VARFÖR JAG ÄR VEGAN

Vegan-for-Everything-VS

Snabbaste sättet till omställning?
Jag tror att människor med positiva visioner som går samman kan skapa vad som helt. Omställning. Hållbara alternativa samhällen.
Finns det vilja, vision och kreativitet är allt möjligt.
Att vänta på att någon annan ska lösa det åt oss? Nej det tror jag inte på. Lägga nästa generations och jordens framtid i händerna på de som skapat det mesta av dess destruktion?  Nej det tror jag INTE på. Men tillsammans med likasinnade, kreativa människor med positiva sinnen? JA!
Men alla vi människor som växt upp i det här samhället där andra gör det mesta åt oss, hur ska vi orka göra någonting själva? Vi som är bortskämda. Lata. Upplärda att vara egoistiska (eller som de flesta föredrar att säga för att det låter bättre, individualistiska).Programmerade att konsumera oss till lycka. Vi som lärt oss att inte ifrågasätta var maten kommer ifrån eller om det verkligen är okej att ta andras liv för att äta god mat? När det finns så många andra alternativ. Vi som lärt oss att blunda för sanningen för att vi har så många egna problem. För att vi behöver fokusera på vårt. Vår karriär. Vår personliga fulländning. Vår njutning. För vi har ju fått höra att vi, förtjänar den.
Om man bara ska orka göra en enda sak?
För att minska växthusgaserna och stoppa växthuseffekten. För att rädda liv. För att minska djurens lidande. För att minska exploatering av jorden landytor. För att rädda miljontals djurarter från utrotning. För att lösa världssvälten. För att rädda regnskogen. För att rädda och rena jordens vatten. För att rädda sin egen och kommande generationers hälsa. För att bidra till ett fredligare samhälle.
Utan att ge upp för mycket av sin egen bekvämlighet.
En sak som gör största möjliga effekt på ALLT DETTA.
Vad ska man göra då?
Om man vill dö och veta att jag gjorde i alla fall någonting… för att mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn skulle få uppleva jordens skönhet och överflöd istället för naturkatastrofer och lidande. Jag stod inte och blundade och såg på när jorden värmdes upp och förstördes.
Vad ska man göra? Det är så enkelt.
Bli VEGAN!
Enkelt? Ja. För oss, i vår tid är det verkligen enkelt. Byt ut vissa saker du stoppar i munnen mot andra saker du stoppar i munnen som smakar lika gott men bara på ett annat sätt. Du kan köpa dem i vilken affär som helt när som helst.
Bieffekter? Bättre hälsa. Bättre värld. En ljus framtid för både människor och djur. Är det verkligen så enkelt?
Ja. Men varför?
För att köttindustrin och mejeriproduktsindustrin är på väg att totalt förstöra jorden.
Men hur hör det ihop? Hur kan en vegansk kost:

– Minska växthusgaserna och stoppa växthuseffekten?
Det sägs generellt att; Alla utsläpp från fordon i världen står för 13% av alla växthusgaser.
Alla utsläpp från kött och mejeri- industrin står för 18% utsläpp av alla växthusgaser.
Men en studie från 2006 från Worldwatch Institute, Washington D.C. visar att sanningen är att de olika produktionsleden inom kött, ägg och mejeri-industrin faktiskt står för hela 51 av utsläppet av växthusgaser. (transporter av och förvaring av kött osv inkluderat)
Siffrorna konfirmeras även i dokumentärfilmen Cowspiracy.
Så, även om vi slutar använda olja, gas och bensin så kommer koldioxidhalten i luften ha överskridit sin maximala halt redan år 2030, bara på grund av köttindustrin.
Men om vi slutar med att konsumera kött? Då kommer vi att kunna minska växthusgaserna med 51 %. Det gör en gigantisk skillnad för miljön.
Ett exempel. För samma energi som det tar att producera fram en ynka hamburgare kan du köra ett normalstort fordon i 514 kilometer.

