Inför AGERA!

170313-170319

Hur kan vi bli aktörer för en bättre värld? Vad vill jag bidra med för att skapa den värld jag vill se? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vilka människor vill jag jobba tillsammans med?

Denna vecka startar det tvådelade temat AGERA! Vi bjuder in er att under den här veckan ta del av en personlig tankeprocess kring vår egen del i förändringsprocesser i samhället. Under vecka 17-18 fortsätter temat – då med fokus på att göra – agera.

Vi inspireras av Glokala folkhögskolans namn. Som handlar om att se det globala, helheter och sammanhang men agera lokalt där jag befinner mig.

“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Margaret Mead

Ide-till-aktion

Häng med – vi bjuder in er att ta del av denna tankeprocess genom ett antal frågor som du kan reflektera kring, prata om, ställa till andra, vrida och vända på.

Några tips för upplägget:

 • Bär gärna med dig frågorna som en påminnelse och inspiration under dagen. Sätt dig sen för att koncentrerat ägna tid åt frågorna.
 • Du kan tex skriva, rita, gör ett kollage eller en mindmap som stöd när du tar dig an frågorna.
 • Ta gärna hjälp av en tanke- och peppkamrat (samtalspartner) som kan lyssna på dina resonemang och som kanske också vill svara på frågorna för egen del. Det kan vara någon som finns nära dig, eller varför inte en kurskamrat via telefon, chat eller mail. Du kan använda kursplattformen eller skicka ett mail till gruppen för att kolla intresset hos de andra.
 • Du kan såklart göra denna process under både längre och kortare tid, känn dig fri att göra som du vill. Men inbjudan är att verkligen låta frågorna sjunka in och landa i dig. Frågor fungerar ofta som kraftfulla frön som tar fart av sig själv om de får möjlighet att landa i god jord.

Dag 1-2:
Fråga dig själv:
Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

Dag 2-3:
Fråga dig själv:
Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

Dag 4:
Fråga dig själv:
Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.

Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

Vill du ordna en minimanifestation på torget i Borås? Vill du göra ett videoklipp som du kan sprida i sociala medier? Vill du skriva en text/insändare och försöka få den publicerad. Vill du ordna en samtalskväll tillsammans med dina vänner på ett specifikt tema? Vill du ordna en filmvisning i din kvarterslokal? Vill du sprida ett flygblad? Vill du göra en banderoll med ditt budskap och hänga på din balkong? Vill du ordna lite gerillaodling utanför ditt hyreshus? Vill du samla in namn till någon namninsamling som ligger dig nära? Vill du prova att under två veckor alltid säga ifrån då du upplever rasism/sexism/homofobi eller något annat strukturellt förtryck? Vill du ordna en gatuteaterföreställning? Vill du hjälpa till på frivillig svenskundervisning/läxhjälp på ditt bibliotek? Vill du hålla ett tal? Vill du spela in en låt? Vill du fota något? Måla en graffittimålning? Vill du ordna en studiecirkel i metoder för att agera? Göra lite stickgraffitti? Gatumålning med gatukritor? Vill du plantera tomater på din balkong? Vill du göra något helt annat? 

UPPGIFT I VECKAN
Dela med dig av din process under veckan. Lägg upp dina svar på frågorna, eller fota din mindmap du gjorde, eller skriv en reflektion kring hur det kändes att svara på dessa frågor.

Lägg upp senast på söndag 19 mars. Kommentera gärna dina kurskamrers inlägg.

AGERA! Vecka 17 & 18
Fortsättningen på denna tankeprocess sker under vecka 17 & 18. Då verkställer du din aktion. Vi vill att det ska vara något konkret och görbart under denna tvåveckorsperiod. Vi vill att du på något sätt dokumenterar det du gör och varför du valt att göra detta, som kan läggas upp i kursens bloggflöde. Exempelvis: ett foto på din banderoll och varför du valt detta budskap eller filma när du genomför din minimanifestation. Har du skrivit en text, talar den troligtvis för sig själv.

Lycka till med er process!
Anna & Emma!

Make a movement – join the crowd!
Och här kommer en kort film som inspiration:

27 thoughts on “Inför AGERA!

