Kursträff MR-dagarna i Stockholm 15-16 november

Snart är det åter dags för kursträff med Glokala Tankesmedjan och vi går på Mänskliga Rättighetsdagarna i Stockholm tillsammans! Upplägget kommer att vara att du själv väljer vilka av MR-dagarnas programpunkter du vill gå på så ses vi på lunchen för att reflektera tillsammans och utbyta lärdomar. Årets tema är Rätten till ett liv fritt från våld.

MR-dagarna håller i år till på Stockholmsmässan, Mässvägen 1 i Älvsjö i Stockholm. Det är alltså inte i centrala Stockholm. Man kan ta sig till Älvsjö station på 10 minuter med pendeltåg från Stockholm Central, och sen är det 5 minuters promenad till mässan. Här finns en karta, och här är mer information om hur man tar sig dit.

Kommunicera med Lone under dagarna (för att hitta gruppen, om ditt tåg är försenat, meddela om du vill med på lunchen osv) – 0731 52 53 09.

Här hittar du MR-dagarnas program!

Under Mänskliga Rättighetsdagarna 15-17 november 2018 kommer du att kunna ta del av runt 200 programpunkter. Programmet består huvudsakligen av tre delar – programpunkter om 60 eller 90 minuter, miniseminarier om 25 minuter på öppna scener samt ett utställartorg med runt 80 utställare.

Det är många programpunkter – så se till att bläddra i programmet innan och ringa in vad du vill gå på för att vara lite beredd!

Utöver programpunkterna finns ett stort utställartorg med möjlighet till information och samtal med en mängd olika organisationer som på olika sätt sysslar med mänskliga rättigheter.

Program för kursträffen

Torsdag 15 november

8.00 Registreringen för MR-dagarna öppnar. Registreringsdisken är på entréplan. Du som anmält dig och därmed fått en biljett via e-mail kan själv gå till registreringen med din biljett och få hjälp att registrera dig. Då får du ett nyckelband som du kan ha runt halsen med din biljett.

8.40 Vi möts upp*

9.00- 10.00 Vi går tillsammans på MR-dagarnas invigning.

10.30-12.00 Dagens programpunkter startar – du väljer själv vad du vill gå på.

12.00-13.00 Vi ses och äter lunch tillsammans på någon restaurang i närheten*

13.00-14.30 Valbara programpunkter

15.00-16.00 Valbara programpunkter

16.00 Vi ses i pausen*

16.30-17.30 Valbara programpunkter


Fredag 16 nov

8.45 Vi ses en kort stund innan dagens program startar*

9.00-10.00 Dagens programpunkter startar – du väljer själv vad du vill gå på

10.30-12.00 Valbara programpunkter

12.00- 13.00 Vi ses på lunch*

13.00-14.00 Valbara programpunkter

14.30-16.00 Valbara programpunkter

16.00 Vi ses i pausen + kort gemensam avslutning av kursträffen*

16.30-17.30 Valbara programpunkter

*mötesplatser meddelas senare till er som deltar i kursträffen.

MR-dagarna fortsätter på lördagen och har då ett gratis program så om du vill kan du stanna och delta på alla MR-dagar.

Praktisk information

Anmäl dig!
Meddela oss din medverkan så snart som möjligt men senast söndagen den 14 oktober till emma@glokala.org. Måndagen den 15 oktober köper vi biljetterna. Uppge ditt namn, din postadress och telefonnummer i anmälan till Emma. Skriv också om du har några särskilda matbehov utöver vegetariskt. Berätta gärna hur du löser ditt boende och om du är intresserad av en av bäddarna i fyrabäddsrummet som vi bokat (se nedan).

Reseersättning
Du bokar din egen resa, och kan få reseersättning på max 750 sek, mot att du skickar in dina biljetter till skolan i efterhand. Behöver du komma senare eller åka tidigare för att passa tåg går det såklart bra – meddela oss så vi vet dina tider och kan stämma träff på MR-dagarna.

Biljett till MR-dagarna och lunch
Glokala folkhögskolan bjuder på biljetten till MR-dagarna och lunch båda dagarna, för de som följer med på den gemensamma lunchen.

Boende står du själv för. Men just vid denna kursträff erbjuder vi en boendeersättning på 500 kronor per natt i max två nätter i anslutning till MR-dagarna, mot uppvisning av kvitto/bokningsbekräftelse. Boende hittar du själv, men vi har också bokat ett fyrabäddsrum på ett hotell i närheten av mässan 14-16 nov. Meddela emma@glokala.org om du vill ha en av de platserna. OBS! Först till kvarn!