– Minska exploatering av land?
Kött och mejeri-industrin tar idag upp 45% av jordens land. Om vi slutar äta kött… det säger sig självt. Eller hur?

– Rädda miljontals djurarter från utrotning? Rädda regnskogen?
För 10.000 år sedan stod vilda, fria djur för 99% av jordens ”befolkning”. Människor för 1%.
Idag står människor och deras boskap för 98% av jorden ”befolkning. ” Vilda djur står för ynka 2 %. (cowspiracy)
Kött och mejeri industrin är enligt eniga källor ansvarig för 91% av förstörelsen av regnskogen på vår jord.
Det är den ledande anledningen till att arter utrotningshotats, både på land och i vattnet. Haven blir utfiskade. Det uppstår döda zoner i haven. Ekosystem är på väg att rubbas för gott.
I länder som exempelvis Brasilien eldar man upp regnskogar för att göra plats för mark att föda upp boskap på.
Eldar upp regnskogar för att göra plats för åkrar att plantera mat till boskapen på. (Ofta genmodifierade soja bönor från Monsanto som dessutom kan förstöra friska icke-genmodifierade odlingar genom att sprida sitt DNA med vinden)
Miljontals djur och växtarter, båda kända och fortfarande okända försvinner för evigt. Jordens lungor eldas upp.
Köttet säljs till rika hungriga västerlänningar samtidigt som det egna produktionslandets befolkning svälter.
Dessutom splittras byar och samhällen upp när land säljs till fördel för köttindustrin.
Kött och mejeri-industrin är ansvarig för den största massutrotningen av djurarter på 65 miljoner år. Vill vi verkligen bara stå bredvid och låta det ske?

– Lösa världssvälten?
925 miljoner människor runt om i värden lider av effekterna av hunger, varav 2,5 miljoner barn dör varje år.
Mestadels i Afrika och i Asien.
Det är tillräckligt med människor för att fylla hela 2 kontinenter.
Om grödorna som används till att föda upp boskap, används till att ge föda åt människor istället, kan problemet med världssvälten försvinna.
En studie visar att om alla grödor som idag används till att föda upp boskapsdjur skulle konsumeras av människor istället, skulle det finns 70 % mer mat tillgänglig på jorden. Tillräckligt med mat för att mätta ytterligare 4 biljoner människor (inklusive de 925 som lider av svält)
Men idag går all den maten till boskapsdjuren, och odlas i länder där svält redan är ett stort problem.
Köttet säljs och äts i väst samtidigt som ländernas egen befolkning svälter.

– Rädda och rena jordens vatten?
Många organisationer uppmanar oss att spara på vatten på olika sätt. Duscha kortare tid, osv. Men köttindustrin står för mer förbrukning och förorening av vatten än någon annan industri.
För att producera 1 hamburgare behövs ca 2,280 liter vatten. Det är lika mycket vatten som räcker till att ta långa duschar i 2, 5 månader.
Ett exempel;
Ett ton potatis kräver 99.6% mindre vatten att producera än 1 ton biff, och 97% mindre än ett ton kyckling.
Avfall som gifter och rester av antibiotika är dessutom en av de största anledningar till vattenföroreningar i världen. I USA är ca 40 % av landets vattendrag förorenade, till största del på grund av kött och mejeriindustrin.

– Rädda din egen och kommande generationers hälsa?
Många studier visar att konsumtion av kött, ägg och mejeriprodukter leder till en rad hälsoproblem inklusive cancer.

– Bidra till ett fredligare samhälle?
”Nothing will benefit human health and increase the chances for survival of life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet”
“Our task must be to free ourselves…by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.”
Jag tror vi alla kan hålla med om att Einstein var en utomordentligt smart man.

– Rädda liv?
2, 5 miljoner barn dör av hunger varje år. Om maten som odlas för boskap kunde ges till dessa barn istället, så skulle de överleva.

