Insamling till förmån för Min Stora Dag

Jag skrev tidigare ett inlägg om att jag under AGERA!-temat skulle göra en insamling till förmån för den svenska organisationen Min Stora Dag. Som anställd på Astrid Lindgrens Värld får jag tio inträdesbiljetter att dela med mig av till nära och kära men jag ville göra något mer av de biljetterna och det var så tanken på en insamling föddes. Allt gick därefter väldigt fort och bara några dagar senare hade jag startat en insamlingssida genom Min Stora Dag där pengar kunde skänkas via en länk. Texten på insamlingssidan ser ni här:

”Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd”
Den Astrid Lindgren som jag under min uppväxt mött genom sagornas värld var en klok kvinna vars hjärta slog hårt för barns välbefinnande och rättigheter. Att få möjlighet att leka, fantisera och drömma är viktigt för alla barn men ibland kan en sådan möjlighet betyda mer än det går att föreställa sig! 

Mitt kusinbarn föddes med en rad både synliga och osynliga sjukdomar som på olika sätt påverkar funktionsförmågan. Sjukhusbesöken har varit många och att få feber kan fortfarande resultera i en flera dagar lång vistelse på sjukhus. Trots dessa omständigheter är mitt kusinbarn ett av de gladaste och mest talangfulla barn jag känner. Musiken är det absolut största intresset och förra året gick en dröm i uppfyllelse! Den svenska organisationen Min Stora Dag bjöd på ett fantastiskt möte med favoritartisten! 

Min Stora Dag, som förverkligar önskedrömmar för barn och unga med svåra sjukdomar och diagnoser, kan verkligen sägas ha förgyllt ett barns barndom! Denna insamling är till för att hjälpa dem att förgylla ännu fler. Den 7/5 sjunger jag och Skurups gospelkör in våren och samtidigt får publiken möjlighet att skänka pengar till Min Stora Dag. (Insamlingen pågår dock via denna länken mellan 2/5-31/5 så det går bra att skänka även om man inte kommer på konserten!) 

”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” (Astrid Lindgren)
Och jag tror att vi tillsammans kan hjälpas åt att få flera drömmar att slå in!

Via insamlingssidan samlades 2600 kr in, och dessa hamnade automatiskt hos Min Stora Värld. Under gospelkonserten som var den andra insamlingsvägen samlades det också in pengar och samtidigt lottades även 4 av mina inträdesbiljetter ut bland de som skänkte pengar till Min Stora Dag. För att göra reklam för detta satte vi upp den affisch som ni ser här i inlägget samt gjorde en inbjudan till konserten på Facebook där vi även spred länken till insamlingssidan. Under konserten fick vi in 2779 kr och de pengarna sattes över till Min Stora Dag via Skurups Församling. Sammanlagt slutade insamlingen alltså på 5379 kr! Superkul tycker jag! Biljetterna vann en i kören som hade precis fyra barnbarn vars sommarlov hon kunde förgylla 🙂

Insamlingen togs emot mycket positivt och de andra körmedlemmarna tyckte att konserten blev extra rolig när den fick ett bra ändamål. Utlottningen av biljetterna till Astrid Lindgrens Värld blev dessutom ett spännande moment under konserten. Uppskattat var också att mitt kusinbarn satt i publiken under konserten och blev intervjuad om sin upplevelse av Min Stora Dag! Även Astrid Lindgrens Världs VD tyckte att idén var bra och var väldigt intresserad av hur insamlingen gick och gladdes åt slutresultatet.

Sommarlov!

Idag firades skolavslutning på Glokala folkhögskolan i Malmö. Kursdeltagare önskades lycka till, blommor delades ut, jordgubbar åts och sånger framfördes.

Här sjunger delar av lärarkåren en – kanske inte skönsjungande, men ändå – sång till alla deltagare. Känn er träffade, även om ni inte var på plats! 🙂

avslutningssång

 


Här sjunger Allmänkurs-deltagarna Mona och Nor en libanesisk sång med läraren Imad som kompar på Oud.

Tack för två fina terminer tillsammans!

Vänligen,
Emma & Anna

Låt kolet ligga!

