Vad hände sen…?

Kommer ni ihåg Mariane Pearl? Hon var gravid i sjätte månaden när hennes man Daniel Pearl reporter för Wall Street Journal kidnappades och hölls fången i en månad innan han mördades brutalt av al-Qaida år 2002 i Pakistan. Man slogs direkt av Mariane Pearls styrka, värdighet och mänsklighet hur hon hanterade massmedian i månaderna som följde efter Daniel Pearls död. Det var den svåraste perioden i hennes liv. Mariane hade bara några månader kvar innan hon skulle föda sitt barn. Hon brottades även med sorgen efter sin mamma som hade gått bort en kort tid före Daniel Pearls mord när hon samtidigt blev av med alla sina illusioner kring hennes yrke, samma yrke som Daniel, journalist med ideal och i hopp om att arbeta för en bättre värld. Hela hennes värld gick i kras. När hon själv blev ”nyheterna” slogs hon av journalisters hjärtlöshet och gick in i en mörk period av cynism och tvivel kring hennes yrke. Det var kvinnors stöd och närvaro som själva hade upplevt stor sorg i deras liv som blev hennes räddning och gjorde att hon att fortsatte att arbeta som journalist. Journalist med en mission som aktivt arbetar med att förändra världen just bland och för kvinnor på gräsrotsnivån. Mariane är verkställande redaktör för ”Chime for Change” organisationen (chimeforchange.org) startad av Gucci företaget tillsammans med Beyonce och Salma Hayek. Man arbetar aktivt i ett hundratals hälso, utbildnings och rättvise projekt för och bland kvinnor runtom i världen. Chime for Change definierar sig som en global kampanj i att ena, förena och stärka kvinnors röst genom innovativa metoder till hur dem går tillväga dels i att skapa mer uppmärksamhet och hur samla in bidrag till deras projekt. Nyckelorden för hennes liv och arbete är hopp och tro. Al-Qaida dödade min man, men inte mitt hopp säger Mariane. För henne var det aldrig någon fråga om ifall hon hade förlorat hoppet och tron. Frågan Mariane tampades med var kunde hon hitta hoppet. I förordet till boken ”A Mighty Heart” tillägnat hennes man Daniel skrev Mariane följande:

“I write this book to show that you were right: The task of changing a hate-filled world belongs to each one of us. Once you believe this, you cannot go back and hate again, for that would be the biggest defeat. It would mean that you are being manipulated (into hating). And I refuse to be manipulated by anyone.”

5 thoughts on “Vad hände sen…?

  1. Profilbild på Nicolas PetterssonNicolas Pettersson

    Kan det vara så att om läsaren inte vet vem Mariane Pearl är så kanske de inte läser vidare? Tänkte på om inledande frågan o därtill hela artikeln skapar tilltal enbart till de som känner till henne innan…viss risk kanske

    Den sista meningen tycker jag tack vare personen skapar ett poetiskt slut och fungerar som ett väldigt slagkraftigt budskap.

  2. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli Författare

    Det har du fullkomligt rätt i. Jag jobbade med att skriva ett helt annat inlägg som jag insåg till slut att pga tidsbrist inte skulle bli som jag ville så jag sparar på den tillsvidare. Av en slump kom jag över en intervju med Mariane på nätet som jag kände så starkt för och bestämde mig att ge mig max en timme att skriva på inlägget. Den är tänkt att vara en text som kan fungera som en återkommande rubrik med jämna mellanrum tillägnat personer som i nyhetsfokus i en tid och sen ”försvinner” från nyheterna. Inlägget känns viktig för mig då den binder ihop flera tankar som jag har reflekterat och arbetat kring den senaste tiden. Dels temat feminism där jag tror att det är Anna Bokström som bl a nämner ”chime for change” i sitt inlägg och jag ”upptäcker” att Mariane jobbar för dem när jag bestämde mig i sista minuten att skriva om henne. Dels vad jag tycker att journalism/kommunikation bör sätta mer i sitt fokus. Dels till varför jag sökte till kursen där jag reflekterar kring min egen balans i ”doing” och ”being” i kommunikativ form med andra och dels ”spegla” min livsmantra gällande personligt ansvar, känna frid, hopp och tro och ej känna, tänka och agera med negativa tankar och energi. Sen ville jag inte ha en beskrivande intro till mitt inlägg för jag ville se en spontan kommentar på texten för hur den uppfattas. Tack för din kommentar som har gett mig möjligheten att vara mer ”förklarande” 🙂

  3. Profilbild på Tanja NannarelliTanja Nannarelli Författare

    Tack Emmy, Det var det som var min mening med inledningen. Roligt att höra att det kom fram. Sen har Mariane en så fängslande livshistoria som jag inte ens nämner i texten men är verkligen värd mer än en artikel. Hon ska arbeta på att skriva en bok om hennes brokiga och spännande familjebakgrund och historierna knutna till den.

  4. Profilbild på Emma IEmma I

    Jag minns inte Mariane Pearl men ”drabbas” av hennes berättelse genom din text. Jag gillar verkligen hur du (och hon) lyfter upp hoppet som ett verkligt kraftfullt verktyg. Tillsammans med handlingen, agerandet.

    Va spännande om du skriver fler texter med en återkommande rubrik som denna!

Kommentera