 1. Profilbild på Malin BMalin B

  Som jag har tagit har upp i tidigare inlägg i kursen är integration en viktig fråga för mig och jag skulle verkligen vilja bidra till den i högre utsträckning än vad jag gör idag och då konkret i vardagen på något sätt som också involverar min familj.

  Min målsättning under denna vår är därför att ta kontakt med fler organisationer vad gäller just denna fråga och försöka få till kontakt med en/flera familj(er) som nyligen har kommit till Sverige. Det jag skulle önska är någon form av ”vardaglig” kontakt och jag tänker till exempel på Invitationsdepartementet och möjligheten att ses över middag till att börja med till exempel.

  1. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr Författare

   Det låter som en superbra aktivitet Malin. Tror det finns många nyanlända , men även människor med flera år i Sverige, som gärna skulle vilja börja hänge med en svensk familj. Lycka till med det!

  2. Profilbild på Tatjana BTatjana B

   Det är ett bra tillfälle att verkligen göra det du ville göra under den senaste tiden. Ta kontakt själv du om det inte finns några speciella organisationer som fixar just den biten. Du inspirerar mig. Nu måste jag också göra något istället för att bara tänka på det jag skulle vilja göra ))

  3. Profilbild på Malin BMalin B

   Jag har nu anmält mig till Invitationsdepartmentet. Det fungerar i korthet så att jag (och min familj) bjuder en annan familj, med annan bakgrund, på middag. Föreningen återkommer när de har förslag på gäster och förhoppningsvis blir det inom kort. Jag håller er uppdaterade 😉

 2. Profilbild på Nina KNina K

  Steg 1
  • Inkomstklyftor och resursfördelning, arbete(arbetsrätt) – att förändra människors lönearbete, barn och ungdomars situationer, en fungerande välfärd.

  • Att skolor inte drivs av privata, vinstdrivande intressen, att läroplanen inte är nyliberal, att betyg ska ersättas av ett nytt system, barn ska inte sorteras som de gör nu.

  • Svårt att föreställa mig ett drömsamhälle. Men i mitt drömsamhälle finns en socialistisk organisering av samhället. Alla får lika mycket, ingen arbetar ihjäl sig, människor och djur exploateras inte, kollektivtrafiken är gratis, ingen tjänar pengar på andras arbete. Istället för att ”utrota fattigdom” – utrota rikedom.

  • Det jag vill se mindre av: t.ex. karriärshets, utarbetad vårdpersonal, underbemannade förskolor.

  • Det jag vill se mer av i världen: solidaritet, kärlek.

  Steg 2
  • Jag vill arbeta mindre.
  • Jag tror ju på en omvälvande förändring av det nuvarande ekonomiska systemet, med det kommer det aldrig bli rättvist. Finns ju liksom ingen ”human kapitalism”, konkurrens ökar inte jämlikhet. Marknadsliberalismen är inte hållbar och att ledare världen över blundar för detta är bara skrämmande.

  Steg 3
  • Har länge haft en tanke att driva på en start av ett socialistiskt lärarnätverk. Marknadiseringen av skolan (och andra välfärdsinstitutioner) är enbart en negativ utveckling, ingen ska tjäna pengar på elevers skolgång. Så det jag skulle vilja är att organisera mig med andra, oavsett vilken typ av lärare hen är.

  • Hur vill jag påverka? När jag tänker vad kan jag göra (som en individ), så skulle jag vilja formge olika motiv med text som blir klistermärken och posters.

  1. Profilbild på Linnea HLinnea H

   Hej Nina!

   Jag tycker det låter helt fantastiskt med ett socialistiskt lärarnätverk. Lärare som kår står ju inför nån sorts kris, i och med den växande och enorma andelen vinstdrivande friskolor. Jag har arbetat i flera såna (som resurslärare och fritdspedagog) och stått helt chockerad inför hur illa det fungerat där: ren, ren, corporateness. en våning upp från lärarna var det som att plötsligt inte längre vara i och prata om en skola, utan ett rent företag med vinstmaximering som enda fokus. Skrämmande!