Under förra veckan protesterade klimataktivister från hela Europa mot Vattefalls brunkolsverksamhet och planer på att sälja sin kolgruvor i tyska Lausitz. Aktivisternas krav: Låt kolet ligga! Vattenfall och den svenska regering måste ta sitt ansvar och stäng kolgruvorna för klimatets och allas vår framtids skull. Aktionerna lyckades stoppa elproduktionen vid ett av Vattenfalls elverk och synliggöra problemen med fossila bränslen på en global nivå.

Läs mer om aktionerna här och låt er inspireras av filmen nedan.

Skurups gospelkör för Min Stora Dag

Mitt AGERA-projekt innebär att starta en insamling till förmån för Min Stora Dag, en svensk organisation som förverkligar önskedrömmar för barn och unga med svåra sjukdomar och diagnoser. På lördag kommer jag och Skurups gospelkör ha konsert och jag kommer att hålla i en tävling för publiken, med fyra biljetter till Astrid Lindgrens Värld som pris. För att delta i tävlingen behöver publiken donera pengar via den insamlingssida jag har skapat samt lägga sitt namn i en skål varifrån vinnaren sedan dras. Insamlingen pågår dock från och med idag och fram till den 31 maj och jag skulle vilja be er om hjälp med att sprida insamlingen via sociala medier (att donera går självklart också bra 😉 ).

Här är länken: https://se.betternow.org/fundraisers/skurups-gospelkor-for-min-stora-dag

En fullständig berättelse kring mitt projekt kommer senare 🙂 Ha det fint och tack på förhand!

Byt bank!

Med anledning av Panama-avslöjandet, vill vi rekommendera ett besök på nätverket Besök en banks hemsida. Panama-dokumenten avslöjar att presidenter, diktatorer, överklassen och knarkmaffian gömmer enorma summor i skatteparadis. Spåren leder också till Sverige. Historiens största läcka avslöjar skatteflykten. Nordea har också hamnat i riktigt blåsväder, efter att det avslöjats att de hjälpt till med aktiv skatteplanering åt eliten i Sverige, för att de skulle slippa betala skatt här hemma. Troligtvis är det bara toppen på ett isberg och andra banker kan också vara involverade.

Uppdrag granskning har gjort två riktigt bra dokumentärer om skatteflykten. Du hittar dem här och här!

Vi vill också tipsa om den här översiktsbilden om du är sugen på ett bankbyte.

Lycka till!

byt_bank_schemat_2015-11-20

 

Tips på event i Malmö: Medborgarjournalistik – föreläsning + workshop

poster and cover design by Apuwaltz (Spain) - @http://apuwaltz.wix.com/apuwaltz#!collage/i5kgf

poster and cover design by Apuwaltz (Spain) – @http://apuwaltz.wix.com/apuwaltz#!collage/i5kgf

Missa inte chansen att höra om två spännande medborgarjournalistikprojekt i Bristol respektive Skottland!

Onsdag 30 mars kl 18 på STPLN blir det föredrag och samtal med
* Lorna Stephenson (England), från The Bristol Cable – ett mediekooperativ som skapas och ägs av 800 av stadens invånare
* Måns Adler (Sverige), grundaren av Bambuser – en tjänst för livestreamad video som används av medborgarjournalister över hela världen
* Mike Small (Skottland), redaktör för Bella Caledonia – en webbtidning som utforskar självbestämmande och självständighet.
Läs mer här.

Tors 31 mars kl 18 på Studiefrämjandet blir det workshop med Abigail Sykes, Lorna Stephenson och Mike Small i mer praktisk medborgarjournalistik.
Läs mer och anmäl dig  här.

Båda evenemangen är på engelska och arrangeras av The Connectors Society med vänner.

Om varför det är problematiskt att ’åka till Norrland’

12289517_951825148237708_2364295111014472763_n

”Åh vad härligt att höra någon prata norrländska!”, ”Du är så typisk norrländsk!”, ”Jag var i Norrland i somras”. Tre meningar som inte är allt för ovanliga att stöta på för någon av oss boendes på detta område som täcker två tredjedelar av Sveriges yta, består av nio landskap där 1,1 miljoner människor bor, tillhör olika nationaliteter och som pratar hundratals olika dialekter och flera olika språk. Jag har aldrig hört någon säga ”Åh, vad härligt med någon som pratar götaländska!” till någon som kommer från Lund eller någon som ”var i Svealand i somras” när hen besökte Strängnäs. Och sägs en person från Eksjö någonsin vara ”så typisk götaländsk’’? Det här kan nog för många verka bagatellartat, men i förlängningen är det en spegling av landets uppbyggnad, orättvisa resursfördelning, och ett bevis på medias svarta områden på Sverigekartan. Ord som ”Svealändskt” och ”götaländskt” blir förresten rödmarkerade när jag skriver ner dem. Ordet norrländskt däremot är starkt förankrat i våra ordböcker och behöver inte rättstavas.