Årets tema 2018

Rätten till ett liv fritt från våld

Att utsättas för våld är att utsättas för en kränkning av sina mänskliga rättigheter. Att gå fri från våld är en mänsklig rättighet. Staten har en skyldighet att avstå från våld mot sina invånare men också att skydda dem från våld från tredje person. När våld utövas mot en människa innebär det ofta också ett hinder för den enskilde att utöva sina rättigheter. Våldet kan ta många former, allt ifrån direkt fysiskt, psykiskt och sexualiserat våld till strukturellt våld, ekonomiskt förtyck och försummelse av grupper med mera. Hot om våld utgör också ett demokratiproblem då det kan utövas för att tysta och marginalisera vissa grupper i samhället. Våldet är därför ett problem för hela samhället och inte endast för dem som utsätts för våld.

Under Mänskliga Rättighetsdagarna 15-17 november 2018 kan många olika aspekter av våld som en rättighetskränkning att lyftas. Programmet kan exempelvis behandla sexualiserat våld, politiskt våld, strukturellt våld, hatbrott och trakasserier, hat och hot på nätet, mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och våld i konfliktzoner. Det blir en djupdykning i de strukturer och bakgrundsfaktorer som ligger bakom våldet: Vilka är förövarna och vilka utsätts för våld? Hur påverkar maktstrukturer relaterade till exempelvis kön, etnicitet/vithet, funktionalitet, klass, könsidentitet, sexuell läggning, religion och ålder sannolikheten att ta till våld eller utsättas för våld?

Programmet vill också öppna för diskussioner om våldets konsekvenser för den enskilde och för samhället i stort. Samt ett mer framåtblickande och lösningsorienterat program med fokus på metoder och positiva exempel på hur våld i alla dess former kan motverkas och förebyggas. Hur kan ett gemensamt arbete för att skapa förutsättningar för ett liv fritt från våld se ut? Går det att bygga bort våldet? Hur kan skadliga normer om makt, värdighet och betydelse som t.ex. maskulinitetsnormer förändras? Vad finns att lära från försoningsprocesser både i Sverige och globalt för att få en fredligare värld och förhindra att våld återuppstår? I programmet lyfts även statens ansvar att avstå från, förhindra och förebygga våld samt frågor gällande statligt sanktionerat våld och våldsmonopol.

 

Om MR-dagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, har funnits sedan år 2000 och är Nordens viktigaste samlade mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen. Någon motsvarighet till Mänskliga Rättighetsdagarna när det gäller antalet deltagare finns inte i Norden och årligen samlar Mänskliga Rättighetsdagarna cirka:

3 000 – 5 000 besökare
70 utställare
150 programarrangörer
100 volontärer

Konferensen äger rum årligen i olika städer för att bidra till utvecklingen av mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Konferensen drivs helt utan vinstintresse och är ett samarbetsprojekt mellan Bris, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Friends, Föreningen Ordfront, Ibn Rushd studieförbund, Raoul Wallenberg Institutet vid Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan

Syfte & Vision

Vår vision:
Idén om mänskliga rättigheter är ett av mänsklighetens största framsteg. Respekten för mänskliga rättigheter är en grundval för fred, frihet, rättvisa, demokrati och hållbar utveckling.
Mänskliga Rättighetsdagarnas övergripande målsättning är att bidra till att respekten för de mänskliga rättigheterna genomsyrar samhället.

Övergripande syfte:
Mänskliga Rättighetsdagarna ska vara Nordens viktigaste samlade mötesplats för frågor kring mänskliga rättigheter.

Mänskliga Rättighetsdagarna syftar till:

  • att bredda och fördjupa det offentliga samtalet samt sprida kunskap kring mänskliga rättigheter
  • att lyfta de mänskliga rättigheterna högre upp på den politiska dagordningen
  • att skapa en arena för alla som arbetar med eller intresserar sig för mänskliga rättigheter att träffas och utbyta erfarenheter och utveckla samarbetet mellan frivilligorganisationer och de myndigheter som har ett särskilt ansvar för mänskliga rättigheter
  • att erbjuda kunskap och metoder för praktisk tillämpning av de mänskliga rättigheterna
  • att lyfta fram utmaningar inom området för mänskliga rättigheter lokalt och globalt
  • att bidra till att utveckla lokalt och regionalt MR-arbete i Sverige genom att förlägga arrangemanget i olika delar av landet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.