   Det finns ju t.ex. Socialistiska Läkare som verkar organisera sig väldigt framgångsrikt, med kliniker för odokumenterade personer och fattiga migranter utan rätt till icke-akut sjukvård. Kanske det går att hitta inspiration från dem?

  2. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr Författare

   Går gärna med i ditt nätverk socialistiska lärare 🙂 Jag är också djupt oroad över att skolans ses som en tjänst vi kan konsumera. Det handlar liksom inte bara om just de vinstdrivna skolorna och hur de som jobbar där och är elever/deltagare där på olika sätt utnyttjas. Det är själva synen på kunskap som något vi kan/ska tjäna pengar på och att skolan är någon vi konsumerar, som har smitta av sig på alla som finns i skolan, skolleare, föräldrar, elever, lärar osv. Detta istället för se skolan som en offentlig plats som vi tillsammans skapar för att våra barn/unga ska kunna utvecklas och komma närmare sina drömmar och sina potecialer. Tycker det är så sorgligt.

  1. Profilbild på Malin BMalin B

   Hej! Jag såg den, så många kloka tankar. Och visst utgår en från sig själv till stor del. Mycket handlar ju verkligen om respekt och att försöka förstå sina medmänniskor.

  2. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr Författare

   Tack för din tankar Tatjana. Något i din skiss berör mig verkligen. Den kändes så hoppfull och kanske gav den en känsla av att det inte är så svårt, att vi faktiskt kan skapa det vi alla behöver tillsammans. Vi kommer alla bli gamla/äldre, ja det är verkligen ofrånkomligt och en bra påminnelse.

   1. Profilbild på Tatjana BTatjana B

    Visst är det inte bra när man tittar förnedrande på en annan. En frisk vill inte förstå en sjuk. En rik vill inte förstå en fattig. En ung vill inte förstå en gammal o.s.v. Sjukt. 🙁

 3. Profilbild på Zeinab KZeinab K

  Till en början så är detta en enorm uppgift om man nu verkligen skulle gå till grunden med allt. Därför så har jag smalnat av den för att det ens ska vara realistiskt och genomförbart.
  Mitt drömsamhälle präglas av förståelse och kärlek. Att alla människor ska anses vara lika värda och få samma möjligheter oavsett kön, etnicitet, sexuell status och alla andra olikheter som människor tycker om att dela in oss i. Jag vill se mer hjälpande i världen, det kan handla om små saker och det kan handla om större saker.
  Det är så orimligt mycket som måste ändras i världen för att det samhället jag beskrivit ovan ska kunna vara realitistiskt. För att vara ärlig så vet jag inte OM det ens går att uppfylla. En bra grundingrediens är dock att öka förståelsen och empatin med sina medmänniskor. Att acceptera olikheter och se det positiva i det. Det enda jag kan göra är att agera på sådant sätt som jag själv vill bli behandlad på. Vad andra väljer att göra är dock supermycket svårare att behandla.
  Till denna uppgift så blir jag tvungen att välja något som står mig varmt om hjärtat och som jag samtidigt kan göra något praktiskt av. Jag har därför valt att försöka ställa upp för hemlösa eller tiggare och bidra med det lilla jag kan. Jag tänker då främst i banor av att donera mat och kläder/filtar och även få några personer i min omgivning att ställa upp som kanske även kan få fler personer att göra detsamma.

  1. Profilbild på Malin BMalin B

   Finns säkert lokala organisationer också som kan hjälpa till att förmedla skänkta saker till de som behöver. De brukar också ha bra koll på vad som behövs, här i Malmö vet jag att det varierar väldigt hur behoven ser ut, men ofta brukar det vara herrkläder, nya underkläder och filtar/sovsäckar/jackor. Jag har tidigare hört mig för hos släkt och vänner också och samlat in kläder, framförallt vinterkläder, ofta finns det mycket i människors förråd som de inte längre behöver, men som kan komma någon annan till nytta.