– Minska djurens lidande?
Det är självklart. Ja enormt mycket.

Med allt detta i åtanke.
Vad är det vi egentligen njuter av när vi äter köttet, osten, glassen, yoghurten, och dricker mjölken?
Vilken bitter eftersmak lämnar vi efter oss till jorden, till djuren, till framtida generationer?
Är det verkligen fortfarande njutningsfullt?
Är det något vi förtjänar?
Är det verkligen värt det?
Eller orkar vi göra en enda sak. (Lägg till ordet ekologiskt också om du orkar göra två)
Är vi människor nog att göra en enda god sak (den smakar också gott!) för moder jord?
Moder jord som verkligen har gett oss ALLT…
Några källor:
Dokumentärfilmen Cowspiracy (http://cowspiracy.vhx.tv/)
(http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=6041&catId=8)
(http://www.treehugger.com/natural-sciences/steak-n-bake-51-of-greenhouse-gas-emissions-now-come-from-meat-dairy-industry.html)
(http://www.ewg.org/meateatersguide/a-meat-eaters-guide-to-climate-change-health-what-you-eat-matters/reducing-your-footprint/)
(http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/the-gross-way-water-pollution-from-livestock-effects-you/
(http://michaelbluejay.com/veg/environment.html)
(http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=6041&catId=8)
(http://gentleworld.org/could-veganism-end-world-hunger/

/Evelin Gyllenram

4 thoughts on “VARFÖR JAG ÄR VEGAN

  1. Profilbild på Anna BokströmAnna Bokström

    Tack Evelin för din blogg. Den gav mig mycket att tänka på. Jag har ännu inte sett cowspiracy, men jag måste se den nu. Jag som har gått och varit förbannad på bilarna och flygplanen men missat denna viktiga pusselbit. Jag har vetat att köttindustrin har stor påverkan på klimatet men inte såhär stor. Jag har länge ätit kött ytterst sällan. Fisk, oftare. Nu känner jag att det är dags att ta klivet in i vegetarianismen.
    Om köttindustrin har så stor påverkan så har jag inte rätt att äta det. Men det tar emot; särskilt att skippa smör och glass.

  2. Profilbild på Emmy RommedahlEmmy Rommedahl

    Och än en gång tvingas jag att tänka igen och tänka om. Tack Evelina för att du öppnar mina ögon. Det är ju helt sjuka siffror! Precis som du säger så även ifall osten är god så är eftersmaken det desto mindre. Känner precis som Anna att jag måste se Cowspiracy. Tror att det för många är svårt att sluta helt med kött, smör, ost osv, men tänker många gånger att om vi alla skulle göra något vilket skillnad bara det skulle kunna bidra med. Att köttet inte blir middagen utan bara en smaksättning, att ha några vegetariska dagar i veckan osv. När man tittar på de siffrorna du talar om blir i alla fall jag helt skakad. Och ganska förfärad över att vi ändå lever som vi gör. Tror du att det någonstans i världen är på gång med någon typ av reglering för vad vi stoppar i oss? Finns det något land som nationellt tagit ansvar för vad vi äter? Som infört vegetariska dagar etc, vet att det finns skolor som gör det men vet du om det någonstans finns något område/land som tagit det här på det allvar det borde tas på?

    Väldigt intressant och omskakande.. det här får jag tänka på, och förändra mig själv !

    1. Profilbild på Nikki NilssonNikki Nilsson

      Hej Emmy!
      Vill tipsa om boken Äta kött om du är sugen på att grotta ner dig lite mer i köttindustrin och dess påverkan.
      Jag tror att det kommer att behövas politiska beslut, i form av t.ex. lagar kring gödningsmedel vid odling, för att det ska kunna ske en förändring på ett större plan. Men jag tror också att det skulle vara svårt för partierna att få folk att rösta för olika typer av begränsningar som rör vad vi äter.

Kommentera