Reflektioner från MR

Jag tänkte lite kort skriva ner några reflektioner jag tog med mig från MR-dagarna i Göteborg. Tyvärr kunde jag bara närvara i en dag, men de tre seminarierna jag var på den dagen var otroligt intressanta och inspirerande.

Så till reflektionerna:

1. Två av seminarierna jag besökte handlade om demokratifrågor och mänskliga rättigheter i två regioner i världen: Östeuropa (Belarus och Ryssland) och MENA (Mellanöstern och Nordafrika). Att lyssna på den kamp som förs där varje dag fick mig att inse hur privilegierad jag är som lever i Sverige där ett evenemang som MR-dagarna kan anordnas utan problem och jag därtill får tillgång till utbildning gratis och med ekonomiskt stöd som ger mig möjlighet att delta.

2. Något som återkom i båda seminarierna om MENA och Östeuropa var människors längtan efter stabilitet. Kalle Kniivilä berättade om hur människor i Ryssland fått lära sig att förknippa demokrati med det som hände under 90-talet då levnadsstandarden sjönk drastiskt, korruptionen härjade helt fritt och sovjetunionens upplösning skapade en svår ekonomisk situation för ”vanligt” folk. De här människorna blev då så klart avogt inställda till demokrati, de ville ha stabilitet och trygghet något de upplever Putin erbjuder. Samma iakttagelse återkom i seminariet om MENA. När befolkningen i Egypten svarade på frågan ”Vad är demokrati” så hade en stor majoritet svarat ”tryggad försörjning och jämlikhet”. De förknippade det alltså inte i första hand med fria val, åsiktsfrihet och sådana värden. Då blir det också förståeligt hur strejkande kvinnor i Egypten kan säga att deras strejk inte har med politik att göra.

3. Det tredje seminariet jag var på handlade om Staten och svenskheten. Där diskuterades hur staten agerar för att skapa en ”svensk” och en ”andre” och hur staten behöver den Andre för att kunna motivera sin existens. Plötsligt såg jag en sådan sak som museum i ett helt annat ljus när jag fick veta att det första som nationalstaterna skapade var folkskolor och museum – för att kunna berätta vilka ”vi” är i förhållande till de som befinner sig utanför landets gränser. Fascinerande!

4 thoughts on “Reflektioner från MR

  1. Profilbild på Anna BokströmAnna Bokström

    Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter av MR-dagarna Tomas. Jag var ju där men gick på andra föreläsningar än du. Det var verkligen många AHA-upplevelser man fick där. Jag har inte tidigare tänkt på att demokrati förknippas med sovjetunionens förfall. Då är det inte så konstigt attt man vill ha en stark ledare. Om man måste välja mellan en stark ledare som förtrycker men håller ordning och en anarki där de starkaste roffar åt sig det som de vill ha är det inte så konstigt att man föredrar diktatur.

    1. Profilbild på Tomas BrännmarkTomas Brännmark Författare

      ”Om man måste välja mellan en stark ledare som förtrycker men håller ordning och en anarki där de starkaste roffar åt sig det som de vill ha är det inte så konstigt att man föredrar diktatur.”

      Jag kunde inte uttryckt det bättre själv. Det förklarar också varför Kinas kommunistiska parti får sitta kvar vid makten. De håller ordning och levererar mer tillväxt och pengar.

Kommentera