  2. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr Författare

   Tack för dina tankar Zeinab. Jag jobbade tidigare på en folkhögskola där vi tillsammans med kursdeltagarna reste till Latinamerika, som en del av deras utbildning. En av mina kollegor hade ett ”mantra” som han alltid jobbade med tillsammans med sina deltagare som en del av reseförberedelserna. Istället för att bli arg, upprörd, eller gå igång på det som kursdeltagarna upplevde som främmande eller konstigt eller förtryckande, så var hans uppmaning: ”Tyck det är intressant!” Och ”rannsaka dig själv innan du fördömer, dömer eller tar avstånd och tänk efter varför reagerar jag som jag reagerar.” Jag tycker det är ett så himla bra förhållningssätt. Tänk om fler gjorde det regelbundet i sitt liv, höll nyfikenheten högt, istället för att snabbt reagera och dömma, då tror jag vi skulle ha en mer kärleksfull och tolerantare värld.

 4. Profilbild på Gringos NGringos N

  Hej alla,
  Jag gjorde lite annorlunda jag skrev lite om hur ska man tänka innan uppstart om en verksamhet som jag brinner för .

  FRÅGOR & SVAR OM UPPSTART OM ASYLSÖKANDE VERKSAMHET I Filipstad.

  Hur rekryterar vi deltagande asylsökande till gruppen, kanske 10-15? Använd den flyer på svenska och/eller engelska som vi tagit fram.

  Satsa först på den målgrupp som är mest angelägen och som passar stödgruppsledningen bäst. Vår rekommendation: ge förtur till dem som väntat längst. Informera kommun, MIV, boendeledningar och andra aktörer. Berätta vad som är på G!

  När, var och hur ofta ska gruppen träffas? En träff i veckan är ett bra mål, välj en dag som passar er och undvik att ”krocka” med andra aktiviteter. Lägg träffen efter arbetstid = möjligt för yrkesarbetande volontärer att vara med.

  Gör allt för att hitta en mötesplats utanför boendet
  .
  Får barnen vara med? Svårt att veta. Ett alternativ är att engagera volontärer som har särskilda aktiviteter med barnen, i angränsande lokal. Men en del träffar kan passa hela familjen.

  Vilka aktiviteter ska vi satsa på? Ledarnas och deltagarnas intressen spelar roll, liksom deltagarnas önskemål. Första träffen lär behövas i sin helhet för att bli bekanta med varandra. Gruppen ska känna samhörighet och förstå att vi ska träffas och hålla ihop ett bra tag!

  Om nya frivilliga vill vara med? Sätt av tid för ett samtal om idén med stödgrupper, varför Röda Korset gör detta och hur våra förberedelser gått. Är ni överens, låt den nya volontären vara med i gruppen och försök ordna plats för hen på nästa kurs.

  Har gruppen en budget? Det är ett måste. Budgeten ska täcka ev. lokalhyra, material, T-tröjor, inträdesavgifter till event, utflykter. Och fika! Försök att uppskatta vad som behövs, kontakta den egna rödakorskretsen om finansiering. Regionrådet kan hjälpa till, om kretsen vill.

  Hur skaffar vi lämpligt material? Vi hoppas få material tillgängligt via Röda Korsets föreningsbutik. Till dess, handla lokalt, utnyttja våra egna secondhandbutiker… Förslag till material finns i listan över tänkbara teman och aktiviteter.
  Om vi har frågor, behöver veta mer om idén, vill dela erfarenheter? Vi har startat en sluten grupp på Facebook. Använd den för frågor och för tips till andra. Svårare frågor – kontakta Region Mellans asylteam )via telefon. Vi planerar för en uppföljningskurs, någonstans i regionen.

  Hur dokumenteras och rapporteras från en stödgrupp? Samla basfakta om varje träff på det enkla rapportpapper som finns – några få, raka frågor. Jätteviktigt för uppföljning och utvärdering. Handlar om närvaro, aktivitet, deltagarnas omdöme, förbättringsförslag etc.) Asylteamet sammanställer rapporterna och håller stödgruppledarna informerade om utvecklingen.

  Det var mina tankar kring hur kan man bidra till en verksamhet i sin kommun .