Till följd av besparingar har riksmediernas bevakning från norra Sverige på senare år minskat. TT:s nordligaste redaktion finns i Stockholm, och även public service har minskat sin bevakning. Följden blir att rapporteringen blir bristfällig, och risken är stor att viktiga nyheter missas. Nyheter som ligger till grund för allmänhetens kunskaper om vad som händer i landet, som i sin tur påverkar politiska beslut. Exempel som ofta tas upp i diskussionen om frågor från denna landsände som glömts bort, är den oansvariga exploateringen av naturresurser och gruvetableringar renbetesområden. Ett annat är den orättvisa fördelningen av resurser som bland annat leder till att samhällsservice läggs ner och hamnar allt längre bort från invånarna. Detta är frågor som är avgörande för vår landsändes överlevnad; ändå verkar de inte beröra riksmedia särskilt djupt.

Jag kommer från Norrbotten, mina föräldrar är också härifrån. Min pappa har både svenska och finska som modersmål, mamma växte upp med att prata Överkalixmål och jag har vänner som talar lulesamiska, nordsamiska och tornedalsfinska; språk som talats i dessa områden långt innan svenskan kom. För oss som kommer härifrån är det därför väldigt svårt att relatera till ord som ”norrlänning’’, ”Norrland” eller ”norrländskt”. De är uttryck som har blivit ganska urvattnade, eftersom de applicerats på alla människor, orter och dialekter som kommer norrifrån Gävle.

Somliga kan vara väldigt medvetna om olika rasistiska strukturer i världen och ogilla exotifiering av olika kulturer. Detta är oerhört viktigt, men jag upplever att många av dessa personer samtidigt använder begreppet Norrland som om det vore ett landskap, och norrländska som om det vore en dialekt. Okunskapen om just vår landsände och vår kultur blir så tydlig här. Jag menar inte att likställa fördomar mot norrlänningar med rasism, men båda tar sitt uttryck i samhällets strukturer och påverkar grupperna som drabbas på ett oerhört negativt sätt. Medier är aldrig sena med att sprida myten om hur någon från Norrland är, genom att jämföra någon som en karaktär ur ”Jägarna” eller ”Pistvakt”. Och det är inte ovanligt att en person från norra Sverige och talar bred dialekt, ofta får kommentarer som ”Du är väl inte van att se så mycket folk eftersom du kommer från Norrland!” när de är med i något tv-program. Det handlar om fördomar, och sådana har vi alla, både negativa som positiva. Det är klart att väldigt många som kommer norrifrån, inklusive jag själv, ibland kan säga att någon som är från Blekinge pratar skånska, att stockholmare är dryga och att göteborgare alltid är goa och glada, det är ju felsägningar och generalisering som inte heller är bra. Men skillnaden mellan att göra sig lustig över personer från huvudstaden och Sveriges södra tätbefolkade del jämfört med folk från Norrbotten har att göra med makt. Det faktum att vi hela tiden matas med perspektiv från storstadsregionerna i Svealand och Götaland, att det är dessa grupper som har tolkningsföreträde för vårt land, det är hela skillnaden. Därför kan det inte anses vara exotifierande eftersom det är så starkt representerat i samhället och media. Men många av dessa motsättningar avspeglas mellan landsbygd och storstad, oavsett vart i landet vi bor. Det handlar om storstaden som normen, och det är också en viktig fråga.

Jag önskar att resten av Sverige får skapa sig en rättvis bild av vår nordliga landsände. På sistone har det dock blivit bättre. Tv-program som “Sápmi Sisters” och “Bastubaletten” har breddat bilden av folk från norra Sverige, liksom rapparen Cleo och artisten Sofia Jannok. Att fortsätta tro att människor från Norrland är tystlåtna och lugna som lever på bidrag, är inte det typsikt svealändskt? Och att tro att alla i Norrland har samma dialekt, det är så typiskt götalänningar!

Bild: https://www.facebook.com/republiknorrland/