.

Kommentera