  1. Profilbild på Tatjana BTatjana B

   Fina tankar. Jag kommer ihåg när jag har bott i Sverige i 1 år eller så och hade två små barn, därav ett var yngre än 1 år gammalt, så fanns det språkkursen för utlandsfödda kvinnor med små barn. Precis det jag ville ha. Tanken var att kvinnorna kunde samlas med kursledaren och lära sig språket 3 gånger i veckan medan deras små barn (som inte fick gå på dagis än) var i rummet bredvid där personalen tog hand om dem. Det funkade perfekt. Synd att det inte finns några sådana kurser nu. Kanske någonting att satsa på ))

 5. Profilbild på Malin BMalin B

  Intressant och många bra och handfasta tips! Fint att ni tänker till kring familjer för, som du skriver, alla aktiviteter passar säkert inte barn. Toppen då om barnen istället kan få göra något annat en stund så att t.ex. båda föräldrarna kan delta i annan grupp/aktivitet.

  Och klokt att även ta upp budgetfrågan. Med välvilja kommer en långt, men någonstans ska utgifterna också täckas…

 6. Profilbild på Linnea HLinnea H

  Hej alla!

  Här är en nedkortad version av min process i veckan, tack för en bra metod för strukturering av tankar/viljor!

  Vad är viktigt för mig?
  – Sammanhållning, tillsammansskap, spiritualitet, konst och kultur och alla människors precis lika rätt att uttrycka sig genom dem.

  Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?
  – Jag vill se mer av medkännande, som moralisk och politisk kompass. Uppoffringar, jag vill att vi i de priviligerade delarna av världen/samhället är beredda att ge av vårt välstånd (och t.o.m av vårt välmående) för att ge lite av det till andra.

  Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle?
  – Väldigt mycket. Samtalet, själva tankebilderna vi har om hur allt är och måste vara behöver förändras. Om medkänsla ska vara styrande så behöver vi också uppfostra barn och oss själva på ett annat sätt – det måste prägla och genomsyra allt. Konkret och radikalt, inte på den abstrakta och lite urvattande nivå som det nu finns i samhällssamtalet.

  Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?
  – Jag kan vara förändringen jag vill se, jag kan påpeka och påminna om det medkännande perspektivet och medkännande handlande när jag eller någon annan står inför ett dilemma eller ställningstagande.
  – Jag kan ta hand om och arbeta med barn och unga.

  Dag 4:
  Fråga dig själv:
  Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
  – Barn och ungas och svagas rätt till medkänsla och omvårdnad.

  HUR vill du påverka?

  – Lägga tid och energi på att vara med och arbeta med unga och barn. Leva efter konkret radikal medkänsla så mycket jag kan.

  1. Profilbild på Tatjana BTatjana B

   ”Om medkänsla ska vara styrande så behöver vi också uppfostra barn och oss själva på ett annat sätt”
   Precis. Det måste ju uppfostras. Det växer inte av sig själv. Jag personligen tycker att jättemycket beror just på barnuppfostran. I olika länder uppfostras barn på olika sätt. Och det beror, i första hand, på oss, föräldrar, vilka värderingar barn kommer att bära med sig igenom livet.

 7. Profilbild på Elisa AElisa A

  Dag 1-2:
  Fråga dig själv:
  Vad är viktigt för mig? Hur ser mitt drömsamhälle ut? Vad vill jag se mer av i världen?

  För mig vad som är viktigt är lika möjligheter. Att bygga ett samhälle och en värld där alla kan vara fria, utan diskriminering eller våld.

  Dag 2-3:
  Fråga dig själv:
  Vad behöver förändras i världen för att vi ska komma till mitt drömsamhälle? Vad kan jag bidra med i den utvecklingen? Vad kan jag göra i min vardag för att bidra till att steg tas åt det hållet?

  För att uppnå ett rättvisare samhälle kräver att vi sätter oss i stället för andra, mer empatisk förståelse för det olika och det okända.

  Dag 4:
  Fråga dig själv:
  Har du upptäckt några hjärtefrågor som du brinner för? Något område som du är särskilt intresserad av att se en förändring inom och som du vill agera för?
  Dvs försök att välj ut och ringa in en hjärtefråga och vad det är för förändring du vill se och bidra till. Tänk också på vad ditt budskap är.
  Fråga dig sedan HUR du vill påverka?

  Att samarbeta så att de som har en svår situation, kan klara det. Vara användbar för de som behöver det. Samarbeta för att leva i en mer omfattande och sammanhållet samhälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *