Agera!

2017-04-24 till 2017-05-07

Välkommen till dessa två veckor då du under kursen får chans att göra något konkret för att medskapa till den
värld du vill se i framtiden
. Det kan som vi tidigare skrivit vara stort eller smått, tillfälligt eller starten på ett längre engagemang. Fokus ligger på att göra!

Skärmavbild 2016-04-22 kl. 12.03.34

Vi startade processen för fyra veckor sedan och om du vill bli påmind om den tankeprocess vi inbjöd till då så kolla här. Tanken är att ni ska fortsätta med de idéer och planer ni satte igång med då. Nu vill vi, som sagt, att det ska ske något konkret och görbart under denna tvåveckorsperiod. Vi vill att du på något sätt dokumenterar det du gör och varför du valt att göra detta. Exempelvis: ett foto på din banderoll och varför du valt detta budskap eller filma när du genomför din minimanifestation. Eller en sammanfattning på din samtalskväll. Har du gått med i en organisation eller parti, så skriv gärna om varför du valt att göra det och hur din plan för ditt engagemang ser ut in i organisationen. Har du skrivit en text talar den troligtvis för sig själv, men berätta gärna hur du tänkt få ut den, tex jag har skickat den till insändarsidan på den tidningen, eller jag sprider den via social medier eller min blogg.

Svara också gärna på frågorna: Hur kändes det att göra aktionen? Vilka reaktioner har du fått? Har du spridit det vidare, på vilket sätt då?

Posta ditt agerande som en kommentar på denna temasida senast 7maj. Du får också väldigt gärna lägga din text som ett blogginlägg på kurssidans första sida. Där kan du även inkludera bilder och videos. (Se längst ner i detta inlägg för en guide om hur du gör ett blogginlägg på första sidan.) Veckan efter, då nästa tema har börjat, vill vi gärna att ni ger varandra feedback i kommentarsfältet på det ni gjort.

Om du vill ha hjälp i veckan med att bolla idéer eller har andra frågor om hur du ska göra så får du jättegärna ringa oss. Prova när som, vi kan ganska ofta svara. Men vi har också avsatt två tider då vi säkert svarar:

– Emma finns tillgänglig på onsdag 26 april 8.30 – 13.45.
– Anna finns tillgänglig på torsdag 4 maj klockan 8.30 – 12.00.

Lycka till!
Anna & Emma

D.I.T – Do It Together!

Watch it! (ett processledarkollektiv som Emma är med i) och RåFILM har skapat några filmer som vill peppa och visa på olika och roliga sätt att uttrycka åsikter på. Dessa filmer vänder sig till en yngre målgrupp men kan såklart ses av alla åldrar för att få tips på hur en kan gå från idé till verklighet utifrån tänket:

1. HJÄRTEFRÅGA – Bestäm er för nåt ni vill påverka!
2. INFORMERA – Hur ska ni nå ut med er idé?
3. MOBILISERA – Bli fler som tycker samma sak! Vilka vill ni få med er?
4. AGERA – Hur ska ni driva er idé?

Låt er peppas, gör och höj era röst!



Skriv en insändare

Här återpublicerar vi Abigails tips från tema Medborgarjournalistik kring att skriva en insändare. Titta gärna in på tema Medborgarjournalistik för att få ytterligare tips.

Att skriva insändare

Och slutligen ytterligare inspiration kring HUR du kan föra ut ditt budskap, från Watch it! Spela förändringsspelet! 
ActionplanMetoder 1, Metoder 2Vilka vill vi mobilisera?/Sprida till? Vilka vill vi mobilisera?/Sprida till? 2

Metoder


Steg-för-steg-guide för hur du gör ett blogginlägg på kursens första sida: 

1. Logga in

2. För  musen till ”+ Nytt” i panelen vid toppen av sidan → klicka på ”Inlägg”

3. Börja skapa inlägget. Skriv rubrik, text, ladda upp bilder eller länka till video med mera.

4. Att infoga bilder: Ladda upp bilder genom att klicka på ”Lägg till media” ovanför rutan för redigering. (Här kan du även ladda upp pdf-filer, video, ljud och andra dokument om du har behov för det, men ofta är det enklare att länka till material på andra sidor på internet)

När du laddat upp en bild väljer du justering samt storlek på bilden. Klicka på ”Infoga” för att infoga bilden i ditt inlägg.

5. Om du vill infoga video från till exempel youtube eller vimeo: Kopiera adressen till filmklippet och klistra in adressen/url:n som enkel text i inlägget, på en egen rad (en adress kan se ut såhär: https://vimeo.com/72406580). Då tolkas adressen så att klippet kan spelas upp direkt i inlägget efter att det har publicerats.

6. Välj kategori för ditt blogginlägg i högerspalten, t ex ”Inspirationsbanken”. Du kan också lägga till etiketter/taggar – ord som beskriver innehållet i inlägget.

7. När du känner dig redo kan du under ”Publicera” i högerspalten förhandsgranska ditt blogginlägg. Här kan du även spara som utkast. När du är nöjd med resultatet klickar du på ”publicera” för att det ska bli synligt på plattformen. Grattis, du har nu gjort ett blogginlägg!

11 thoughts on “Agera!

  1. Profilbild på Malin BMalin B

    Hej på er,
    Jag har sedan vi diskuterade detta för några veckor varit i kontakt med Invitationsdepartementet här i Malmö och även bjudit in till middag hos oss (en relativt nyanländ barnfamilj skulle komma). Pga sjukdom fick vi dessvärre ställa in med kort varsel, men vi har varandras mobilnummer och tanken är att ses lite längre fram, när vi förhoppningsvis är friska igen. Våra barn är också med på banan och tycker det är spännande att få gäster som vi aldrig träffat förut. Tack för ett bra tema 🙂

  2. Profilbild på Nina KNina K

    Som socialist handlar det för mig om: var och en efter förmåga och var och en efter behov. Denna period har varit väldigt stressig för mig så jag har i temat handlat efter min förmåga just nu. Jag skrev tidigare om att jag vill att det ska finnas ett socialistiskt lärarnätvek, det var inte lösryckt ur luften, jag visste att det har funnits grupper på Facebook, men som tidigare har varit inaktiva. Så jag sökte upp dessa plattformar igen och hittade snabbt en Facebooksida som heter kort och gott: ”Socialistiska lärare” som jag noterade även verkade vara aktiv just nu.
    Det framgick inte av siden vilken form av sida det var, vilka som stod bakom den mer än lärare som är socialister. Så jag valde att skicka ett meddelande till dem för dels ställa frågor, men också med en vilja att delta aktivt alternativ skapa ytterligare en plattform. Här är det meddelade jag skickat (har inte fått svar ännu).

    Hej ni som läser!
    Jag heter Nina och om några veckor tar jag min gymnasielärarexamen. Jag blev glad när jag hittade er sida och såg att den verkar vara aktiv. Jag har länge velat vara en del av ett socialistiskt lärarnätverk. Så jag undrar hur denna sida fungerar, har den funktion som ett nätverk eller mer en sida där det delas texter etc.?
    Om jag vill vara en del av er sida, vilka möjligheter finns det då?
    Finns det någon kompletterade låst grupp på FB?
    Är gruppen enbart en plattform på FB eller existerar den som ett nätverk med fysiska träffar etc.?
    Vilket syfte har ni med er sida?

    Många frågor, men jag tror ni förstår vad jag är ute efter.
    Mvh
    Nina

  3. Profilbild på Elisa AElisa A

    Hej!
    Här ska jag presentera ett tema som jag är verkligen mobiliserad av eftersom jag arbetar med det. Jag arbetar i Argentina, Buenos Aires i en telefonstjäns till kvinnor som lever i en våldsam situation av män. Jag ska fokusera por en teori som heter “Emotionell utbildning” eftersom jag vill visa skillnaden mellan kön när det gäller att hantera sina emotioner. Och den skillnaden kan tänka sig att man utbildar emotionellt på olika sätt flickor och pojkar. Min föslag är att arbeta i en program till barn av de här kvinnor för att erbjuda de ett nytt sätt att ta hand om deras emotioner. Emotionell utbildning kan förklara könsskillnader, och i sin tur, vara en lösning på sociala problem som dessa skillnader medför.
    När de är små, flickor och pojkar undervisas (indirekt utan att vi märker), för att visa mer några känslor och mindre andra. Till exempel, kvinnor tenderar att visa mycket mer ledsen än arg. Betyder detta att kvinnor är mindre arga? Nej, vad det betyder är att många gånger vad de verkligen känner är ilska, men det verkar som de känner sig ledsen, uttrycker sorg. När det gäller män är motsatsen, ofta de är arga, men vad som verkligen händer är att de är ledsna, men de har utbildats så att de inte kan visa sin sorg. Det stora problemet med detta är att när dessa sorger och frustration är stor och känner sig ensamma med det, kan visa ilska nå mycket höga nivåer av grymhet, som vi ser i fall av kvinnomord.
    EN PLATS FÖR BARN AV MÖDRAR SOM HAR DRABBATS AV KÖNSRELATERAT VÅLD
    Det här programet skulle kunna fungera som en fysikt plats där barnen kunde gå några timmar per dag eller per vecka. Det här skulle också hjälpa att lösa kvinnors problem när de lämnar sina våldsamma män, eftersom de skulle ha en plats för att lämna barnen medan de omorganisera och beväpna sig känslomässigt. Ofta de här kvinnorna kan inte ta hand om att utbilda emotionellt sina barn och där har vi barn som mår dåligt.

    1. Profilbild på Malin BMalin B

      Så bra med stöd till barnen också. Verkligen angeläget och särskilt med tanke på vad de kan ha sett och upplevt beträffande våldet i nära relationer. Och även viktigt för mammorna att få avlastning.

    2. Profilbild på Anna AngantyrAnna Angantyr

      Låter som ett fantastiskt projekt Elisa. Så himla bra att jobba på att låta barn få uttrycka alla sina känslor. Att inte förbjuda eller bli inskolad i att det är bara detta jag får känna för att jag är pojke eller flicka. Också bra tat få öva på att uttrycka vad det är vi känner och varför vi tror att vi känner som vi känner. Inom NVC, som vi läst om tidigare i kursen, så tänker en ju att känslor är vår hjälp för att förstå vilka av våra grundläggande behov som inte är tillfredsställda.

      Jag har en reflektion kring att vara arg, ledsen och känna sorg. Jag tror ofta att ilska är antingen gammal sorg eller gammal skräck. Sen kan en ju självklart också bara vara arg. men jag tänker att om en inte får känna sorg eller vara rädd så ackumuleras ilska och det är det enda vi får se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *